Eskadrila borbenih aviona dobila nove pilote

Zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač u nazočnosti načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Mirka Šundova uručio je 2. kolovoza u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu rješenja o dodjeli treće kategorije (AIII) spremnosti na borbenom avionu MiG-21 satniku Ivanu Lukanu i natporučniku Nini Gakoviću te rješenja o dodjeli dodatnog letačkog zvanja probni pilot na avionu MiG-21 bojniku Christianu Jagodiću i bojniku Zvonimiru Milatoviću. Događaj je posebno značajan jer je to prvi put od 2008. godine da su dva pilota izvršila preobuku za pilota aviona MiG-21, a sličan je slučaj i s preobukom za probnog pilota u HRZ-u i PZO-u. Zamjenik zapovjednika Eskadrile borbenih aviona bojnik Christian Jagodić tom je prigodom predstavio nove pilote kao i postignuća u ovoj godini.

“Iznimno mi je drago što sam danas ovdje i čestitam vama koji ste proveli preobuku i postigli rezultate, kao i zapovjednicima koji su se odlučili za to. Čestitke i tehničarima koji ulažu puno truda u održavanje. Dat ću sve od sebe, a i od vas zahtijevam, da se proces osposobljavanja nastavi i dalje,” istaknuo je general Šundov u obraćanju nazočnima.
“Ovo je značajan trenutak za Eskadrilu, ali i za mene kao zapovjednika. Piloti su uložili puno truda da završe obuku, a zahvalio bih i tehničarima. Zajedno su uložili svoje znanje, vještine i trud, a tim putem treba nastaviti i dalje,” istaknuo je general Kovač. Eskadrili je čestitao i zapovjednik 91. zrakoplovne baze pukovnik Michael Križanec: “Upućujem pohvalu kolegama iz Eskadrile, kao i kolegama iz održavanja, jer u timu izvrsno rade, a to se vidi i po rezultatima.”
Nakon uručenja rješenja i kratkog sastanka s pripadnicima Eskadrile borbenih aviona, načelnik GS OSRH obišao je novi objekt Dežurnog borbenog dvojca, čije se dovršenje očekuje krajem kolovoza.

Novi piloti na avionu MiG-21
Satnik Ivan Lukan i natporučnik Nino Gaković završili su 1. stupanj letačke obuke i time stekli treću kategoriju spremnosti koja uključuje osposobljenje za sigurno letenje pojedinačnim avionom po VFR-u i IFR-u danju i letenje u grupi od dva aviona u ulozi pratitelja po VFR-u danju. Nakon toga slijedi drugi stupanj letačke obuke na kojem se piloti osposobljavaju za izvršavanje borbenih zadaća na avionu MiG-21. Njihova je preobuka trajala otprilike godinu dana i obojica kažu kako je bila zahtjevna, ali: “Kad si motiviran, onda je svaki let, kao i svaka priprema za let, zadovoljstvo.”
Krajem srpnja ta su dva mlada pilota odradila i svoj prvi nadzvučni let, što je bio ujedno i zadnji let preobuke, pa je simbolično predstavio: “Veliko zadovoljstvo i uzbuđenje, kao i osobno ispunjenje, ali, naravno, i olakšanje jer je ostvarenje dugo priželjkivanog cilja.”

Novi probni piloti na avionu MiG-21
Novi probni piloti, inače vrlo iskusni piloti Eskadrile borbenih aviona bojnik Christian Jagodić i bojnik Zvonimir Milatović, uspješno su završili obuku za dodatno osposobljenje i stekli zvanje probnog pilota na avionu MiG-21. Cilj obuke je osposobiti polaznike za provedbu probnih letova na avionu MiG-21 s ciljem utvrđivanja ispravnosti aviona i svih njegovih sustava. Uvjeti za obuku za probnog pilota jesu letačko iskustvo na avionu MiG-21 te odlična teorijsko-stručna znanja.
Zadnjih deset godina u Eskadrili nije bilo novih borbenih pilota, kao ni novih probnih pilota. Danas je jedini probni pilot u Eskadrili brigadir Ivan Selak i želja je bila da dobije nasljednike, ali i da u Eskadrili postoji kompletan profil obuke.
Probni letovi već su počeli, novi probni piloti polako se uvode na dvosjedima na kojima lete s brigadirom Selakom koji je u ulozi mentora, te korak po korak idu od jednostavnijih proba prema složenijim. Sami radovi na avionu uglavnom diktiraju složenost probnog leta, objašnjavaju nam. “Najvažniji je čimbenik motivacija jer se bez iznimne motivacije u pilotskom pozivu teško može nešto postići, a pogotovo zato jer se traži odricanje, dodatno učenje i dodatni rad. Nama kao pilotima to je dodatno zvanje svakako izazov, ali i zadovoljstvo,” zaključuju iskusni piloti.

Petra Kostanjšak, snimio Tomislav Brandt