Združena vojna vježba Winter Saber

Vježba je provedena u cilju uvježbavanja i usklađivanja procedura te priprema pripadnika američke pukovnije i pripadnika eFP-a za NATO-ovu vježbu DEFENDER-Europe 20

Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFPBGLTU) u Litvi sudjelovali su sredinom veljače na združenoj međunarodnoj vojnoj vježbi Winter Saber. Tom su prilikom bili integrirani u sastav 1. bojne 9. američke konjaničke pukovnije zajedno s pripadnicima vojski Norveške i Nizozemske koji su također raspoređeni u Litvi u okviru aktivnosti eFPBGLTU. Na navedenoj su vježbi sudjelovali i pripadnici topničke bojne “General Romualdas Giedraitis” zemlje domaćina Litve.

Združena vježba s bojnim gađanjem (Combined Arms Live Fire Exercise – CALFEX), obuhvaćala je niz situacijskih scenarija koji su provođeni u dnevnim i noćnim uvjetima, integrirajući pripadnike pet nacija. Glavni fokus vježbe bio je stavljen na uvježbavanje namjenski organizirane satnije u provedbi napadnih operacija (američke i norveške snage), uz potporu topničkih postrojbi različitih kalibara i veličina (američke, nizozemske, litavske i hrvatske snage). Jedan od glavnih ciljeva vježbe bilo je usklađivanje procedure poziva za vatru te su provedena gađanja uključivala i tim hrvatskih prednjih motritelja, koji su navodili neizravna gađanja.

Važno je istaknuti kako je to bio jedinstven slučaj provedbe gađanja minobacačima 82 mm u noćnim uvjetima. Zapovjednik Voda za potporu poručnik Ante Validžić istaknuo je kako je uz dnevna gađanja, koja su bila izvrsna prilika za provjeru vlastitih sposobnosti i stupnja uvježbanosti, mogućnost zajedničkog djelovanja s partnerima u noćnim uvjetima bila potpuno novi segment obučavanja i uvježbavanja za sve sudionike vježbe. Posebno je istaknuo uspješnu sinkronizaciju i koordinaciju vatre između američkog voda minobacača 120 mm i hrvatskog voda minobacača 82 mm prilikom noćnih gađanja. Američki vod minobacača najprije je djelovao osvjetljavajućim minama, dajući motriteljima mogućnost procjene učinka na cilju, a slijedilo je djelovanje hrvatskih minobacača po području ciljeva.

Winter Saber provedena je u cilju uvježbavanja i usklađivanja procedura te priprema pripadnika američke pukovnije i pripadnika eFP-a za NATO-ovu vježbu DEFENDER- Europe 20.

Tekst: eFPBG-LTU

Foto: eFPBG-LTU, Michail Lysenko