Borbena obuka u zatvorenim prostorima (CQB)

Odlika sve veće rasprostranjenosti asimetričnog ratovanja je provođenje vojnih operacija u urbanom području. Njihova uspješnost zahtijeva poboljšanje razvoja sposobnosti borbe u zatvorenih prostorima

Foto: DoD Australia

Dugogodišnje iskustvo pokazuje kako oružane snage s modernom tehnologijom mogu lako dominirati područjem borbenih operacija, ali nakon što konvencionalne kinetičke operacije završe, nastavljaju se asimetrične operacije najčešće u urbanim područjima, u kojima je jako teško pobijediti.
Kako se i ruska vojska uvjerila u Čečeniji, kada započnu borbe u urbanim područjima, učinci konvencionalnih oružja se smanjuju, postrojbe razine voda i svaki pojedinačni vojnik postaju ključni igrači, a vještina borbe u zatvorenom području (CQB – Close Quarter Battle) potrebna je za pobjedu. Još važnije od toga, povećava se broj ozlijeđenih. Danas, SAD i ostali saveznici u Afganistanu i Iraku provode većinu vojnih operacija u urbanom području (MOUT – Military Operations in Urban Terrain) koji zahtijevaju iznimnu obučenost u CQB vještinama.

Izvješća Odbora za znanost Ministarstva obrane SAD-a upućuju na nedostatke u sposobnosti snaga da se bore u urbanom području. Ove manjkavosti su posebno uočene na početku djelovanja u Iraku 2003. godine, a vjeruje se da su posljedica neprilagođene i neusmjerene obuke snaga. Izvješće iz 2006. godine navodi da je naglasak prvo stavljen na uvježbavanje provedbe glavnih operacija u centraliziranim obučnim centrima, dok je malo vremena i resursa ostavljeno za obuku manjih postrojbi u CQB vještinama.
Prijedlozi poboljšanja navedeni u tom izvješću uključuju: stvaranje realističnog obučnog okruženja; uključivanje tipičnog lokalnog stanovništva; stvaranje protivničke snage (OPFOR – Opposing Forces) koja koristi naoružanje i bori se u skladu s protivničkom taktikom; poboljšavanje instrumentacije; poboljšavanje sustava za snimanje i analizu obučnih scenarija i stavljanje naglaska obuke na vojnike i dočasnike.

Mnogo se postiglo od 2006. godine, neki od ovih prijedloga bili su implementirani u obuku američkih marinaca još od 2003. godine tijekom priprema za početak operacije “Iraqi Freedom” u ožujku iste godine.

Neki od obučnih centara stvoreni su unutar sustava, a dio preko vanjskih suradnika. Na primjer, 4. lako oklopljena izvidnička bojna američkih marinaca, bila je prva postrojba koja je započela s korištenjem objekata Strategic Operations – kompanije specijalizirane za stvaranje realnog obučnog okruženja na svom 8000 m2 velikom posjedu u San Diegu.

Kompanija je ogranak tvrtke Stu Segall Productions koja svoje objekte i usluge daje filmskoj i televizijskoj industriji. Ali od 11. rujna 2001. kompanija se suočila sa smanjenom potražnjom svojih usluga u izradi akcijskih filmova te su se odlučili za proširenje usluga. Američka agencija za borbu protiv narkotika (DEA – Drug Enforcement Administration) prva ih je kontaktirala i zatražila korištenje njihovih objekata i “igrača uloga” za obuku svojih timova za uhićenja.

Od tada, više od 80 000 američkih djelatnika provelo je obuku za operacije u njihovim objektima. Kompanija je također sudjelovala u izradi obučnih centara u raznim bazama uključujući: Fort Polk u Louisiani, kamp Lejeune u Sjevernoj Karolini, kamp Pendelton u Kaliforniji i obučni centar američke nacionalne garde u Fort Irwin u Kaliforniji. Uz djelatnike američkih marinaca i kopnene vojske, obučavani su i pripadnici specijalanih postrojbi uključujući 1. tim specijalnih snaga – DELETA (SFOD-D Special Forces Operational Detachemnt – Delta) i SEAL timove američke mornarice.

Foto: US Army

Presjednik Strategic Operations opisuje usluge koje pružaju kao “hiper-realističnu obuku.” Navodi niz objekata i usluga koje su proizveli na traženje korisnika usluga kako bi poboljšali CQB obuku.

Tvrtka objašnjava kako se koriste iskustvima iz filmske industrije koristeći se licenciranim pirotehničarima koji mogu stvoriti realistične eksplozije u blizini vojnika, a istovremeno ih ne ugroziti. Učinci koje proizvode uključuju: napad ručnim bacačem granata, eksplozije mina, improviziranih eksplozivnih naprava, auto-bombi, koje prati i zvučni efekt, a ponekad čak i odgovarajući miris.
Strategic Operations izrađuju modele objekata i ulica – najčešće replike struktura u Iraku i Afganistanu. One su daleko razvijenije od ranije korištenih osnovnih kontejnerskih i betonskih objekata; izrađene su s detaljnim fasadama i interijerima koji obuku čine dodatno realističnom.

Uz replike urbanih područja, kompanija je razvila i objekte za mornaričke kontakte i pretraživanje brodova kao i model zrakoplova Boeing 727-200.

Foto: US Army

Iako se ovakav oblik obuke za sada koristi samo u SAD-u, vode se razgovori s ciljem izgradnje takvog obučnog centra u Njemačkoj, a da su interes pokazale i vlade Izraela i Studijske Arabije.
Osim objekata i “specijalnih efekata” jedna od ključnih snaga kompanije je i sposobnost generiranja značajnih protivničkih snaga, savezničkih i lokalnih snaga kao i civilne populacije. Ti “glumci” su Iračani, Afganistanci i Amerikanci koji su obučeni u korištenju lokalnog naoružanja, govore odgovarajuće jezike i najčešće su i sami bivši borci.

Poznato je da jedna od najvećih beneficija dobre okuke proizlazi iz raščlambe i analize provedene nakon obuke. Kako bi poboljšali taj proces, često se koriste kamere, foto aparati i mikrofoni kroz cijelu CQB obuku. Snimanje operacija omogućava instruktorima i osoblju da tijekom raščlambe nakon djelovanja uoče problematična područja u radu postrojbe, te da se iste otklone prije odlaska u područje operacija. Još je važnije da se time omogućava prepoznavanje najboljih opcija djelovanja, te se ne moraju vještine i taktike po prvi put isprobavati tijekom stvarnih borbenih djelovanja.

Ured za mornarička istraživanja (ONR – Office of Naval Research) započeo je 2006. s razvijanjem vlastitog programa za obuku pomorskog pješaštva (IIT – Infantry Immersive Trainer) nakon što su američki marinci izjavili da postojeći obučni kapaciteti ne zadovoljavaju potrebe priprema za djelovanjem u području operacija. Obučni centar u kampu Pendelton postao je operativan u prosincu 2007. godine.

Centar je smješten u nekadašnjem skladištu rajčica, površine veće od 1000m?. Strategic Operations radila je na opremanju cijelog prostora. IIT sadrži niz objekata koji su namjenski uređeni, uključujući tržnicu i džamiju. Posljednji dodatak na poligon je i objekt koji omogućava vojnicima djelovanje s krovova.

Foto: US Army Poligon za obuku borbe u urbanim uvjetima Fort Irwin

Kako bi što realnije dočarali užurbanost uskih ulica koje su svakodnevnica u kojoj se CQB vještine moraju primijeniti, ITT kombinira široki raspon virtualnih i živih elemenata. Na poligonu se osim CQB vještina mogu uvježbavati i kordoni, pretraga terena, operacije u i van vozila, uporaba naoružanja i patroliranje.

Marinci također učestalo koriste i sustave SESAMS i MILES. Zapovjedništvo za sustave američkih marinaca razvilo je SESAMS; sustav je precizan na 50 m, a na vrhu se nalazi plastični nastavak punjen bojom koja prilikom kontakta ostavlja trag. Streljivo se ispaljuje iz standardnog naoružanja koje se lako privremeno modificira, ili je potrebno uzimati poseban spremnik za SESAMS streljivo. Pogodak streljivom dosta boli, što potiče marince da se ponašaju što više kao u borbenim uvjetima, a zaštitni prsluk, kaciga i maske za lice i oči moraju se, kao i na terenu, nositi iz sigurnosnih razloga.
Institut za kreativne tehnologije (ICT – Institute for Creative Technologies) Fakulteta južne Kalifornije, također se uključio u razvoj poligona, koji je i ranije radio s Strategic Operations. ICT je na poligon instalirao sustav koji projicira holografske prikaze (poznate pod nazivom Avatar) civila i boraca na zidove posebno pripremljenih soba. Marinci dolaze u interakciju s ovim likovima pomoću lasera montiranog na njihovo naoružanje. Sustav se aktivira kad se ispali manevarsko ili SESAMS streljivo. Detektori na projektoru kalkuliraju kretanje projektila i određuju gdje bi pogodak udario u Avatar, te reagiraju na odgovarajući način. Odgovor može biti odgovaranje na paljbu, umiranje ili bježanje.

Uz njih ITT koristi i JFETS (Joint Fires and Effects Training System). ICT je razvio JFETS kao sustav za uvježbavanje pružanja bliske zračne potpore, te ga već duže vremena uspješno koristi američka kopnena vojska u Fort Sillu. U ITT-u ovaj sustav omogućava marincima da se uvježbavaju u navođenju bliske zračne potpore, ali u urbanom okruženju. Jedna od opcija JFETS omogućava stvaranje replike urbanog okruženja, kao da se gleda kroz prozor na grad.

ICT je također odgovoran za integriranje drugih tehnologija u sustav obuke poput: audio zvukova, mirisa i podova koji simuliranju vibracije koje nastaju prilikom eksplozija, i sl. U skladu s Strategic Operations scenarijim, ITT koristi i brojne žive elemente, poput igrača uloga koji govore lokalne jezike. Kroz ove obučne module, marinci se upoznavaju s komunikacijskim situacijama u kojima bi se mogli naći, te uvježbavaju razlikovanje između civila i boraca, što je jedna od presudnih vještina u CQB.
Glasnogovornik 1. marinske ekspedicijske brigade u kampu Pendelton izjavio je kako je poligon namijenjen za upoznavanje marinaca s izgledom, zvukovima, mirisima i fizičkim zahtjevima kaosa CQB, s ciljem da njihovo prvo borbeno iskustvo ne bude ništa gore od njihove zadnje simulacije.

Foto: ONR

Glasnogovornik je naglasio kako je poligon nužan za uvježbavanje i moralnih i etičkih aspekata modernog ratovanja: Marinci su stavljeni u više istovremenih scenarija u kojima moraju donositi odluke u djeliću sekunde kako bi uspjeli raspoznati prijatelja od neprijatelja. Ova je vještina kritična u borbi protiv neprijatelja koji se skriva među nedužnim civilima.

Analiza provedena u DSB Ministarstva obrane pokazuje da 50% gubitaka nastaje u prvih pet kontakata s protivnikom na terenu. S povećanjem iskustva gubitci padaju na ispod 5%. Iz toga je očito da je realna obuka u specifičnom okruženju od iznimne važnosti.
Američke oružane snage pokušavaju prepoznati trenutna i buduća područja djelovanja kako bi se sustavi obuke mogli prilagoditi. Izgradnja marinskog mega MOUT obučnog kompleksa u Centru za borbenu obuku u Twentynine Palms, Kaliforniji je dobar primjer budućeg nastojanja.

Frcuski centar za obuku razvija FIBUA i CQB taktike
Francuska vojska razvija jedan od najvećih i najnapredniji obučnih centara za borbu u urbanom području (FIBUA – Fighting in the built-up areas) u Europi. Centre d’Entrainement aux Actions en Zone Urbaine (CENZUB) je smješten u Sissonneu, sjevernoj Francuskoj.
CENZUB je stvoren za obuku postrojbi razine voda i satnije u FIBUA i CQB tehnikama i taktikama, te za razvijanje doktrinarnarnih dokumenta o ratovanju u urbanim područjima.

CENZUB inicijativa se razvila oko sela za obuku Beusehour, koja je izgrađena 1982., ali 2004. je postalo jasno da je potrebno njeno nadograđivanje kako bi omogućilo uvježbavanje suvremenih scenarija i korištenje bojevnog streljiva. Poligon od 63 kuće uz razne zidove i ruševine kao prepreke, dograđen je s osam strelišta i povećanim urbanim područjem.
Novi CENZUB otvore n je 2006. godine, a 1. padobranska pukovnija prva je prošla kroz njega.

Poligon je popunjen s 30-ak dočasnika i instruktora koji tijekom prvog tjedna podučavaju FIBUA i CQB taktike i procedure za postrojbe razine voda. Tijekom drugog tjedna, vodovi se spajaju i provode operacije na razini satnije u improviziranom urbanom okruženju. 100-ak osoba je pridodano osoblju poligona koji glume protivničke snage ili civile. Tijekom uvježbavanja operacija s protivničkim snagama, vojnici nose laserske predajnike i prijemnike na naoružanju i odorama. Laserski uređaje izradila je 2005. godine kompanija RUAG Simulateur de Tir de Combat Armes Legeres – Nouvelle Generation (STC AL-NG).

CENZUB je razvijen kao rezultat iskustava francuskih vojnika u misijama i operacijama te je kako takav iznimno primjenjiv za uvježbavanje suvremenih scenarija. Npr. dio obuke i poligona je dorađen nakon iskustva sa snajperistima u opkoljenom Sarajevu.
Do sada je francuska doktrina naglašavala djelovanje u oklopnim vozilima i pješačkim desetinama koji zajedno rade u urbanom okružju. Međutim, francuski pomak na potpuno profesionalnu vojsku u kasnim 1990-im i smanjenje broja oklopnih postrojbi, zahtijevalo je stavljanje većeg povjerenja na pješačke timove i njihovo preuzimanje odgovornosti za djelovanje u urbanom području.

Od početka 2008. CENZUB se dodatno proširuje izgradnjom urbanog područja nalik na grad pod nazivom Jeoffrecourt s 5 000 stanovnika. U gradu će biti poslovni i trgovački centri kako bi se dobila što veća sličnost i realističnost s operativnim okruženjem.
Ukupan trošak izgradnje CENZUB-a je oko 80 mil. eura (oko 117 mil dolara), a završetak će se poklopiti s predstavljanjem novog sustava FELIN V2 – integriranim sustavom opreme i komunikacijskih sustava za francuskog vojnika budućnosti.
Proizvođač FELIN-a Sagem Defense Securite francuske vlade, još nije u cijelosti odlučili koji će dijelovi FELIN naoružanja, kompjutera, komunikacija i opto-elektronike biti u osnovnom sustavu. Ipak, postrojbe opremljene FELIN-om uskoro će testirati opremu i CQB vještine u CENZUB-u čim prva grupa vojnika završi opću obuku i upoznavanje sa sustavom krajem 2009. godine.
Vojska i Sagem zajedno rade na razvijanju novog programa obuke koji će na najbolji način iskoristiti FELIN u CQB operacijama. FELIN je dizajniran na način da ga je iznimno lako koristiti s intuitivnim ergonomijama. Tvrde da je jednostavniji za korištenje od mobilnog telefona – stoga nije potrebna dugotrajna obuka kako bi se savladalo njegovo korištenje. Uz to, sustav FELIN može se koristiti i s trenutnim obučnim modulima i sadrži mogućnost samoobučavanja poput on-line pomoćnog izbornika.
Uz to, FELIN pruža nekoliko krucijalnih poboljšanja vojnicima u bliskoj borbi. Ojačana zaštitna oprema je iako iznimno lagana učinkovita zaštita protiv bojnog streljiva u području torza, ramena, koljena i ruku, te štiti protiv gelera, padova, noževa i dr.”

Realizam u medicinskoj obuci

Američka kopnena vojska i marinci su prepoznali kako se uslijed velikog broja ozljeđenih u urbanim djelovanjima, obuka medicinskih timova mora provoditi uz borbenu obuku, te da su dio istog borbenog seta vještina. Ovakvi su scenariji potvrđeni tijekom obuke obiju grana. Postojanje ozlijeđenih pridodaje realnosti scenarija i poboljšava osjećaj stvarnih uvjeta rada. Strategic Operations su uključeni u stvaranje “ozljeđenih” za potrebe provođenja obuke. Idu toliko daleko da ponekad dovode osobe koje su u stvarnom životu izgubile ekstremitete. Igrači imaju točne upute kako se moraju ponašati pod kojim tretmanima; ako ih se ne stabilizira u određenom vremenu imaju nalog da “umru”. Uz to, dodani su specijalni efekti koji reagiraju na mjere koje poduzimaju medicinski tehničari, kao npr. stavljanje zavoja i podvjeski; mogu se simulirati i sanirati čak i kompleksne unutrašnje ozljede poput pneumotoraksa (kolabiranja pluća).

Vlasta ZEKULIĆ