CMN prikazao projekt raketne korvete

Francusko brodogradilište Constructions Mécaniques de Normandie (CMN) predstavilo je azijsko-pacifičkom tržištu projekt nove raketne korvete duljine 95 m. Model korvete, poznat kao C Sword 90, prikazan je na izložbi IMDEX 2015, održanoj od 19. do 21. svibnja u Singapuru. CMN je projekt namijenjen mornaricama koje djeluju u priobalnim vodama, osobito u jugoistočnoj Aziji.

(Ilustracija: CMN)

Prema CMN-u, nova raketna korveta postizat će maksimalnu brzinu od 28 čv i može dosegnuti standardni doplov od 7000 NM pri brzini od 12 čv. Predviđen je smještaj posade od ukupno 65 mornara i časnika s dodatnih 20 kreveta. Plovilo pokreću dva dizelska motora uparena s dva brodska vijka promjenjiva uspona krila. Trup korvete sadrži značajku smanjene radarske zamjetljivosti i helikoptersku palubu koja može primiti helikopter mase do deset tona. Brod može nositi do dva čamca na napuhavanje s tvrdim dnom (RHIB) s pripadajućim sohama i može biti opremljen besposadnim letjelicama (UAV) ili besposadnim ronilicama (UUV) te pratećim sustavima za lansiranje i povratak na matično plovilo.
Temeljno naoružanje plovila C Sword 90 sastoji se od glavnog topa kalibra 57 mm ili 76 mm kao primarnog topničkog naoružanja dok je za sekundarno predviđeno do dva topa kalibra 20 mm ili 30 mm. Nadalje, predviđen je prostor za smještaj jednog 16-cijevnog sustava za okomito lansiranje namijenjenog raketama zemlja-zrak koji posjeduje mogućnost smještaja i do osam raketa zemlja-zemlja. Korveta također može biti opremljena standardnim sonarom, tegljenim sonarom i do dvjema trostrukim torpednim cijevima.


Glavna prodajna značajka korvete C Sword 90 očituje se u mogućem odabiru širokog opsega opreme koja se može smještati na kompaktnu plovnu platformu koja duljinom mjeri samo 95 m. Trup plovila je osmišljen s polukružnim oblikom uzvoja kako bi se smanjila potrošnja goriva i operativni troškovi. CMN je objavio kako su već Malezija i Vijetnam iskazale interes za spomenutu korvetu u srednjoročnom razdoblju.


 Maja PTIĆ GRŽELJ