Obilježena 11. obljetnica Gardijske mehanizirane brigade

“Dugo već nemamo tečaj za vođe kakav smo nekad imali u Šepurinama. Smatram kako nam upravo to danas treba, centralno mjesto za naprednu pješačku obuku elitnih hrvatskih vojnika – gardista, dočasnika i časnika, koji bi koristio iskustva Šepurina. Uvjeren sam kako će Glavni stožer vrlo brzo predložiti koncept provedbe takvog tečaja,” rekao je ministar Krstičević na obilježavanju obljetnice GMBR-a u Kninu

U vojarni “Kralj Zvonimir” u Kninu 17. je travnja obilježena 11. obljetnica ustrojavanja Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske kojoj su nazočili izaslanik Predsjednice i vrhovne zapovjednice OSRH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović sa suradnicima, vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država u RH brigadir Robert Mathers uz predstavnike lokalnih vlasti te druge goste i uzvanike.
Pripadnicima Gardijske mehanizirane brigade ministar Krstičević čestitao je njihov dan te naglasio kako upravo oni baštine i čuvaju uspomene na časne i slavne ratne brigade Tigrove, Gromove, Vukove i Pauke, podsjetivši kako je u Domovinskom ratu na putu do slobode velik broj hrvatskih branitelja položio svoje živote na oltar domovine te kako upravo uspomena na njih motivira za izgradnju Hrvatske kakvu su sanjali. “Domovinski rat temelj je moderne hrvatske države, a branitelji su njezin kamen temeljac. Hrvatska vojska zato mora biti prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata. Upravo zato vam čestitam što ste povratkom dodjele crvenih beretki u kapelici Sv. Križa na Dračevcu vratili tradiciju koja je prekinuta 2000. godine,” istaknuo je ministar Krstičević. Ministar je ovom prigodom podsjetio i na povratak vojske u Sinj, Vukovar i Varaždin i najavio kako će se do kraja ove godine ustrojiti satnija mornaričkog desantnog pješaštva u Pločama koja će, kako je rekao, biti jamac stabilnosti i sigurnosti na hrvatskom jugu. Najavio je i kako će Glavni stožer OSRH uskoro predložiti i koncept provedbe tečaja za naprednu pješačku obuku elitnih hrvatskih vojnika.
“Dugo već nemamo tečaj za vođe kakav smo nekad imali u Šepurinama. Smatram kako nam upravo to danas treba, centralno mjesto za naprednu pješačku obuku elitnih hrvatskih vojnika – gardista, dočasnika i časnika, koji bi koristio iskustva Šepurina. Uvjeren sam kako će Glavni stožer vrlo brzo predložiti koncept provedbe takvog tečaja,” rekao je ministar i zaključio kako su pripadnici GMBR-a snažan spoj iskustva i mladosti koja jamči sigurnost i stabilnost Republike Hrvatske i naših NATO saveznika.
General-pukovnik Drago Matanović ističe kako se u Kninu kao gradu snažne hrvatske povijesti, s posebnim pijetetom prisjećamo svih poginulih, nestalih i ranjenih hrvatskih branitelja. “Ratni nazivi Tigrova, Gromova, Pauka i Vukova sadržani u nazivima i oznakama bojni Gardijske mehanizirane brigade obvezuju vojnike, časnike i dočasnike da ih nose s ponosom,” rekao je general Matanović, istaknuvši kako je danas taktička postrojba na visokoj razini pripremljenosti i obučenosti.

11. obljetnica Gardijske mehanizirane brigade

Brigadni general Siniša Jurković, čestitajući Dan Gardijske mehanizirane brigade, istaknuo je izniman doprinos pripadnica i pripadnika u pomoći civilnom stanovništvu u otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda. “Sve te zadaće ne bi bilo moguće provoditi bez timskog rada i zajedništva pa od vas očekujem da poseban naglasak i dalje bude na izgradnji tima, profesionalnih i zdravih odnosa djelujući u sinergiji jer – zajedno smo najjači!”
Zapovjednik Brigade brigadni general Tihomir Kundid ovu je priliku iskoristio kako bi podsjetio na velik broj obučnih događaja koje Brigada ostvaruje te vrhunskim rezultatima s kojima se Hrvatska vojska ponosi.
Središnjoj svečanosti prethodilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća u spomen na poginule hrvatske branitelje kod spomenika hrvatske pobjede “Oluja ’95”, a u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta služena je misa koju je predvodio vojni kapelan GMBR-a fra Božo Ančić. U povodu obilježavanja obljetnice pripadnicima Brigade uručene su pohvale i nagrade, a održan je također Dan otvorenih vrata vojarne “Kralj Zvonimir” te su zainteresirani posjetitelji mogli razgledati tehniku i naoružanje kojom se koriste pripadnici Brigade.

Jelena Jakšić, Foto Tomislav Brandt