Dokaz neslomljivog duha hrvatskih branitelja

Zapovjednik obrane Vukovara i ratni zapovjednik 204. vukovarske brigade Branko Borković – Mladi Jastreb istaknuo je kako je Bitka za Vukovar – bitka svih bitaka – omogućila da Republika Hrvatska postane samostalna i suverena država koja nije nikom dužna

Prigodnim programom, u kojem su sudjelovali pripadnici Hrvatske vojske, sudionici obrane Vukovara, obitelji poginulih, nestalih i umrlih vukovarskih branitelja, hrvatski branitelji i drugi uzvanici, u Vukovaru je obilježena 30. obljetnica Bitke za Vukovar i 30. obljetnica osnivanja legendarne 204. vukovarske brigade Hrvatske vojske.

Obilježavanje je počelo budnicom Orkestra Oružanih snaga ulicama Vukovara. Održan je i mimohod ratnih zastava, pokazne vježbe Počasno-zaštitne bojne i Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova. Izložena su sredstva i oprema na taktičko-tehničkom zboru hrvatske vojske i policije kao i brod ”Šokadija” iz sastava Satnije riječnih brodova Inženjerijske pukovnije HKoV-a. Održan je i letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, prelet akrobatske grupe “Krila Oluje” i prelet aviona MiG-21.

U čast 30. obljetnice Bitke za Vukovar, pripadnici hrvatske vojske i policije podignuli su na vrhu vukovarskog Vodotornja zastavu Republike Hrvatske, kao što su to tijekom tromjesečne opsade Vukovara svakodnevno činili hrvatski branitelji. Na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru predstavnici obitelji poginulih, nestalih i stradalih branitelja Domovinskog rata i izaslanstva Ureda predsjednika RH, Hrvatskog sabora, Vlade RH, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i ostalih gradova položili su vijence i upalili svijeće.

Počast i zahvalnost

Obilježavanju obljetnice Bitke za Vukovar nazočio je ministar obrane Mario Banožić koji je rekao kako se ovom svečanošću odaje zasluženo priznanje sudionicima obrane grada te kako je herojska obrana Vukovara utkana u konačnu pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu.

”Vjerojatno nećemo nikad moći iskazati svu zahvalnost i divljenje prema braniteljima grada na Dunavu. No, naš odnos prema Vukovaru možemo iskazati vidljivim potezima,“ rekao je Banožić u kontekstu dolaska Inženjerijske pukovnije u vukovarsku vojarnu ”204. brigade HV”.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur i izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata umirovljeni general Marijan Mareković u svojim su se obraćanjima prisjetili žrtve Grada Heroja istaknuvši kako ovom obljetnicom odajemo počast i zahvalnost gradu Vukovaru, svim sudionicima obrane Vukovara, svim hrvatskim braniteljima i svim žrtvama koje su zaslužne za današnju slobodu. Istaknuvši da je Bitka za Vukovar, najduža i najstrašnija bitka Domovinskog rata, prekretnica koja svjedoči o pobjedničkom neslomljivom duhu hrvatskih branitelja, koja je pružala nadu u ono vrijeme, a danas je nadahnuće za izgradnju još prosperitetnije i modernije slobodne i samostalne hrvatske države.

Zapovjednik obrane Vukovara i ratni zapovjednik 204. vukovarske brigade, Branko Borković – Mladi Jastreb uz sjećanje na sve ubijene i nestale Vukovarce i hrvatske branitelje govorio je o tromjesečnoj opsadi Vukovara, istaknuvši kako je Bitka za Vukovar – bitka svih bitaka – omogućila da Republika Hrvatska postane samostalna i suverena država koja nije nikom dužna. ”Republika Hrvatska naših je ruku djelo,“ poručio je.

Neraskidiva povezanost

U sklopu 30. obljetnice Bitke za Vukovar 17. rujna obilježen je dovršetak projekta izgradnje, uređenja i opremanja vukovarske vojarne “204. brigade HV”, kao i dolazak Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u Vukovar.

Svečanosti u vojarni nazočio je izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Siniša Jurković, generali i pripadnici Hrvatske vojske te izaslanstva Hrvatskog sabora, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja i drugih.

Ministar Banožić izrazio je dobrodošlicu Inženjerijskoj bojni Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u vukovarsku vojarnu, koja je ponijela časno ime 204. brigade Hrvatske vojske, na tridesetu obljetnicu Bitke za Vukovar.

Dolazak ove postrojbe u Vukovar širi je projekt Vlade Andreja Plenkovića, koji je započeo prije nekoliko godina, a u okviru kojeg se Hrvatska vojska, uz Vukovar, vratila u Sinj, Varaždin i Pulu, odnosno ondje gdje je uvijek bila i gdje oduvijek pripada.

“Sretan sam što Inženjerijska bojna u Vukovar dolazi u vrijeme kad obilježavamo 30. obljetnicu Bitke za Vukovar, dana u kojima se branio Grad Heroj i naša Hrvatska,” rekao je ministar istaknuvši kako je važno, uz zahvalnost i divljenje prema braniteljima grada na Dunavu, odnos prema Vukovaru iskazati vidljivim potezima poput ovog današnjeg. Osvrnuo se također na neraskidivu povezanost Hrvatske vojske i Vukovara istaknuvši kako je Hrvatska vojska pomagala Vukovaru kad god je to bilo potrebno. Dolaskom Inženjerijske bojne u Vukovar, značajan broj mladih obitelji naseljava se u Gradu Heroju, što je velik doprinos razvoju grada.

“Naša je obveza da se Vukovaru odužimo i da svaki dan i svaki naš potez bude usmjeren k sigurnijem životu Vukovaraca i svih građana naše domovine. Vjerujem da će neraskidiva veza Vukovara i Hrvatske vojske biti zalog upravo takve, sigurnije budućnosti i uspješne, pobjedničke Hrvatske,” poručio je ministar Banožić osvrnuvši se na 30. obljetnicu Bitke za Vukovar i doprinos hrabrih vukovarskih branitelja koji su za Hrvatsku dali doslovno sve.

Brojke

250 pripadnika radit će u vojarni

50,3 milijuna kuna uloženo je u vojarnu

Zapovjednik Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade pukovnik Ivan Liović kazao kako je Hrvatska vojska dolaskom u Vukovar uvijek bila dio herojskog grada, a svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja zauvijek ćemo se sjećati.

“Posebna hvala ministru Banožiću i načelniku Glavnog stožera OSRH admiralu Hranju te svima onima koji su pokrenuli projekt dolaska Hrvatske vojske u Vukovar te nam ovdje osigurali izvrsne uvjete za život i rad,” rekao je pukovnik Liović. Proces dolaska Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u vojarnu “204. brigade HV” u Vukovaru započeo je početkom 2017. Od tada do danas nastavljena je kontinuirana izgradnja i uređenje objekata potrebnih za dolazak cjelokupne postrojbe.

“Vojarna ‘204. brigade HV’ u Vukovaru danas je izgrađena u cijelosti. U njoj se očekuje rad 250 pripadnika Hrvatske vojske. Vrijednost projekta je 50,3 milijuna kuna. Temeljna zadaća Inženjerijske bojne provedba je inženjerijske potpore postrojbama kao i zadaća potpore civilnim institucijama u slučajevima prirodnih i tehničko-tehnoloških nesreća.

Tekst: OJI

Foto: Josip Kopi