Završena obuka za borbenog spasioca

U Središtu za obuku i doktrinu logistike u Požegi od 27. lipnja do 8. srpnja provedena je obuka za borbenog spasioca. Borbeni je spasilac vojnik koji ima dodatnu sposobnost, vještinu i znanje tako da u uvjetima bojišnice u mirovnim operacijama može provesti osnovnu trijažu ranjenih vojnika, zna osigurati prohodnost dišnih putova, sposoban je procijeniti vitalne funkcije ozlijeđenog, zaustaviti krvarenje, dati infuziju, zna otvoriti venski put te poslati zahtjev medicinskom evakuacijom i pripremiti ozlijeđenog za transport.
Voditeljica obuke pukovnica Jasminka Katone izjavila je: ”Plan i program obuke u potpunosti je svladalo devet polaznika koji su zadovoljili sve uvjete za dobivanje licencije.“
Nakon praktičnog dijela na logističkom vježbalištu ”Glavica“ provodila se vježba ”Taktičko zbrinjavanje ozlijeđenih“ gdje su polaznici u simulaciji borbenog okružja u kojem ima ranjenih od pješačkog naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava morali provesti zadaću, a potom zbrinuti ozlijeđene i pozvati pomoć.

Tekst i foto: Antun Mandić