Counter Hybrid Threat seminar na HVU-u

Counter Hybrid Threat (CHT) seminar, kojeg provodi NSHQ (NATO Special Operations Headquarters), održava se od 3. do 5. rujna na HVU-u „Dr. Franjo Tuđman“. Polaznici seminara predstavnici su Oružanih snaga RH, MORH-a, MUP-a, ostalih ministarstava i državnih institucija, uz sudionike i predavače iz drugih zemalja.

Otvorenju seminara nazočio je pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov koji je sudionicima zaželio dobrodošlicu.

„Pozdravljam ovaj seminar jer vjerujem da NATO treba ovakav format kako bi zaustavio prijetnje ove vrste te na njih uspješno odgovorio. Nadam se da će seminar rezultirati boljim razumijevanjem cyber prijetnji te da će doneseni zaključci pridonijeti poboljšanju sigurnosti na nacionalnoj i međunarodnoj razini“, rekao je Mihatov.

Seminar CHT održava se u organizaciji HVU-a i ZSS-a pa su nazočne također pozdravili i dekan HVU-a brigadir Boženko Đevoić te načelnik Stožera Zapovjedništva specijalnih snaga pukovnik Mirko Bošnjak.

Cilj seminara jest poboljšati razumijevanje o hibridnim vrstama ugroze u okruženju RH te potaknuti razvoj metoda suprotstavljanja ugrozama hibridnog ratovanja.

Nakon pozdravnih govora, jedan od predavača iz NSHQ dr. Jeff Gardner, održao je uvodno predavanje. U iduća dva dana program se nastavlja u obliku kraćih predavanja nakon čega će polaznici biti raspoređeni u trima radnim skupinama, koje će za cilj imati razvoj nacionalnih rješenja za izazove hibridne ugroze. (Tekst i foto: P. Kostanjšak)

English version