Demonstracija visoke razine obučenosti

Vježba bojnog gađanja SVLR Vulkan 18/2 sastavni je dio završnog ocjenjivanja borbene spremnosti 3. hrvatskog kontingenta prije upućivanja u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju 25. srpnja održana je završna vježba s bojnim gađanjem Vulkan 18/2 koja je sastavni dio završnog ocjenjivanja borbene spremnosti 3. hrvatskog kontingenta prije upućivanja u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj. Tako je okončan višemjesečni proces obuke svih sastavnica kontingenta koji bi sredinom listopada trebao zamijeniti pripadnike 2. HRVCON-a u zadaći u borbenoj grupi u kojoj su vodeća nacija Sjedinjene Američke Države, odnosno američka vojska, a uz njih sastavni dio grupe čine i pripadnici vojske Ujedinjenog Kraljevstva i vojske Rumunjske.

Vježbi bojnog gađanja bitnice samohodnih višecijevnih lansera raketa (SVLR) nazočio je zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade (GMBR), čiji pripadnici čine veći dio 3. HRVCON-a, brigadni general Tihomir Kundid.

General Kundid tom je prilikom rekao: “Vježba Vulkan 18/2 namijenjena je prije svega za nacionalnu certifikaciju 3. hrvatskog kontingenta koji će biti upućen na zadaću u Republiku Poljsku. Cilj je vježbe demonstracija dosegnute razine obučenosti i uvježbanosti kompletnog kontingenta. Danas je demonstrirana visoka razina obučenosti i uvježbanosti u gađanju višecijevnim lanserima raketa kojim će pripadnici kontingenta provoditi zadaću u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti.” Pripadnici Hrvatske vojske u misiju u Republiku Poljsku, dodao je general Kundid, odlaze kako bi Hrvatska, kao članica NATO saveza, dala svoj doprinos sigurnosti.

Završno ocjenjivanje spremnosti postrojbe proveo je ocjenjivački tim Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, a sve aktivnosti vezane uz ocjenjivanje pratio je tim za nadzor ocjenjivanja Glavnog stožera Oružanih snaga RH na čelu s brigadirom Mijom Kožićem, čija je zadaća bila praćenje i nadziranje svih procedura i metodologije rada ocjenjivačkog CREVAL (Combat Readiness Evaluation) tima na vježbi. U završnom formatu CREVAL ocjene potpisom su potvrdili kako je ocjenjivanje provedeno u skladu sa zahtijevanim standardima ocjenjivanja borbene spremnosti kopnenih snaga Savezničkog zapovjedništva za operacije.

Nakon završene vježbe, u kojoj je kontingent prema riječima brigadira Kožića, pokazao vrhunsku osposobljenost, čelnik ocjenjivačkog tima bojnik Predrag Srđenović istaknuo je kako je ocjenjivanje trajalo 72 sata, koliko i sama vježba, s obzirom na to da se radi o CREVAL sustavu vojnog ocjenjivanja, te da se glavni dio vježbe odnosio na topničko bojno gađanje višecijevnim lanserom raketa Vulkan koji se i koristi u Republici Poljskoj.

“Današnje gađanje može se smatrati vrhuncem ove vojne vježbe. Nakon toga slijedi završno vrednovanje i donošenje zaključka je li postrojba s onim što je pokazala tijekom ocjenjivanja borbeno spremna za provedbu zadaće,” zaključio je bojnik Srđenović. Inače, u kontingentu je 69 pripadnika GMBR-a, a veći dio dolazi iz Topničko-raketne bojne.

“Glavninu čini bitnica SVLR 120 mm Vulkan, a uz Topničko-raketnu bojnu, tu su i pripadnici 1. mehanizirane bojne Tigrovi, dva iz bojne Gromovi, nekoliko pripadnika bojne Pauci. U kontingentu su još i pripadnici Zapovjedništva za potporu, čelnik tima za KIS je iz Bojne veze, tu su i pripadnici Vojne policije, Glavnog stožera. Intenzivne pripreme počele su u trećem mjesecu sukladno planu obuke i ocjenjivanja s tim da smo s pojedinačnim osposobljavanjima počeli već u siječnju. Glavna postrojba iz kontingenta bitnica SVRL-a već je prošle godine sudjelovala u vježbi s bojnim gađanjem Udar i u vježbi Harpun čiji je nositelj bila Hrvatska ratna mornarica. Prva faza obuke trajala je od ožujka do početka svibnja. Druga faza počela je 7. svibnja i završava ovim ocjenjivanjem. Treća je faza upućivanje u misiju,” pojasnio je bojnik Ante Lovrić, zapovjednik Topničko-raketne bojne Gardijske mehanizirane brigade.

Sama je obuka koncipirana u dvije faze, nastavlja bojnik Lovrić, prva je opća, a druga preduputna. Opća je trajala do svibnja kad je započela preduputna. Ona se sastoji od obuke specifičnosti za misiju koju su provodili pripadnici ministarstava vanjskih i europskih poslova i obrane, Glavnog stožera, Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, ZzP-a, a nakon toga počeo je ciklus postrojbene obuke.

“Proveli smo ocjenjivanje desetina početkom svibnja, a krajem svibnja ocjenjivanje vodova. Bojnim gađanjem završilo je ocjenjivanje bitnice. Nakon toga slijedio je ciklus zajedničke obuke svih sastavnica na poligonu ‘Eugen Kvaternik’ na Slunju od 16. do 20. srpnja,” opisuje bojnik Lovrić. Dodaje kako je 3. HRVCON razmijenio iskustva s kontingentom koji se prvi vratio iz Poljske pa tako pripadnici kontingenta imaju sve relevantne podatke iz područja provedbe zadaće.

Direktor vježbe Vulkan 18/2 pukovnik Igor Gojmerac istaknuo je kako je vježba kruna jednogodišnjih priprema deklariranih snaga za aktivnost ojačane prednje prisutnosti za Poljsku te odraz rada Topničko-raketne bojne GMBR-a u zadnjih godinu dana.

“Scenarij je napravljen da bismo provjerili sve sposobnosti sukladno matrici sposobnosti koje moraju imati da bi mogli biti upućeni na zadaću u Poljsku. Vježba je samo pokazatelj uspješnosti GMBR-a kroz višegodišnje razdoblje u kojem se uspješno provode pripreme, obuka i upućivanje deklariranih snaga na različite misije na nekoliko kontinenata,” zaključio je pukovnik Gojmerac.


Brigadir Mijo Kožić, čelnik tima za nadzor ocjenjivanja Glavnog stožera Oružanih snaga RH: “Nakon provedbe vježbe Vulkan 18/2 želim pohvaliti rad i zahvaliti ocjenjivačkom timu Hrvatske kopnene vojske koji je bio ojačan s ocjenjivačima iz Zapovjedništva za potporu i Pukovnije Vojne policije koji su završili CREVAL tečaj te praktično primijenili NATO-ov sustav ocjenjivanja borbene spremnosti za topničke postrojbe. Na ovoj smo vježbi primijenili NATO-ov priručnik ocjenjivanja, koristili metodologiju rada i izradili dokumente koji su interoperabilni za upućivanje naših topničkih postrojbi u NATO-ovu ojačanu prednju prisutnost, a nacionalni sustav spremnosti Oružanih snaga učinili potpuno interoperabilnim s NATO-ovim standardima Savezničkog zapovjedništva za operacije.”


Martina Butorac
Snimio Karlo Brigljević