Boxeri u Telfordu

Foto: UK MoD / Crown Copyright / Jack Eckersley

Konzorcij RBSL, koji čini britanska tvrtka BAE Systems i njemački Rheinmetall, 27. ožujka u tvornici Telford službeno je pokrenuo serijsku proizvodnju oklopnih vozila na kotačima (8 x 8) Boxer. Platforme nose službeni naziv vozila mehaniziranog pješaštva Boxer, a njima će se opremiti britanski KoV. Naziv tvornice u kojoj se vozila proizvode glasi Hadley Castle Works, a zanimljivo je da je zadnji veliki vojni proizvodni projekt na tom mjestu započeo još 1986. Riječ je bila o proizvodnji oklopnih vozila Warrior, koja su i danas u operativnoj uporabi. Tradicija proizvodnje na tom mjestu seže još u XIX. stoljeće.

U skladu s dvama ugovorima koje je RBSL potpisao s britanskom vladom, vojska će dobiti 623 Boxera. Britanski Boxeri bit će proizvedeni i u drugom pogonu, u Stockportu, uz doprinos tamošnje britanske tvrtke WFEL. Specijalizirana za taktičke vojne mostove, ona je u vlasništvu drugog njemačkog proizvođača, tvrtke Krauss-Maffei Wegmann. Dio vozila, ukupno 117, bit će proizveden u njemačkim tvornicama.

Britanski program nabave Boxera provodi se uz pomoć europske Organizacije za združeni razvoj naoružanja OCCAR (Organisation Conjointe de Coopération en matière d’Armement / Organisation for Joint Armament Co-operation). Zanimljivo je da je Ujedinjena Kraljevina bila uključena u program razvoja Boxera od njegova početka, dakle, od 1998. godine. Međutim, odustala je od njega pa su se vozila proizvodila samo za potrebe Bundeswehra, a onda i drugih vojski. Ujedinjena Kraljevina ipak je 2019. iskoristila svoja prava projektnih partnera i naručila 523 vozila za 2,8 milijardi funti. Prošle godine naručeno ih je dodatnih sto, no njihova cijena nije objavljena zbog komercijalno osjetljivih razloga.

Boxer je svestrana platforma s mogućnošću različitih konfiguracija. Britanska vojska koristit će ih kao oklopne transportere, zapovjedna, ambulantna te vozila za popravak i izvlačenje. Dakle, zasad se neće opremati kao borbena vozila pješaštva, nego prije svega za siguran transport i potporu postrojbama. Međutim, Britanci rado ističu modularnost vozila te mogućnost jednostavne konfiguracije.

Domagoj Vlahović