Dronom do preciznog pogotka

Pripadnici 173. brigade iz sastava Kopnene vojske SAD-a provodili su na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” vježbu Eagle Royale, u sklopu koje je provedeno bojno gađanje na kojem je sudjelovao Vod minobacača 82 mm (MB 82 mm) mb Pauci iz sastava GMBR-a HKoV-a. Zanimljivo je da je Vod minobacača prvi put vatrenu zadaću proveo uz pomoć bespilotne letjelice

 

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju provodila se od 31. siječnja do 8. veljače vježba Eagle Royale 173. brigade IBCT (Infantry Brigade Combat Team-Airborne) iz sastava Kopnene vojske SAD-a (USAREUR).

Vježba se provodila na nekoliko lokacija u Njemačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj, a sudjelovalo je oko 350 pripadnika 1-503 IN BN (Infantry Battalion-Airborne), odnosno 503. padobransko-pješačka bojna iz sastava 173. brigade.

Na slunjskom su poligonu pripadnici Kopnene vojske SAD-a proveli sljedeće obučne aktivnosti: LFX (Live Fire Exercise) obrana baze, (Live Fire Exercise) razine desetine, STX (Situation Training Exercise) razine voda i kvalifikacijska gađanja.

“Američke snage, odnosno njihova 503. padobransko-pješačka bojna, provodi obuku i uvježbavanje već drugi tjedan. Ovo nije prvi put da pripadnici Kopnene vojske SAD-a dolaze na vojni poligon u Slunju. To je suradnja koja se nastavlja od prošle godine. Provode obučne radnje pješačkih postrojbi, uvježbavanje bojnih gađanja, ciljanja i integracije s drugim saveznicima,” objasnio je pukovnik Andrija Žarinac, čelnik tima za koordinaciju, praćenje i izvješćivanje ove vježbe.

Na vježbi Eagle Royale sudjelovalo je oko 60 pripadnika Hrvatske vojske i to s potpornim elementima za HNS i RLS te jednim vodom MB 82 mm i timom bespilotnih letjelica iz sastava GMBR-a HKoV-a (do 35 pripadnika).

Integrirana vatrena zadaća

U sklopu vježbe provedeno je 7. veljače bojno gađanje na kojem je sudjelovao Vod minobacača 82 mm (MB 82 mm) mb Pauci iz sastava Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Premda je prvotno bilo planirano da 173. brigada na vježbi sudjeluje sa svojim vodom minobacača, zbog drugih zadaća i razmještaja pripadnika u područje operacije na Bliskom istoku, bojno gađanje proveo je naš Vod minobacača 82 mm, ukupno 35 pripadnika. Zanimljivo je kako je prvi put na tom bojnom gađanju Vod minobacača iz sastava mb Pauci proveo vatrenu zadaću uz pomoć suvremene tehnologije, odnosno drona.

Poručnica Petra Popović iz Voda za potporu 2. satnije 3. mb Pauci istaknula je kako je navođenje projektila s pomoću drona funkcioniralo besprijekorno te su svi projektili pogodili ciljeve

“Ovdje provodimo integriranu vatrenu zadaću na način da nas bespilotna letjelica navodi do cilja, što dosad nije bila praksa jer to inače radimo preko prednjih motritelja. Ovo je prvi put i nama i kolegama iz 173. brigade da vatru navodimo na cilj preko drona, a na ovom gađanju vatru navode pripadnici Kopnene vojske SAD-a,” rekla je poručnica Petra Popović iz Voda za potporu 2. satnije 3. mb Pauci te dodala kako su na samom gađanju prisutne četiri posade iz mb Pauci.

Što se tiče suradnje s pripadnicima 173. brigade, poručnica Popović kaže kako je ona na zavidnoj razini. Prvih nekoliko dana zajedničkog boravka na slunjskom poligonu pripadnici Hrvatske vojske i Kopnene vojske SAD-a pripremali su paljbeni položaj, isprobavali kako će točno izgledati gađanje, usklađivali radioprocedure i poziv na vatru.

“Dogovorili smo zajedničku terminologiju kako bi sve bilo po NATO-ovim standardima. Samo gađanje izgleda tako da dron uočava cilj, koji mi ne vidimo jer se nalazi na udaljenosti od tri ili više kilometara, i šalje ga prednjim motriteljima, u ovom slučaju dvojici Amerikanaca koji potom nama javljaju lokaciju cilja,” objašnjava poručnica Popović. “Budući da dron iznad cilja neće biti statičan,” napominje, “pripadnici koji provode gađanje morat će vrlo brzo reagirati kako bi pogodili cilj.”

Logistička potpora

Kako smo se i sami mogli uvjeriti tijekom bojnog gađanja, u tome su i uspjeli jer su svi projektili pogodili zadane ciljeve. “Vježba je prošla iznad naših očekivanja. Komunikacija s Amerikancima preko radioveze i navođenje s pomoću drona funkcioniralo je besprijekorno,” komentirala je nakon bojnog gađanja poručnica Popović.

Ono što je, prema riječima pukovnika Žarinca, gotovo izvjesno, jest da će pripadnici 173. brigade i iduće godine na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” provoditi obuku s obzirom na to da su iznimno zadovoljni onim što im Hrvatska vojska kao domaćin pruža.

“Kolege iz SAD-a iznimno su zadovoljni terenom, koji je pogodan za provedbu bojnog gađanja, i našom uslugom. Pružamo im potporu što se tiče logistike, smještaja, prehrane, potpore na terenu. Vojska je oduševljena načinom na koji radimo, rado se vraćaju i planiraju doći i iduće godine. Posebno bih istaknuo ulogu pripadnika OSRH iz HNS i RLS timova, koji su odlično obavili svoj dio posla u pripremi i logističkoj potpori vježbe. Bez njih bi vježbu bilo nemoguće ovako kvalitetno provesti,” zaključio je čelnik tima za koordinaciju, praćenje i izvješćivanje ove zajedničke vježbe.


Satnik Quentin Brooks, zapovjednik za taktičke komunikacije 1. bojne 503. pukovnije 173. zračne brigade

“Ciljevi vježbe Eagle Royale jesu OACOC satnije i mi na ovom poligonu testiramo naoružanje. Naše su osnovno naoružanje karabini M 4. Provodimo precizna gađanja na malim, srednjim te velikim udaljenostima. Provodimo i borbenu obuku, što u našem slučaju podrazumijeva čišćenje prostorija, koje obavljamo u objektima na ovom poligonu. Provodimo i obuku za situacijske obuke i vježbe na razini desetina (Squad STX (Situational Training and Exercise)), pri čemu testiramo sposobnosti reakcije zapovjednika desetina u različitim situacijama. Ovdje su također i specijalistički vodovi – naš minobacački vod sudjeluje na obuci s hrvatskim minobacačima. Zajednički uvježbavaju postupke kako bismo dobili bolji uvid u mogućnosti zajedničkog djelovanja i primjene sustava. Ovdje su i naši snajperisti, koji vježbaju gađanje na velikim udaljenostima, kao i prednji motritelji. Oni će nadzirati gađanje koje će provoditi hrvatski vojnici. Zajednička obuka s hrvatskim postrojbama od velikog je značaja za gradnju partnerske suradnje na području Europe. Iznimno je važno graditi odnose u cilju jačanja sposobnosti naših zemalja za obranu Europe i za odgovor na sve moguće prijetnje.”


 

350 pripadnika 173. brigade IBCT sudjelovalo na vježbi

60 pripadnika Hrvatske vojske pružalo potporu na vježbi

4 posade minobacača 82 mm provele bojno gađanje

 

Tekst: Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt