Druga serija klase San Antonio

(Ilustracija: HII)

Američka ratna mornarica dodijelila je brodograđevnoj tvrtki Huntington Ingalls Industries ugovor vrijednosti 165,5 milijuna dolara kojim se osigurava sav materijal i oprema s dugim rokovima isporuke, kao i brodograđevne aktivnosti za budući višenamjenski desantni brod/nosač helikoptera LPD 30. To se primarno odnosi na nabavu glavnih motora, dizelskih generatora, palubne opreme, osovina i brodskih vijaka, ventila te druge opreme. LPD 30 bit će prvo plovilo klase San Antonio serije II.
Ingalls je američkoj mornarici dosad isporučio 11 brodova klase, a još se dva plovila nalaze u različitim fazama gradnje. Kobilica broda ”Fort Lauderdale“ (LPD 28) postavljena je prošlog listopada, a gradnja je započela i na 13. brodu u klasi, Richard M. McCool Jr. (LPD 29). Početak gradnje konstruktivnih modula LPD 30 zakazan je za 2020. godinu.
Dodatne mogućnosti desantnih brodova druge serije očitovat će se u opremljenosti novom lebdjelicom SSC (Ship-to-Shore Connector), helikopterom CH-5 3K i poboljšanom skladištenju naoružanja i streljiva.
Brodovi klase San Antonio čine glavni dio desantnih snaga američke ratne mornarice u XXI. stoljeću. Brodovi su duljine 208 metara i širine 32 metra, rabe se za ukrcaj i iskrcaj marinaca, i njihove opreme putem lebdjelica ili konvencionalnih desantnih brodica različitih tipova, praćenih helikopterima ili VTOL zrakoplovima kao što su MV-22 Osprey.

Maja PTIĆ GRŽELJ