Blagoslov crkve blaženog Ivana Merza

“Vjerujem kako će ova kapelica od danas u svoj svojoj punini, ovdje na vojnom poligonu Eugena Kvaternika u Slunju, biti mjesto duhovne potpore, snaženja u vjeri. Znam da će se ta neraskidiva nit, čvrsta povezanost nastaviti, i da će ova kapelica, rađena ljubavlju, građena srcem, biti još jedan dokaz naše okrenutosti vjeri, koja nam je toliko tog dobrog podarila, usadila i činila nas i čini i boljim vojnicima, ali prije svega boljim ljudima,” rekao je posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” održana je 8. prosinca svečanost povodom blagoslova crkve blaženog Ivana Merza. Tom se prigodom formirala procesija od Zapovjedništva Središta za borbenu obuku do crkve, gdje je misu i blagoslov predvodio vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan.
Blagoslovu crkve nazočio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, koji je ujedno bio i izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, predstavnici Grada Slunja i Karlovačke županije.
Mons. Jure Bogdan u svojoj se propovijedi osvrnuo na lik i djelo blaženog Ivana Merza, koji u jednom trenutku svojeg života, točnije 1916. godine, odlazi u vojsku i sudjeluje u Prvom svjetskom ratu, a njegovo je ime brojnim mladim kršćanima značilo program života i rada. Mons. Bogdan podsjetio je na neke od njegovih najljepših misli o Euharistiji: “Gdje je nama ljudima Bog prisutniji negoli u presvetoj Euharistiji? Euharistija napunja dušu rasvjetom koja je svjetlija od dana, koja je pretvara u duševno zadovoljstvo, koja smiruje u osjećanju nečeg nepoznatog i neizmjernog. Ne zaboravimo na Kristovu neizmjernu ljubav i posvetimo veću pažnju maloj bijeloj Hostijici, koja osamljena na nas čeka u studenim crkvicama.”
General zbora Mirko Šundov poručio je kako Hrvatska vojska na današnji dan ima puno razloga za slavlje. “Crkvu i vjeru doživljavamo kao dio svojeg identiteta. Hrvatski vojnik uvijek se oslanja na Crkvu, pogotovo u onim najtežim trenucima, a to je bio slučaj i za vrijeme Domovinskog rata, kad smo oko vrata nosili krunice,” rekao je general Šundov.
Posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul prigodu je iskoristio kako bi podsjetio na važnost potvrđivanja neraskidive veze hrvatskih branitelja i Crkve.
“Kao dio populacije ponosnih branitelja mogu izreći zahvalnost za svu potporu, za svu utjehu i svu duhovnu skrb koju ste nam u teškim, ali časnim vremenima Domovinskog rata pružali. Vjerujem kako će ova kapelica od danas u svoj svojoj punini, ovdje na vojnom poligonu Eugena Kvaternika u Slunju, biti mjesto duhovne potpore, snaženja u vjeri,” rekao je Božo Kožul i dodao kako je za većinu pripadnika Hrvatske vojske duhovna skrb koju dobivaju od Vojnog ordinarijata izvor dodatne snage, moralnih vrijednosti, čovjekoljublja i domoljublja.
“Znam da će se ta neraskidiva nit, čvrsta povezanost nastaviti i da će ova kapelica, rađena ljubavlju, građena srcem, biti još jedan dokaz naše okrenutosti vjeri, koja nam je toliko toga dobrog podarila, usadila i činila nas i čini i boljim vojnicima, ali prije svega boljim ljudima. Nadam se da će nas ovo posvećenje kapelice potaknuti da nikad ne prestanemo činiti sebe boljima, istodobno potičući druge na isto, a sve kako bi bili još bolji vojnici, još jači stručnjaci – i prije svega, bolji ljudi i hrvatski domoljubi,” zaključio je Božo Kožul.
Svečanost je uveličala Klapa “Sveti Juraj” HRM-a. Uzvanici su nakon mise mogli u restoranu vojnog poligona “Eugen Kvaternik” razgledati izložbu fotografija koje prikazuju tijek izgradnje crkve. Tom su prigodom vojni kapelan don Milenko Majić i zapovjednik vojnog poligona “Eugen Kvaternik” pukovnik Mario Lilić uručili zahvalnice onima koji su pomogli u njezinoj izgradnji, ali i u izradi fotomonografije pod nazivom Od bajte do crkve. Posebna zahvalnica uručena je pukovniku Mariju Liliću za poseban doprinos i angažman oko izgradnje crkve bl. Ivana Merza.


Dvanaest godina od blagoslova i polaganja kamena temeljca, na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” izgrađena je crkva blaženog Ivana Merza. Radove su izveli pripadnici postrojbi, djelatne vojne osobe i namještenici, a u zahtjevnijim su pomagali pripadnici Središta za borbenu obuku.


OJI, Foto Karlo Brigljević