Devet godina rame uz rame sa saveznicima u NATO-u

“Sigurnost je temeljni preduvjet za miran razvoj društva, a osobito društva s nedavnim iskustvom rata, kakvo je hrvatsko. Sretan sam što na tom putu kročimo ravnopravno, rame uz rame sa saveznicima u NATO-u,” istaknuo je ministar Damir Krstičević

U Hrvatskom je saboru 12. travnja svečano obilježena deveta obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO. Svečanosti su nazočili predsjednik Hrvatskog sabora RH Gordan Jandroković, savjetnik Predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost, ujedno njezin izaslanik Vlado Galić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, predsjednik Odbora za znanost i tehnologiju i glavni znanstvenik NATO-a Thomas H. Killion, voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Miroslav Tuđman, te brojni drugi visoki vojni i civilni dužnosnici.
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u svojem se obraćanju prisjetio govora prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na konstituirajućoj sjednici Sabora, u kojem je, među deset ciljeva koje Hrvatska treba neposredno ostvariti, istaknuo europeizaciju Hrvatske i povratak vrijednostima demokratskih društava – parlamentarnoj demokraciji, vladavini prava, tržišnom gospodarstvu, zaštiti ljudskih prava, stabilnosti i sigurnosti, te uključivanje u sve relevantne međunarodne organizacije i integracije – Ujedinjene narode, NATO i Europsku uniju. “NATO i EU temelje svoje djelovanje na tim vrijednostima i obje asocijacije čuvaju i osnažuju zajedničku demokratsku baštinu svojih članica, ” istaknuo je te naglasio kako se tijekom devet godina članstva u NATO-u Hrvatska kontinuirano potvrđivala te dodao: “Uvjeren sam da će tako ostati i u budućnosti, predana i pouzdana članica prepoznata ne samo među saveznicama, već i u zemljama u kojima sudjeluje u misijama.”
Ministar Damir Krstičević istaknuo je kako mu je iznimna čast sudjelovati na obilježavanju 9. obljetnice članstva Republike Hrvatske u NATO-u te naglasio kako je tim članstvom Hrvatska postala dio najjačeg vojno-političkog saveza u povijesti.
“Dobili smo priliku ravnopravno s ostalim članicama raspravljati o ključnim globalnim pitanjima. Osnažili smo svoj međunarodni položaj na sigurnosnoj, političkoj, gospodarskoj i geopolitičkoj razini, a kad se sjetimo naše bliske prošlosti i svih nedaća koje smo doživjeli devedesetih godina, članstvo u NATO-u još je vrednije,” rekao je ministar Krstičević te dodao kako je Hrvatska svoju slobodu, suverenitet i samostalnost ostvarila na najteži mogući način, ratom, te pozvao sve okupljene da se, slaveći danas ovu obljetnicu, svi skupa prisjete i hrvatskih branitelja koji su za slobodnu Hrvatsku dali svoje živote i bez kojih danas ne bi bilo slobodne Republike Hrvatske.
“Nakon završetka rata nastavljena je transformacija i izgradnja moderne Hrvatske vojske,” podsjetio je ministar, istaknuvši kako je proveden niz obrambenih reformi, a sve kako bi 2009. postali punopravna članica NATO saveza, čime je bio ispunjen prvi od dvaju tadašnjih strateških vanjskopolitičkih ciljeva. “Ostvarujući sigurnost i ulaskom u krug gospodarski razvijenih zemalja dodatno smo se približili ostvarenju svojeg drugog cilja – članstva u EU-u,” rekao je ministar.
“Prije samo dvadeset i sedam godina bili smo korisnici međunarodne pomoći, a sad sudjelujemo u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru u drugim dijelovima svijeta. Ove godine u operacijama i misijama diljem svijeta sudjelovat će više od 500 pripadnika Hrvatske vojske, od čega najviše u NATO-ovim operacijama i misijama. Taj naš velik doprinos NATO-u posebno je istaknuo i američki ministar obrane kad je prošle godine u Pentagonu izjavio kako smo mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije,” istaknuo je ministar Krstičević.
Isto tako, u svjetlu promijenjene sigurnosne paradigme ministar se osvrnuo na učinjene korake u razvoju sustava domovinske sigurnosti, od donesenih temeljnih strateških dokumenata, povećanja obrambenog proračuna do aktualnih projekata opremanja i modernizacije, a sve to kako bismo u svakom trenutku mogli odgovoriti na bilo koju ugrozu ili opasnost.
Ministar je također naglasio kako je ulaganje u znanost, obrazovanje i nove tehnologije prioritet u daljnjem razvoju sigurnosnog sustava te spomenuo predstojeću transformaciju i integraciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilišnu zajednicu: “Ako želimo biti korak ispred onih koji nam predstavljaju prijetnju, moramo se konstantno usavršavati i učiti.”
Na kraju je zaključio kako nema blagostanja i napretka ondje gdje nema osjećaja sigurnosti. “Sigurnost je temeljni preduvjet za miran razvoj društva, a osobito društva s nedavnim iskustvom rata, kakvo je hrvatsko. Sretan sam što na tom putu kročimo ravnopravno, rame uz rame sa saveznicima u NATO-u,” poručio je ministar.
General zbora Mirko Šundov rekao je kako je ponosan na sve što je Hrvatska vojska učinila te što i danas čini kao članica NATO-a, ujedno zahvalivši svima koji su u tim aktivnostima aktivno sudjelovali. U kontekstu promjena u globalnom političko-sigurnosnom okruženju istaknuo je kako Oružane snage moraju biti spremne i sposobne učinkovito odgovoriti na sve izazove i ugroze, i to ne samo u rješavanju posljedica, već i u prevenciji nastanka.
“Oružane snage Republike Hrvatske prepoznatljiv su dio NATO-ovih napora u operacijama potpore miru, a visoka razina interoperabilnosti rezultat je višegodišnjih zajedničkih vježbi i intenzivne suradnje u izgrađivanju zajedničkih sposobnosti,” naglasio je general Šundov te dodao kako Hrvatska vojska i u buduće ostaje predana proaktivnom djelovanju u NATO-u. “Republika Hrvatska prepoznala je svoju budućnost unutar ovog Saveza, a pripadnici Hrvatske vojske svojim angažmanom odgovorno i profesionalno pridonose zajedničkim ciljevima očuvanja stabilnosti, mira i slobode. Ovom prigodom zahvaljujem svim hrvatskim vojnicima, mornarima, dočasnicima i časnicima na predanoj službi u operacijama, misijama i aktivnostima Saveza,” zaključio je general Šundov.
Predsjednik Odbora za znanost i tehnologiju i glavni znanstvenik NATO-a Thomas H. Killion istaknuo je važnost tehnologije i tehnološkog napretka te rekao da su zemlje poput Hrvatske mlade, ali imaju nove ideje i na taj način mogu uvelike pridonijeti sposobnosti NATO-a.

Nataša Fortuna Višnicki, Foto Josip Kopi