Bili ste naši suborci, naš prozor u svijet, davali nam nadu i vjeru…

“Bili ste naši suborci čija je riječ i slika ponekad bila jača od puške. Iz dana u dan bilježili ste pobjedničke dane Hrvatske vojske… Bili ste naš prozor u svijet, davali ste nam potporu, ulijevali vjeru…,” s posebnim je emocijama istaknuo ministar Krstičević u prigodi 25. obljetnice Hrvatskog vojnika te dodao: “Zadovoljstvo je vidjeti kako ste proteklih 25 godina proširili svoje djelatnosti osluškujući znakove vremena i koristeći nove kanale informiranja. Zahvaljujem svima vama koji ste svojim djelovanjem pridonijeli stvaranju pobjedničke Hrvatske vojske i, usudio bih se reći, pobjedničkog časopisa Hrvatski vojnik…”

U godini smo kad hrvatske Oružane snage i sve njihove grane obilježavaju 25 godina postojanja. Među brojnim postrojbama koje su nastale u tim sudbonosnim ratnim vremenima, počeo je izlaziti i Hrvatski vojnik, službeno vojno glasilo MORH-a, list nepobjedivih kako su ga nazivali u to vrijeme, i koji je uz hrvatske vojnike, branitelje, bio dio te povijesne priče, tog neponovljivog razdoblja u kojem se pisala novija hrvatska povijest. Časopis koji je počeo izlaziti ponajprije zbog hrvatskih vojnika i njih stavljao u središte svih svojih priča, čini to jednako uspješno već punih 25 godina. Stoga je i jubilarna 25. obljetnica izlaska prvog broja Hrvatskog vojnika obilježena krajem studenog posebno svečano u Galeriji “Zvonimir”, uz prigodnu multimedijalnu izložbu i uz nazočnost potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, ministra pravosuđa Ante Šprlje, izaslanice Predsjednice Republike Hrvatske i savjetnice za obranu i nacionalnu sigurnost Maje Čavlović, direktora Glavnog stožera OSRH kontraadmirala Roberta Hranja, bivših i sadašnjih urednika, djelatnika i suradnika Hrvatskog vojnika te svih onih koji ga iz obrambenog sustava prate i rado čitaju.
A među njima je i ministar Krstičević koji je tom prigodom došao sa zadnjim brojem Hrvatskog vojnika u rukama i u svojem obraćanju naglasio kako to zapravo ne treba čuditi jer ga “(…) čita od devedesetih”.
“Sjećam se terena kad smo se nakon obavljenih zadaća vraćali u svoje baze i ondje, odmarajući se uz tako dragi Hrvatski vojnik, listajući ga, čitali smo što rade naši suborci na ratištima diljem Hrvatske, kako se brani, kako se bori, kako se žrtvuje za jedinu domovinu. Hrvatski branitelji unoseći u obranu domovine svu svoju energiju, svoje domoljublje, izrastali su u pobjedničku vojsku. Sve ste to vi pratili, reporteri, novinari, urednici Hrvatskog vojnika. Bili ste naši suborci čija je riječ i slika ponekad bila jača od puške. Iz dana u dan bilježili ste pobjedničke dane Hrvatske vojske. I kad smo branili svoje davali ste nam nadu i vjeru da nakon teške borbe za svaku stopu ove naše zemlje dolazi vrijeme slobode, vrijeme mira. Bili ste naš prozor u svijet, davali ste nam potporu, ulijevali vjeru…,” s posebnim je emocijama istaknuo ministar Krstičević prisjećajući se kako se na bojištu s nestrpljenjem čekao svaki novi broj.

“Nakon Domovinskog rata bilježili ste uspone naših ljudi koji su zahvaljujući iskustvu, ali i otvorenosti prema novim znanjima, postajali iz dana u dan čvrst jamac hrvatske sadašnjosti i budućnosti,” nastavio je ministar Krstičević te na kraju dodao: “Zadovoljstvo je vidjeti kako ste proteklih 25 godina proširili svoje djelatnosti osluškujući znakove vremena i koristeći nove kanale informiranja. Zahvaljujem svima vama koji ste svojim djelovanjem pridonijeli stvaranju pobjedničke Hrvatske vojske i, usudio bih se reći, pobjedničkog časopisa Hrvatski vojnik.”
Da je Hrvatski vojnik danas postao brend u Oružanim snagama i uspješno se razvijao govori i činjenica da je prepoznat i izvan naših granica te da je išao ukorak s vremenom. Tijekom godina djelatnost redakcije znatno se proširila, istaknuo je glavni urednik Željko Stipanović. Danas uz časopis, redakcija izdaje knjige, monografije i fotomonografije te audioizdanja i videoizdanja, kao i časopis CROMIL na engleskom jeziku. Web-stranica Hrvatskog vojnika prilagođena je suvremenim zahtjevima te danas uz pisanu riječ, fotografije i filmove i uspješno koristeći nove oblike komunikacija svjedoči o sposobnostima i postignućima hrvatskih Oružanih snaga.
Čestitke predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović prenijela je izaslanica Maja Čavlović koja je tom prigodom istaknula činjenicu koja uvijek ostaje negdje u sjeni kad se govori o 25 godina izlaska prvog broja časopisa, a to je kako “(…) jedino urednici i novinari Hrvatskog vojnika znaju koliko je truda bilo potrebno da se neki časopis održi 25 godina.”
O važnoj ulozi Hrvatskog vojnika koju je odigrao na početku Domovinskog rata govorio je i kontraadmiral Robert Hranj, napomenuvši kako je on bio svjedokom brojnih teških trenutaka, ali i kako je “(…) objektivnim i profesionalnim izvješćivanjem znatno pridonio da se istina o Domovinskom ratu proširi te da uspomena o Domovinskom ratu ostane.”
“Danas se Hrvatski vojnik razvija, napreduje, postaje sve bolji te je često jedan od mostova prema javnosti. Postao je uvažen časopis ne samo kod nas, nego i izvan granica,” istaknuo je kontraadmiral Hranj te izrazio uvjerenje da će se Hrvatski vojnik u godinama koje dolaze i dalje razvijati na temeljima profesionalnosti i objektivnosti. “On je već sad toliko respektiran da ga možemo nazvati ikonom Oružanih snaga i zaštitnim znakom Oružanih snaga. Stoga zahvaljujem svima koji su pisanjem u Hrvatskom vojniku pridonijeli objektivnom izvješćivanju o Oružanim snagama te na takav način promovirali i domovinu Hrvatsku,” rekao je kontraadmiral Hranj.

Današnju redakciju časopisa čine djelatnici Odjela hrvatskih vojnih glasila i izdavaštva i multimedijalnih sadržaja

Sudeći po čestitkama koje su s obljetnice upućene svima koji su to činili nekad i onima koji danas ulažu napore u izdavanje Hrvatskog vojnika, ali i kad se osvrnemo na učinjeno, Hrvatski vojnik ispunio je sve zadaće koje su pred njega bile postavljene i koje su se od njega očekivale te je u konačnici dio uspješne priče o pobjedničkoj i modernoj vojsci, koja će se, vjerujemo, još uspješnije nastaviti…

Vesna Pintarić, Snimio Tomislav Brandt