Dočasnici su ključ jačanja partnerstva

Razgovor – časnički namjesnik Phillip L. Easton, prvi dočasnik Zapovjedništva američkih snaga za Europu (EUCOM)

”Vještine i profesionalnost savezničkim snagama daju taktičku, operativnu i stratešku prednost nužnu za XXI. stoljeće i budućnost. Toliko je stvari koje možemo naučiti jedni od drugih kako bismo unaprijedili našu borbenu spremnost. Očekujem dugogodišnju, obostrano korisnu suradnju oružanih snaga SAD-a i Republike Hrvatske“

Prvi dočasnik Zapovjedništva američkih snaga za Europu (EUCOM) časnički namjesnik Philip L. Easton u razgovoru za Hrvatski vojnik govorio je o ulozi prvih dočasnika te o suradnji prvih dočasnika partnerskih zemalja, kao i o važnosti razvoja i osnaživanja oružanih snaga zemalja članica A5.

 Koja je uloga prvog dočasnika EUCOM-a? Zašto je važna i kako se mijenjala s vremenom?

Prvi dočasnik EUCOM-a savjetuje zapovjednika u pogledu vojnika i dočasnika te vodi 82 000 pripadnika američkih združenih snaga raspoređenih u više od 400 baza i vojnih objekata u području odgovornosti koje pokriva 51 zemlju. On daje smjernice za sigurnosnu suradnju u području odgovornosti, podupire razvoj vojnika i dočasnika kroz obuku i izobrazbu u cilju jačanja nacionalnih sposobnosti i interoperabilnosti. Mentor je prvim dočasnicima u Europi i Izraelu, kao i prvim dočasnicima svih grana OS-a SAD-a u Europi, partnerskih zemalja unutar NATO-a te država uključenih u program Partnerstva za mir. Dužnost prvog dočasnika, tj. višeg dočasničkog savjetnika zapovjedniku (Senior Enlisted Advisor to the Commander) postoji od 1978. Prije toga najvišu dočasničku dužnost u EUCOM-u obnašali su visoki dočasnici iz drugih uprava Zapovjedništva, a 1977. ta je dužnost prebačena u osobnu skupinu zamjenika zapovjednika. Od 1985. do 1996. godine mjesto prvog dočasnika bilo je nepopunjeno. Koncem 1996. osniva se Ured prvog dočasnika kao poseban ured izravno pod zapovjednikom EUCOM-a.

Činjenica kako su sredinom 1970-ih godina, nakon Vijetnama, oružane snage SAD-a postale isključivo profesionalne (dragovoljne) dovela je do potrebe jačeg zagovaranja i bavljenja pitanjima dočasnika i vojnika te su sve grane poduzele slične poteze i ustanovile dužnosti prvih dočasnika. Dužnosti prvih dočasnika najviših razina stvarno su zaživjela, tj. došle do izražaja 1990-ih kad su, završetkom hladnog rata i smanjenjem brojnog stanja, pitanja vojnika i dočasnika postala još važnija.

Kako suradnja prvih dočasnika partnerskih zemalja jača partnerstvo i razvija interoperabilnost?

Oduševljen sam timskim radom prvih dočasnika zemalja članica Američko-jadranske povelje. Izvrsno je vidjeti njihovu volju i predanost da ponude prilike za profesionalno vojno obrazovanje partnerskim zemljama. Njihovo se partnerstvo pretočilo u poboljšanu interoperabilnost u regiji, a rezultat toga je poboljšana borbena spremnost.

 Koja je uloga Dočasničkog lanca potpore u jačanju partnerstva i razvoju interoperabilnosti?

Dočasnički lanac potpore usmjerava, mentorira, oblikuje i razvija vojnike svih grana da trebamo odvratiti, boriti se i pobijediti. Dočasnici su kralježnica svake vojske i ključ jačanja partnerstva i razvoja interoperabilnosti.

 Što je ključno za kvalitetan razvoj mladih dočasnika?

Najvažnije je dati našim pripadnicima znanje, vještine i sposobnosti za obnašanje dužnosti prije nego je preuzmu. Kako bismo opravdali povjerenje nadređenih nam časnika, moramo uspješno izvršiti zadaće, a ključ je tog uspjeha osigurati da imaju potrebne vještine, u pravo vrijeme i na pravom mjestu u njihovoj karijeri.

 Koji su najvažniji zaključci sa sastanka prvih dočasnika u sklopu konferencije Američko-jadranske povelje?

Na sastanku prvih dočasnika u sklopu konferencije Američko-jadranske povelje prošle godine u Splitu raspravljali smo o strukturi dočasnika i vojnika zemalja članica te o razvoju i osnaživanju njihovih oružanih snaga. Također smo raspravljali o uspjesima i izazovima zemalja članica A5 vezane uz ove teme. To je iznimno bitno jer su ove teme temelj dočasničkog kora naših zemalja i moramo učiti jedni od drugih kako bismo bili uspješni. Rasprava o pristupima pojedinih zemalja ovim izazovima bila je iznimno ohrabrujuća i edukativna. Potvrdila je moje mišljenje da zemlje članice Američko-jadranske povelje imaju motivirane, obrazovane i spremne snage osnažene za svladavanje izazova XXI. stoljeća. Zapovjednik Zapovjedništva američkih snaga za Europu ujedno je i zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije. Objasnite nam suradnju s prvim dočasnikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i zašto je važna?

Imam iznimno dobar odnos s časničkim namjesnikom Siimom Salisteom, prvim dočasnikom Savezničkog zapovjedništva za operacije. Međusoban dobar odnos bitan je jer imamo istog šefa i naše dvije organizacije moraju “hodati u korak”. Ne smije biti razlika u našim razmišljanjima i zato često komuniciramo. To nam je prioritet. Svake godine održavamo zajedničku konferenciju prvih dočasnika NATO-a i Zapovjedništva američkih snaga za Europu. To je velika konferencija na kojoj raspravljamo o tekućim stvarima i poboljšanjima između NATO-a i EUCOM-a. U početku pandemije COVID-19 održavali smo videotelekonferencije s prvim dočasnicima Savezničkog zapovjedništva za transformaciju i Savezničkog zapovjedništva za operacije kao i s prvim dočasnicima zemalja iz područja odgovornosti EUCOM-a. Možemo reći kako su te videokonferencije održane umjesto naše godišnje konferencije i dokazuju koliko nam je bitno da naša komunikacija ostane čvrsta.

Koju biste poruku poslali hrvatskim vojnicima, dočasnicima i časnicima?

Kao prvi dočasnik Zapovjedništva američkih snaga za Europu imao sam priliku promatrati iznimnu podršku i suradnju naših saveznika i partnera. Ni Hrvatska vojska nije u tome iznimka.  Mi želimo surađivati s Hrvatskom vojskom jer je to naša najjača sposobnost. Vještine i profesionalnost savezničkim snagama daju taktičku, operativnu i stratešku prednost nužnu za XXI. stoljeće i budućnost. Toliko je stvari koje možemo naučiti jedni od drugih kako bismo unaprijedili našu borbenu spremnost. U ime Zapovjedništva zahvalan sam za poduzetnost ostvarenu našom suradnjom. Očekujem dugogodišnju, obostrano korisnu suradnju između oružanih snaga SAD-a i Republike Hrvatske.

 

Razgovarala: Jelena Dedaković

FOTO: EUCOM, OSRH