Dan otvorenih vrata HVU-a

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” održan je 23. travnja u zagrebačkoj vojarni “Petar Zrinski”.

Uvodnu prezentaciju o životu i radu kadeta posjetiteljima je, uglavnom maturantima, održao zapovjednik Kadetske bojne “Predrag Matanović” satnik Dinko Frajzman.

Posjetitelji su imali priliku upoznati se sa sveučilišnim preddiplomskim i diplomskim studijskim programima Vojno inženjerstvo, Vojno vođenje i upravljanje, Aeronautika – smjer vojni pilot te integriranim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijem Vojno pomorstvo. Predstavljeni su im uvjeti upisa, obveze kadeta, vojna obuka, kampovi, mogućnosti zaposlenja i razvoja karijere u Hrvatskoj vojsci.

Posjetitelji su razgledali Knjižnicu, teretanu, sportsku dvoranu, Kadetski klub i smještajne objekte. Poseban su interes pokazali za taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme kao i Kabinet oklopništva. Na svim su točkama kadeti i djelatnici HVU-a odgovarali na pitanja posjetitelja.

Uz sudjelovanje na Danu otvorenih vrata, djelatnici i kadeti HVU-a gostovali su i na Radio Sljemenu te u emisiji HRT-a Dobro jutro, Hrvatska. U HRT-ovoj emisiji sudjelovao je dekan HVU-a brigadir Andrija Kozina i kadet Stjepan Bjelobrk, dok je na Radio Sljemenu gostovala prodekanica za sveučilišne studije brigadirka Vesna Trut i kadet Dominik Hržan. Osim o Danu otvorenih vrata, govorilo se i o uvjetima upisa na HVU, mogućnostima nakon završetka školovanja te o obukama, školovanju i životu kadeta. Kadet Hržan poručio je maturantima koji su se odlučili za vojni studij: “Zagrizite i ne bojte se. Ako želite upisati ove studijske programe i odlučili ste se za ovaj život, ništa vas ne može zaustaviti.”

Tekst i foto: OJI