Croatian Dagger 2018

Krajem ožujka 70 pripadnika HKoV-a ugostilo je 30 pripadnika Kraljevskih marinaca iz Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na zajedničkoj obuci nazvanoj Croatian Dagger 2018. Iako su Britanci već godinama rado viđeni gosti u Kninu, taj je susret bio drugačiji od svih prijašnjih. Naime, bio je to prvi posjet britanskih marinaca OSRH…

Vojni poligon ”Crvena zemlja“ u Kninu već je godinama poprište obuke hrvatskih vojnika. S vremena na vrijeme znaju im se ondje pridružiti i gosti iz stranih oružanih snaga. Tako je krajem ožujka 70 pripadnika HKoV-a ugostilo 30 pripadnika Kraljevskih marinaca iz Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na zajedničkoj obuci nazvanoj Croatin Dagger 2018. Iako su Britanci već godinama rado viđeni gosti u Kninu, taj je susret bio drugačiji od svih prijašnjih. Naime, bio je to prvi posjet britanskih marinaca OSRH. Tijekom desetak dana koje su proveli zajedno, hrvatski vojnici i britanski marinci uvježbavali su taktike, tehnike i procedure za konvoj operacije, ophodnje, kontrolne točke i operacije u urbanom području. Značajno je da su pritom obje strane bile opremljene zaštitnim prslucima i kacigama hrvatske proizvodnje, dok su u bojnim gađanjima korištene hrvatske puške VHS2.
Glavni ciljevi obuke bili su podizanje interoperabilnosti HKoV-a s pripadnicima stranih oružanih snaga te upoznavanje s načinom rada drugih postrojbi. No, ta je obuka također bila prilika da OSRH stekne iskustvo za skorašnje osnivanje hrvatske postrojbe mornaričko-desantnog pješaštva. Svi sudionici bili su složni u tome da mogu nešto naučiti jedni od drugih. Za HKoV najdragocjenije je bilo to što su mogli preuzeti elemente obuke i naučiti taktike od stranih kolega. S druge strane, Kraljevski marinci rekli su da su najviše koristi imali od uspoređivanja taktika i rada s vozilima. Uvježbavanje je urodilo plodom u obliku pokazne vježbe pod nazivom ”Demonstracija taktika, tehnike i procedura kompleksne zasjede“, koju su zajednički osmislili sudionici obuke. Iako su pokazne vježbe sastavni dio rada vojnika, ta je vježba bila posebnija od ostalih zbog mnogih uvaženih gostiju iz obiju zemalja koji su je došli pogledati.
Uvjeti u kojima je pokazna vježba održana uvelike su nalikovali na one u zemljama Bliskog istoka, gdje se i odvijao zamišljeni scenarij vježbe. Zrak je bio ispunjen prašinom koja je ulazila u oči i nosnice. Kilometrima uokolo nije se vidjelo ništa osim crvenog tla, po kojem je poligon i dobio ime. Jedini podsjetnik na to da se nalazimo u Dalmatinskoj zagori bio je jaki vjetar s Dinare. Usred tog golog krša sudionici obuke izgradili su objekt u kojem su simulirali pretragu neprijateljskog objekta.
Za potrebe vježbe sudionici su bili podijeljeni u četiri tima koji su se sastojali od jednakog broja Hrvata i Britanaca. Svaki je tim imao određenu zadaću. Zapovjedni tim izdavao je naredbe, dok je tim potpore bio u stanju pripravnosti u slučaju da treba priskočiti u pomoć. Osiguravajući tim stvarao je ”prstene“ oko objekta kako bi spriječili ulazak u njega ili izlazak iz njega. Konačno, navalni tim upao je u objekt i pregledao ga. Iako je navalni tim odradio najvažniji dio zadaće, nužno je bilo da svi timovi surađuju kako bi se smanjio rizik, a zadaća uspješno izvršila.
Operacija simulirana u pokaznoj vježbi sastojala se od šest faza. Prve dvije faze odrađene su nekoliko dana prije: u fazi planiranja dogovoreno je tko će preuzeti koju zadaću, dok su u fazi izviđanja vojnici promotrili objekt i na temelju viđenog dogovorili daljnji tijek operacije. Pokazna vježba započela je trećom fazom, približavanjem ciljnom objektu. Potom je uslijedila faza izoliranja. Vozilima je stvoren vanjski prsten koji je priječio izlazak iz objekta. Pješaštvo je pak uspostavilo unutarnji prsten koji je štitio leđa navalnom timu. Kad su oba prstena uspostavljena, mogla je započeti faza pretrage. Koristeći se informacijama prikupljenim tijekom faze izviđanja, navalni tim ušao je objekt te pregledao i pročistio svaku prostoriju. Simulirane su pucnjave, ali i neke procedure, npr. postavljanje tijela poginulog vojnika kako bi se signaliziralo da je mrtav. S obzirom na to da je simulirana operacija na Bliskom istoku, pazilo se i na kulturološke razlike i pravila ponašanja vezana uz njih. Kako je u islamu zabranjen kontakt muškarca s tuđom ženom, sve žene zatečene u objektu pregledavala je vojnikinja. Ako vojnikinja u nekom trenutku nije bila prisutna, žene je pregledao vojnik, ali sa stražnjom stranom dlanova. Konačno, u fazi izolacije svi koje je vojska zatekla u objektu privedeni su i odvedeni na daljnje ispitivanje kako bi se utvrdilo tko je od njih civil, a tko terorist.
Jačanje obrambene suradnje
Pokazna vježba provedena je u idealnim uvjetima; sve je prošlo po planu, što je rijetkost u stvarnosti. Štoviše, na terenu često nešto bude nepredviđeno, zbog čega u hodu treba mijenjati plan. Međutim, ta je vježba omogućila laicima da dobiju uvid u sve faze kompleksne zasjede i sva pravila koja vojnici moraju poštivati (pravila međunarodnog ratovanja, zakoni i običaji zemlje u kojoj se nalaze, itd.). Uspješnim provođenjem pokazne vježbe, pripadnici OSRH i OSUK-a pokazali su da su spremni za  urbano ratovanje u međunarodnim operacijama i operacijama potpore miru. 
I izaslanici obiju zemalja bili su složni u tome da su pripadnici njihovih oružanih snaga pokazali spremnost sudjelovati u operacijama u inozemstvu, ali i surađivati jedni s drugima. “Drago mi je da Ujedinjeno Kraljevstvo i Hrvatska jačaju svoju obrambenu suradnju. Želimo biti snažan strateški partner i vjerujem da imamo zajednički interes u stabilnosti jugoistočne Europe i angažmanu u NATO-u. Siguran sam da je ovo uvježbavanje samo početak novog poglavlja u našem prijateljstvu,” istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Krstičević.
I britanska strana svjesna je koristi koju ima od povezivanja s Hrvatskom. “Ono što smo danas vidjeli odličan je primjer suradnje naših zemalja na području sigurnosti,” izjavila je voditeljica Tima za europsku bilateralu i izlazak UK-a iz EU-a Linda Dann u ime Ministarstva obrane UK-a. S njom se složio i zamjenik britanskog veleposlanika Peter Clements. ”Obje zemlje članice su NATO-a,” rekao je, ”no naša suradnja može imati stvarne učinke samo ako se naše vojske zajedno obučavaju.“
Doista, zajedničkom obukom Croatian Dagger 2018  ispisano je tek prvo poglavlje u suradnji Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Hrvatske. Već za srpanj planiran je dolazak pripadnika Kraljevskih zračnih snaga na obuku u Hrvatsku, a u rujnu će Knin opet biti domaćin već tradicionalne zajedničke vježbe OSRH i OSUK-a Sava Star 18. Također, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov posjetit će krajem travnja London kako bi dogovorio nastavak suradnje i nakon završetka tih vježbi. Međutim, najvažniji rezultat netom završene obuke bit će osnivanje prve hrvatske postrojbe mornaričko-desantnog pješaštva.”Surađujući s Kraljevskim marincima, imamo priliku čuti njihova iskustva. To nam pomaže da ustrojavanje te postrojbe bude učinkovito, brzo i operativno,” zaključio je ministar Krstičević. Uspiju li se ostvariti svi planovi, u idućim ćemo godinama moći svjedočiti zajedničkim vježbama hrvatskih i britanskih marinaca.

Iva Gugo, Foto Tomislav Brandt