Bila je to velika i briljantna pobjeda

“Vojno-redarstvena operacija Bljesak pokazala je snagu i odlučnost hrvatskih branitelja, ona je bila ključna za oslobađanje zapadne Slavonije,” istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević te dodao: “Kao hrvatski branitelj upućujem zahvalnost hrvatskim braniteljima za današnji mir i slobodu, a posebice obiteljima poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja. Golema je žrtva plaćena za hrvatsku slobodu…”

U Okučanima je 1. svibnja svečano obilježena 24. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak, kojom je 1995. oslobođeno okupirano područje zapadne Slavonije. Svečanosti su nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, ratni zapovjednici operacije Bljesak te brojni drugi visoki državni, vojni i civilni uzvanici. Program obilježavanja počeo je budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH i otvaranjem sportskih igara hrvatskih branitelja u organizaciji UDVDR-a Brodsko-posavske županije, a nastavljen je kod spomen-obilježja Kristalne kocke vedrine, gdje su uz povjesnicu VRO Bljesak pročitana imena 51 poginulog branitelja u operaciji te su položeni vijenci i odana im je počast.

Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su Predsjednica RH, predsjednik Hrvatskog sabora i potpredsjednik Vlade RH, ministar hrvatskih branitelja i ministar unutarnjih poslova te načelnik GS OSRH, potom obitelji poginulih hrvatskih branitelja i smrtno stradalih od posljedica ranjavanja u VRO Bljesak, kojima su se pridružili predstavnici udruga iz Domovinskog rata, ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale u operaciji i Hrvatski generalski zbor te predstavnici županija i gradova. Nakon molitve za poginule hrvatske branitelje koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, kadeti i kadetkinje Ministarstva obrane RH i polaznici Policijske akademije MUP-a položili su ruže na spomen-obilježje. U crkvi sv. Vida mučenika služena je potom misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata, a koncelebrirano slavlje predvodili su mons. Jure Bogdan i požeški biskup mons. Antun Škvorčević. U kripti crkve uzvanici su obišli izložbu ratnih fotografija ”1991.” autora Zorana Filipovića.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako ovu obljetnicu VRO Bljesak, kojom je počelo konačno oslobađanje okupiranog hrvatskog teritorija, obilježavamo s posebnim pijetetom i dostojanstveno te se s posebnim poštovanjem sjećamo naših poginulih, nestalih i preminulih branitelja, kojima odajemo poseban pijetet i suosjećamo s njihovim obiteljima.

Predsjednik Hrvatskog sabora podsjetio je kako je VRO Bljesak bila velika, briljantna pobjeda Hrvatske vojske i hrvatske policije. “Ona je bila jasan znak da je plan o stvaranju velike Srbije propao. Operacija Bljesak utrla je put još jednoj briljantnoj pobjedi, ostvarenoj u operaciji Oluja, te mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja, čime je zaokružen teritorijalni integritet i cjelovitost Republike Hrvatske,” rekao je Gordan Jandroković.

Ministar Krstičević istaknuo je kako je vojno-redarstvena operacija Bljesak pokazala snagu i odlučnost hrvatskih branitelja te kako je bila ključna za oslobađanje zapadne Slavonije. “Kao hrvatski branitelj upućujem zahvalnost hrvatskim braniteljima za današnji mir i slobodu, a posebice obiteljima poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja. Golema je žrtva plaćena za hrvatsku slobodu,” istaknuo je. Podsjetio je kako je operacija počela pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te kako smo njezinom provedbom pokazali da su Hrvatska vojska i policija spremne i sposobne za oslobađanje. Nakon Bljeska uslijedila je operacija Oluja, kojom je konačno završen rat u Hrvatskoj i koja je donijela mir i slobodu našoj domovini, istaknuo je na kraju ministar Krstičević.

Za posjetitelje je tijekom dana organiziran taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Oružanih snaga RH, u sklopu kojeg je održana i promocija vojnog poziva kroz projekt Kadet i studijske programe HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” − Vojno pomorstvo, Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te dragovoljno vojno osposobljavanje. Ujedno je održana i pokazna vježba Zapovjedništva specijalnih snaga, Pukovnije Vojne policije i Izvidničke satnije GOMBR-a.

U sklopu obljetnice održan je i maraton u organizaciji društva “Hrvatski sokol” od Nove Kapele do Batrine i Novske do Okučana, čiji su sudionici kod spomen-obilježja Kristalne kocke vedrine položili ruže, te motodefile Bljesak, na kojem su sudjelovali motoristi iz svih krajeva Hrvatske. Dan uoči središnjeg obilježavanja u Novskoj je održana revija dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu, na kojoj je uvodnu riječ imao ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a u Jasenovcu je otvorena Spomen-soba Domovinskog rata.

 


Vojno-redarstvena operacija Bljesak Hrvatske vojske i Specijalne policije RH počela je 1. svibnja 1995. godine napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji je cilj bio ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području. Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1., 2. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama Specijalne policije. U operaciji su prvi put korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja. U manje od trideset dva sata hrvatske su snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, a uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb − Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Tijekom akcije neprijatelj je oborio zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MiG-21 prebjegao u Austriju.

Vesna Pintarić

snimio Tomislav Brandt