Dubrovački trombunjeri

Tijekom Domovinskog rata Trombunjeri su sudjelovali u obrani grada, a 1992., kad je Dubrovnik bio pod okupacijom neprijateljskih snaga, proslava Sv. Vlaha održana je u tišini – tada su Trombunjeri u cijevi svojih trombuna zataknuli samo maslinove grančice kao simbol mira

Dubrovački su trombunjeri naziv dobili po trombunu, tradicionalnom oruđu iz kojeg se pucaju plotuni, a naziv trombun opet potječe od riječi bombarda što označava spravu za pucanje. Trombunjeri su, prema predaji, osnovani 1417. godine, a najraniji povijesni zapisi o bratovštini bombardijera – topnika potječe iz XVI. stoljeća kada im je sjedište bila crkva svetog Sebastijana uz Dominikanski samostan gdje je bio i oltar posvećen njihovoj zaštitnici, svetoj Barbari. Nazivali su ih još i lumbardijeri svetog Vlaha jer Dubrovčani pojmom lumbardati označavaju glasno pucanje.
Uz slikovite i bogate narodne nošnje, trombunjerski su simbol i trombuni – kratke i široke puške kojima trombunjeri ispaljuju plotune i stoljećima bučno upozoravaju svoj grad na važan događaj ili važan dan. U novijoj povijesti zabilježena je 1929. godina kada je Crkva uz pomoć Dubrovčana izradila 50 trombuna od bronce, s otisnutim grbom sv. Vlaha. Mnogi od tada izrađenih trombuna i danas sudjeluju u glasnom slavljenju Feste svetog Vlaha i drugim događanjima. Kontinuitet trombunjerske tradicije prekinut je tijekom Drugog svjetskog rata. Dubrovački su trombunjeri nakon toga i zabranjeni, no od 1970. njihova je djelatnost obnovljena i od tada do danas kontinuirano djeluju. Tijekom Domovinskog rata Trombunjeri su sudjelovali u obrani grada, a 1992. kad je Dubrovnik bio pod okupacijom neprijateljskih snaga, proslava Sv. Vlaha održana je bez pucanja, u tišini – tada su Trombunjeri u cijevi trombuna zataknuli samo maslinove grančice kao simbol mira.
Društvo je nezaobilazni dio programa svih značajnijih obljetnica i proslava u Dubrovniku i rado se odaziva na sve pozive: od križnog puta na Srđ na Veliki petak i za Dan branitelja, preko otvorenja Dubrovačkih ljetnih igara, pa do dana grada, dana turističke zajednice i dr. Svake se godine također Društvo odaziva na desetak gostovanja širom Hrvatske – od Pregrade, Vukovara, Čakovca, Požege, Varaždina, Bakra, Križevaca, do Omiša, Korčule, Metkovića, a redovito sudjeluju i na hodočašću u Mariju Bistricu, Lourdes, Bleiburg i sl.


Društvo Dubrovačkih trombunjera član je Saveza povijesnih postrojbi hrvatske vojske od njegova osnutka i danas broji 54 aktivna člana, a predsjednik je društva Tomislav Macan. Dubrovački trombunjeri svojim radom danas promiču očuvanje tradicijskih vrijednosti dubrovačkog kraja, te prenose znanje i predaju na mlađe naraštaje. Vještina izrade trombuna održava se i dalje u lokalnim bravarskim obrtima, a ta se tradicija prenosi s generacije na generaciju.


Na tradicionalnoj svečanosti, Festi sv. Vlaha, Dubrovački trombunjeri plotunom iz trombuna otvaraju i zatvaraju Festu, te predvode cjelodnevni program u kojem se barjaci iz okoline Dubrovnika dolaze pokloniti parcu. Proslava Sv. Vlaha počinje otvorom feste na Dan od Kandelore, a završava pohodom svetom Vlahu od Gorice. Pucanje za vrijeme feste točno je definirano protokolom pa se tako nikada ne puca unutar zidina.


Priredila Lada Puljizević
Fotoarhiva Saveza povijesnih postrojbi hrvatske vojske