Dizajn južnokorejskog nosača

Ratna mornarica Republike Koreje otkrila je 3. siječnja revidirani konceptualni dizajn svojeg budućeg lakog nosača zrakoplova

Foto: GD NASSCO

Ilustracije potvrđuju da neće imati skakaonicu (ski-jump), no na palubi će biti dva zapovjedna otoka. Koristit će se i višenamjenski borbeni avioni F-35B Lightning II, koji imaju sposobnosti vertikalnog/kratkog polijetanja i slijetanja (V/STOL). Na nosaču se mogu vidjeti i mornarički helikopteri koji podsjećaju na MH-60R Seahawk. Međutim, mornarica je istaknula kako se najnoviji idejni projekt može revidirati tijekom faze glavnog i izvedbenog projekta.

Druga objavljena ilustracija prikazuje nosač koji se nabavlja u okviru projekta LPX-II “u društvu” njegove udarne skupine koju, među ostalim, čine podmornice klase KSS-III, kao i razarači KDX-II, KDX-III, KDDX te brod za logističku potporu klase Soyang (AOE-II).

Južnokorejska državna agencija za nabavu obrambenih sustava DAPA (Defense Acquisition Program Administration) najavila je da će nositelji projekta biti sedam institucija i tvrtki, uključujući Agenciju za razvoj oružanih snaga, Nacionalno sveučilište Pusan i LIG Nex1. Razvojni dio trebao bi biti dovršen do 2024. godine.

Maja PTIĆ GRŽELJ