Načelnik Glavnog stožera na Danu otvorenih vrata HVU-a

Na Hrvatskom vojnom učilištu ”Dr. Franjo Tuđman“ održan je 11. veljače Dan otvorenih vrata kojem je nazočio načelnik GSOSRH general zbora Mirko Šundov.
HVU je posjetilo dvjestotinjak zainteresiranih građana, uglavnom srednjoškolaca, kojima se na početku obilaska obratio general Šundov. Izrazio im je dobrodošlicu i pozvao srednjoškolce da se kroz program Kadet pridruže pobjedničkoj vojsci i postanu časnici Oružanih snaga Republike Hrvatske.  
Prezentaciju života i rada kadeta održao je zapovjednik Kadetske bojne pukovnik Tomislav Kasumović. Posjetiteljima su predstavljeni preddiplomski sveučilišni studijski  programi Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te program školovanja za vojnog pilota, kao i uvjeti i način upisa, prava i obveze kadeta, vojna obuka i mogućnost ostvarivanja karijere u Oružanim snagama RH. Prikazan je i film o životu kadeta Hrvatskog vojnog učilišta te dva filma o zimskim i ljetnim kampovima. Također, posjetitelji su imali priliku razgledati kampus Učilišta, knjižnicu, vojnu kapelicu, prostorije u kojima borave kadeti, sportsku dvoranu. Razgledali su i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme koje kadeti koriste u obuci kao i kabinet oklopništva, a pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane prezentirali su simulator letenja i kabinu borbenog zrakoplova MiG-21.

Zdravko Lovašen, foto: Marija Sever