Doprinos snazi i ugledu Hrvatske vojske

”Vaše djelovanje u Poljskoj bila je prigoda ne samo za usvajanje novih sposobnosti, već i za upoznavanje saveznika s našim mogućnostima i iskustvima, jačajući Savez i čineći ga i na vašoj razini uspješnijim i efikasnijim,” poručio je pripadnicma 5. HRVCON-a iz NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj državni tajnik Tomislav Ivić

U vojarni “Bilogora” u Bjelovaru 30. lipnja održana je svečanost povodom dolaska 5. hrvatskog kontingenta iz NATO-ove vođene aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj.

Svečanom dočeku nazočio je državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robet Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Boris Šerić, zapovjednik 5. HRVCON-a bojnik Marijan Žukina i drugi visoki uzvanici. ”Prije svega želim vam reći – dobro došli kući, dobro došli u domovinu, nakon uspješno obavljene zadaće u okviru 5. hrvatskog kontingenta NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj,” rekao je državni tajnik Tomislav Ivić te dodao: “Bili ste istinski i vidljivi predstavnici domovine u sklopu borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država i na tome vam, poštovani pripadnici kontingenta na čelu s bojnikom Žukinom od srca čestitam. Djelovanje u multinacionalnom okružju iznimno pridonosi snazi i ugledu Hrvatske vojske.”

”Budite ponosni na postignute rezultate i obavljene zadaće. Vaše djelovanje u Poljskoj bila je prigoda ne samo za usvajanje novih sposobnosti, već i za upoznavanje saveznika s našim mogućnostima i iskustvima, jačajući Savez i čineći ga i na vašoj razini uspješnijim i efikasnijim,” zaključio je državni tajnik.

Admiral Robert Hranj prisutnima je poželio dobrodošlicu. “Čestitam vam i sretan sam, među ostalim, što ste se uspješno skrbili o svojem zdravlju i zdravlju svojih kolega u ovim izvanrednim okolnostima, a posebno čestitam zapovjedniku na kojem je bila najveća odgovornost. Hrvatska vojska pokazala je da smo odgovorna članica NATO saveza na čiju potporu naši saveznici i partneri uvijek mogu računati,” naglasio je admiral Hranj te dodao kako je ova aktivnost također bila prilika za stjecanje novih iskustava i znanja u multinacionalnom okruženju. Pred pripadnicima je sad obveza da ta iskustva i naučene lekcije prenesu svojim kolegama.

 Očuvanje mira i stabilnosti

General-bojnik Boris Šerić čestitao je pripadnicima na svemu što su postigli za vrijeme svojeg angažmana i sudjelovanja u ovoj međunarodnoj aktivnosti. “Čestitam vam na tome što ste u složenim okolnostima opasnosti od širenja koronavirusa proveli svoju zadaću, što je pokazatelj da Hrvatska vojska aktivno i profesionalno zajedno sa saveznicima pridonosi naporima očuvanja mira i stabilnosti i na taj način štiti nacionalni interes,” rekao je general Šerić, koji je posebnu zahvalu uputio obiteljima pripadnika te čestitao pohvaljenima i nagrađenima. Zapovjednik 5. HRVCON-a bojnik Marijan Žukina svoje je obraćanje počeo riječima: “Svugdje je lijepo, ali kod kuće je najljepše.” 

“Iako imamo puno iskustva iz raznih nacionalnih i međunarodnih aktivnosti te Domovinskog rata, ipak je to za nas bio put u nepoznato,” rekao je bojnik Žukina i istaknuo kako je bilo jasno da je njihova misija bila, među ostalim, “prezentiranje naših postrojbi i naše domovine. I znali smo kako to ostvariti. Proveli smo niz obučnih aktivnosti, a kad je u ožujku počelo uvođenje izvanrednih mjera zbog epidemije, pokazali smo da znamo kako odgovoriti i na takve izazove,” zaključio je bojnik Žukina.

5. HRVCON eFPBG – POL broji 80 pripadnika. Glavninu snaga 5. HRVCON-a čine pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Onima koji su se posebno istaknuli svojim radom i zalaganjem uručene su pohvale i nagrade.

Uzvanici su nakon svečanosti u vojarni obišli Dom topnika u kojem se nalazi i spomen-soba 16. topničko-raketne brigade.

Petra Kostanjšak

Foto: Mladen Čobanović