Činilo se da će to biti rutinski let…

Četiri minute nakon poroda male Kristine, helikopter Mi-8 sletio je na helidrom KBC-a Split u Firulama. Za trojicu članova posade bit će to dežurstvo koje nikad neće zaboraviti. ”To je ono što čini ljepotu letenja i ovog poziva, jer smo, uz humane misije spašavanja ljudskih života, u prilici svjedočiti i  rađanju novog života,” istaknuo je natporučnik Sebastijan Trepšić

Noć sa srijede 11. travnja na četvrtak 12. travnja činila se kao i svaka druga. Pripadnici Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze odbrojavali su sate do kraja noćnog dežurstva. Osim jakog juga na moru, ništa se izvanredno nije događalo te noći. Činilo se da će to biti još jedno lagano dežurstvo, međutim, ubrzo se ispostavilo da su te prognoze bile preuranjene.
Stotinjak kilometara dalje, Marina Brtan osjetila je prve trudove u svojem domu na otoku Braču u 3:15 h. Probudila je muža Iliju i pozvala Hitnu pomoć. Medicinski tim prvo ju je prevezao u luku u Supetru, otkud je gliserom trebala biti prebačena u Split. Međutim, zbog jakog juga nije bilo moguće preploviti Brački kanal. Aktiviran je tada alternativni plan: u pomoć je pozvano Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Dežurni pripadnici ETH-a zaprimili su poziv u 4:15 h. Nakon provjere uvjeta letenja, posada koju su činili kapetan natporučnik Sebastijan Trepšić, kopilot natporučnik Tomislav Barbir i tehničar letač nadnarednik Zdenko Kačarić zaputila se helikopterom Mi-8 MTV prema zračnoj luci u Bolu, gdje su pokupili bračni par Brtan i medicinski tim.
Iako nije pravilo da s pacijentima ide i član obitelji, posada helikoptera u ovom je slučaju odlučila napraviti iznimku. ”Mi obično ne uzimamo pratnju,” objasnio je nadnarednik Kačarić. ”Žena je bila pred porodom i ostaviti njezina supruga ondje bilo bi krajnje bezosjećajno. Poveli smo ga s nama da bude podrška ženi. Mislim da mu je to značilo više od ičega.“
Činilo se da će to biti rutinski let. Gospođa Brtan svoje starije dijete, sina Duju, rađala je dvanaest sati te je očekivala da će i porod drugog djeteta trajati jednako dugo. Prema tim očekivanjima, nitko u helikopteru nije očekivao da bi se išta izvanredno moglo dogoditi  tijekom desetominutnog leta. No, gospođa Brtan osjetila je da su trudovi sve jači i da se javljaju u sve kraćim razmacima. Liječnik u helikopteru odlučio je tada poroditi dijete. Nedugo potom, u 4:45 h, na svijet je došla 48 centimetara duga i 3200 grama teška Kristina Brtan.
Četiri minute nakon poroda male Kristine, helikopter Mi-8 sletio je na helidrom KBC-a Split u Firulama. Obitelj Brtan dočekali su Marinini roditelji, koji su se nemalo iznenadili vidjevši da njihova kći već drži dijete u rukama. No, jednako iznenađeni kao baka i djed novorođene Kristine bili su i članovi posade. Naime, kako su oni bili zatvoreni u kabini tijekom leta, nisu ni znali da je porod završio. Saznali su to tek kad su izišli iz helikoptera i ugledali dijete u naručju majke. Bio je to emotivan trenutak za sve prisutne. Kad je gospođa Brtan pošla pokraj njih, članovi posade uspjeli su tek dignuti palac gore u znak podrške, a ona im je uzvratila smijehom. Riječi nisu bile potrebne; tom kratkom izmjenom pogleda i gesti sve je bilo rečeno.
Iako su sva trojica članova posade već više puta prevozili trudnice s otoka na kopno, nikad dosad nisu doživjeli da dijete bude rođeno u helikopteru tijekom leta. No, početni šok brzo je zamijenila sreća. ”Bili smo sretni da je sve dobro prošlo i da nije bilo nikakvih problema,” izjavio je natporučnik Bribir. Za svu trojicu, bit će to dežurstvo koje nikad neće zaboraviti. ”To je za letačku posadu bio najljepši završetak dežurstva. To je ono što čini ljepotu letenja i ovog poziva, jer smo, uz humane misije spašavanja ljudskih života, u prilici svjedočiti i  rađanju novog života,” zaključio je natporučnik Trepšić.

Iva Gugo, FOTO: Marinko Karačić, Mladen Delić