Druga faza obuke – svladavanje vodene prepreke

Polaznici druge pilot-obuke u Središtu za razvoj vođa ”Marko Babić“ na jezeru Sveti Rok uvježbavali su provođenje zadaća na vodi, a obuka na vodi završila je vježbom Velebit 20

Nakon što su uspješno svladali prvu fazu druge pilot-obuke za razvoj vođa na vojnom poligonu ”Josip Jović“ u Udbini, polaznici obuke u Središtu za razvoj vođa ”Marko Babić“ odrađivali su drugu fazu obuke koja se od 6. do 12. srpnja provodila na jezeru Sveti Rok kod Lovinca.

Dok su prva dva tjedna obuke, ujedno i  fizički najzahtjevnija, ponavljali temeljne vojničke vještine, u drugoj fazi uvježbavali su provođenje zadaća na vodi. ”Prethodno je provedeno ocjenjivanje svih polaznika i oni koji su zadovoljili zadane kriterije, točnije njih 48, ušli su u drugu fazu. Obuku na vodi tijekom prva tri dana prvo prolazi prvi vod, dok drugi vod za to vrijeme u vojarni provodi obuku iz bliske borbe, naprednih tehnika gađanja, instinktivnih i situacijskih gađanja. Nakon tri dana zamijenit će pozicije,” kaže zapovjednik Središta za razvoj vođa ”Marko Babić“ brigadir Tomislav Kasumović.

Ekipa Hrvatskog vojnika posjetila je jezero Sveti Rok trećeg dana obuke na vodi, kad su pripadnici prvog voda Žuti mravi, provodili vježbu Velebit 20.

Tome je prethodilo uvježbavanje specifičnih zadaća na vodi, poput izrade improvizirane splavi, rad s desantnim gumenim čamcem, te uvježbavanje tehnika, taktika i procedura pri čemu su se pojedinačne zadaće povezivale u manje zajedničke.

Svladavanje prepreke

”Vježba Velebit 20 uključila je sve pojedinačne zadaće koje su uvježbavane u proteklom razdoblju i ono što se uvježbavalo tijekom prve faze obuke, a sve je provedeno u specifičnom mediju, odnosno vodi. Ova vježbi služi nam da pokažemo polaznicima da vojnik pješak, iako svoje zadaće temeljno provodi na kopnu, u provedbi zadaća također može naići na vodenu površinu – rijeku, jezero, potok ili more te da je vojnik mora znati svladati. U ovom slučaju vodenu površinu gledamo kao zapreku koju oni moraju na siguran način prijeći,” objašnjava brigadir Kasumović.

U vježbi su se primjenjivale tri tehnike svladavanja vodenih površina: izrada improvizirane splavi, uporaba gumenog desantnog čamca te svladavanje vodene površine uporabom konopa, a vježba je posvećena objedinjavanju i demonstraciji svih tih tehnika. Provodila se tako da je zapovjednik voda sa zapovjednicima desetina dobio operativnu zapovijed sa svim elementima i polaznici su se morali pripremiti za provođenje zadaće te taktički objasniti instruktorima zašto su zadaću tako planirali.

Kad im je plan odobren, počela je provedba, a instruktori su polaznike pratili tijekom svih faza provedbe zadaće te ih pritom ocjenjivali. Nakon provedbe vježbe uslijedila je raščlamba tijekom koje su zapovjednici desetina, dočasnici voda, kao i zapovjednici voda objašnjavali kako su zadaću isplanirali  te su sami morali ocijeniti što su tijekom zadaće dobro proveli, koji dio zadaće možda nije prošao najbolje te iznijeti svoje prijedloge za poboljšanje.

”Svrha vježbe nije provesti je bez pogrešaka, već pokazati kako se koristi oprema, kako se taktike, tehnike i procedure pojedinačnih zadaća objedinjavaju u jednu složenu zadaću kao što je ova vježba. Polaznici moraju prepoznati sve ono u čemu su pogriješili jer je ova obuka takva da se polaznicima dopušta pogreška u kontroliranim uvjetima. Naime, nekad je jedina metoda učenja – učenje na vlastitim pogreškama u kontroliranim uvjetima i poštujući mjere sigurnosti,” navodi brigadir Kasumović koji je s instruktorima promatrao vježbe te potom s polaznicima analizirao samu provedbu.

Novo okruženje

Iako je većina polaznika prvi put provodila vježbu na vodi, brigadir Kasumović istaknuo je kako je zadovoljan onim što je vidio.

”Namjera nam je bila vidjeti kako se polaznici snalaze u novom okruženju. Htjeli smo vidjeti kako reagiraju, kako donose odluke, kako se snalaze u prostoru i na način na koji prije nisu radili. Tako možemo vidjeti njihovu osobnost, razinu snalaženja, kako će riješiti problem i premostiti prepreku primjenom taktika,” kaže zapovjednik Središta te ističe kako su polaznici na vježbi imali i potporu kolega iz ZSS-a, kao i sanitetsko osiguranje.

Vježbom, ali i općenito drugom fazom obuke bili su zadovoljni i polaznici druge pilot-obuke, pripadnici prvog voda, ističući kako im je nakon intenzivna prva dva tjedna, obuka na vodi pravo osvježenje.

”Premda je naporno, bilo je jako zanimljivo jer većina prvi put radi obuku na vodi. Vježbu smo proveli nakon dvodnevnog uvježbavanja i jako sam zadovoljan kako je prošlo. Mislim da je ovo naša najbolja izvedba neke zadaće otkad je obuka počela. Nije bilo idealno, uvijek se treba usavršavati, no tu smo da učimo i radimo. Već smo se dosta izgradili kao tim,” navodi pripadnik prvog voda narednik Josip Merle.

Nakon provođenja vježbe zadovoljan je bio i skupnik Marko Ljubić: ”Imamo još stvari koje moramo doraditi, no treba imati na umu da zajedno radimo tek nešto više od dva tjedna. Moramo se naviknuti jedni na druge i koje su nam mogućnosti. Prva dva tjedna bili su fizički dosta naporna, a sada smo počeli s ozbiljnijim zadaćama. Nema toliko trčanja  i drila, nema srljanja, ide se korak po korak, da se uskladimo prvo kao desetina, a onda i kao vod.”


Završetak obuke na Kninskoj tvrđavi

Druga pilot-obuka u Središtu za razvoj vođa ”Marko Babić provodi se od 23. lipnja, a završit će hodnjom do Knina, gdje će se polaznicima 4. kolovoza uoči proslave 25. obljetnice VRO Oluja, uručiti značke i diplome. Riječ je o jednoj od najzahtjevnijih obuka u Hrvatskoj vojsci, a cilj joj je razvoj i jačanje sposobnosti dočasnika i časnika u Hrvatskoj vojsci. Podijeljena je u tri faze, prva je faza prilagodba, odnosno osvježenja temeljnih vojničkih vještina. Druga faza uključuje naprednije taktike, tehnike i procedure, a u trećoj fazi objedinjuje se sve prije naučeno i s polaznicima se radi taktika na razini voda te se zadaće provode kontinuirano.

Tekst: Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt