Završen Counter Hybrid Threat seminar na HVU-u

Counter Hybrid Threat (CHT) seminar, koji provodi NATO-ovo zapovjedništvo za specijalne operacije (NATO Special Operations Headquarters, NSHQ), održao se od 3. do 5. rujna na HVU-u ”Dr. Franjo Tuđman“. Polaznici seminara pripadnici su Oružanih snaga RH, MORH-a, MUP-a, ostalih ministarstava i državnih institucija, uz sudionike i predavače iz drugih zemalja.

Na završnom danu seminara visokim dužnosnicima prezentirani su radovi triju radnih skupina te je na temelju tog otvorena rasprava oko identificiranih izazova suprotstavljanja hibridnim prijetnjama kojim je, ili će potencijalno biti, izložena Republika Hrvatska. Panelisti na seminaru bili su predstojnica Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost Maja Čavlović, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Predsjednice Republike Hrvatske Zrinko Petener, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za nacionalnu sigurnost Robert Kopal, pomoćnica ministra pravosuđa Lana Letilović te zamjenik zapovjednika NATO-ova zapovjedništva za specijalne operacije brigadir (OF-6) Robin Stephenson. Poseban naglasak bio je na sveobuhvatnom pristupu prepoznavanju hibridnih prijetnji i modalitetima poboljšavanja međuresorne suradnje u njihovu prepoznavanju i suprotstavljanju. Na zatvaranju seminara bio je i načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov koji je zahvalio sudionicima.”Siguran sam da je ovaj seminar podignuo razinu našeg međusobnog razumijevanja te nam pomogao predvidjeti neke moguće prijetnje, kao i metode zaštite i reakcije. Dragi sudionici, hvala vam na vašem sudjelovanju, na plodonosnim diskusijama i na preporukama. Hvala stručnjacima koji su na predavanjima podijelili svoja razmatranja i svoje prijedloge,” rekao je general Šundov.

U završnom dijelu zadnjeg dana CHT seminara sudjelovali su i brigadir Stephenson, general-bojnik Mate Pađen, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, kao i zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija.

Seminar CHT održao se u organizaciji Zapovjedništva specijalnih snaga, dok su potporu provedbi aktivnosti dali  HVU “Dr. Franjo Tuđman”  i Uprava za obrambenu politiku MORH-a. Cilj seminara jest poboljšati razumijevanje o hibridnim vrstama ugroze u okruženju RH te potaknuti razvoj metoda suprotstavljanja ugrozama hibridnog ratovanja. Seminar je završen svečanom dodjelom potvrda o sudjelovanju sudionicima seminara i zahvalnica predavačima.

Doris Ravlić

foto Mladen Čobanović