Fotografija neraskidivo povezala dvojicu branitelja

Jedna od najpoznatijijih fotografija iz Domovinskog rata ratnog reportera i dugogodišnjeg suradnika našeg časopisa Željka Gašparovića-Gaše snimljena na prvoj crti u Starom Grabovcu na kojoj je je Petar Dukarić, hrvatski branitelj i pripadnik legendarnih Tigrova, nakon 25 godina ponovno je spojila dvojicu branitelja…

Postoje trenuci u povijesti koji su zahvaljujući hrabrosti pojedinaca ostali zabilježeni i čijih dosega i vrijednosti poruke koju su u sebi imali postajemo svjesni tek s određenim vremenskim odmakom. Tako su i živa svjedočanstva ratnih reportera koji su kamerom, fotoaparatom, živom riječi ili tekstom svjedočili o golemim postignućim hrvatskih vojnika tijekom Domovinskog rata, podizali moral, hrabrili i poticali, ali i diljem svijeta širili istinu o pravednoj borbi za obranu domovine. Jedna od tih je i, možemo slobodno reći, antologijska fotografija ratnog reportera i dugogodišnjeg suradnika našeg časopisa Željka Gašparovića-Gaše snimljena na prvoj crti u Starom Grabovcu na kojoj je je Petar Dukarić, hrvatski branitelj i pripadnik legendarnih Tigrova. Fotografija je poslije postala ratni plakat, koji je, sigurni smo, poslužio ne samo kao inspiracija i poticaj mnogim mladim ljudima da se priključe u obranu svoje domovine, nego je i cijelom svijetu pokazao surovu stvarnost u kojoj su se našli hrvatski mladići, svjesni da je obrana domovine najvažnija zadaća.
Premda se Gašo i Dukarić nakon tog trenutka više nisu vidjeli jer su ih zadaće odvele na različite strane, ponovno su se sreli nakon 25 godina na istom onom mjestu gdje je i nastala fotografija te ratne 1991. godine.
Na fotografiji, tada devetnaestogodišnji Petar stoji na tenku iza teške strojnice, s trakom oko glave i cigaretom u usnama, spreman zapucati prema neprijateljskim položajima. Na tenk koji je stajao ispred Mjesnog doma, na čijem je zidu netko bojom prije napisao grafit Guns N’ Roses, ime svjetski poznate hard rock-grupe, popeo se i Gašparović, napravio snimku, a obojica su ubrzo morala potražiti zaklon jer su u blizini počele padati neprijateljske granate.
Uskoro se fotografija našla na plakatu koji je dizajnirao Ivo Vrtarić, branitelj i grafičar, parafrazirajući jednu pjesmu Gunsa “Live and let die” u “Live and let live” – Živi i pusti živjeti, želeći poslati poruku svijetu o ratu u Hrvatskoj i pokazati plemenitost hrvatskog branitelja. Nitko onda nije ni slutio da će fotografija i plakat postati poznati, niti fotograf niti Petar Dukarić, čiji je lik utjelovio, odlučnost, hrabrost i mladost koja je stala u obranu Hrvatske.
Plakat je objavljen u Vjesniku gdje je na dvije stranice rock-kritičar Darko Glavan napisao osvrt, a kako je na plakatu stajalo ime poznate svjetske grupe primijetio ga je i menadžment benda. Bili su zainteresirani da fotografiju stave i na omotnicu novog albuma, a Petar je pozvan na jedan od koncerata grupe koja je kretala na turneju, no nije otišao jer je tada bio na Južnom bojištu. Petar kaže da nikad nije bio na koncertu Gunsa, nada se da će jednog dana samom sebi ispuniti veliku želju i otići na njihov koncert u Ameriku ili bilo gdje, i na koncertu stajati u prvom redu sa zastavom Tigrova.
“Premda je na snimci vojnik iza teške strojnice, i danas smatram da je to antiratna fotografija. Ona ima više poruka, među njima i onu da je mladost branila Hrvatsku, da su odore hrvatskih vojnika nosili mladi ljudi koji su izgledali kao da su došli iz diskokluba, no hrabri i odlučni braniti Hrvatsku,” ističe fotograf Željko Gašparović, čije su se fotografije našle i na brojnim drugim plakatima: “Help Nowska”, plakat s ubijenom čapljom, zaštićenom vrstom ptice, “Hrvati se ne boje nikoga”, a našle su se na brojnim naslovnicama i u knjigama iz Domovinskog rata, među kojima je i fotomonografija “Svjetlost slobode”. Tijekom Domovinskog rata, od zapadno-slavonskog ratišta, Gašparović je poslije s Tigrovima prošao mnoga druga ratišta, a kao pripadnik 125. domobranske pukovnije Novska sudjelovao je u završnim oslobodilačkim operacijama Hrvatske vojske.

Snimio: Željko Sajko

Petar je ostao u Hrvatskoj vojsci do 2002. godine, kad odlazi s obitelji na rad u Francusku, kako kaže, bez ratne mirovine, čina i povlastica, dok je autor fotografije, poslije završetka rata nastavio raditi u Pučkom otvorenom učilištu Novska i ispunivši godine radnog staža, prije nekoliko mjeseci otišao u zasluženu mirovinu.
“Ponosan sam što sam sudjelovao u stvaranju Hrvatske i branio je, neki su mi prijatelji u ratu poginuli, a i ja sam bio spreman poginuti za Hrvatsku. U ratu sam stekao puno prijatelja, mi smo danas kao braća,” rekao je Petar, na prvom susretu s ratnim prijateljima, pripadnicima Tigrova s područja Novske, koje je susreo nakon toliko godina. Dočekali su ga kod Mjesnog doma, na mjestu gdje je nastala poznata fotografija, s ratnom zastavom postrojbe, a došli su i mještani. Sve je dirnula jednostavnost čovjeka koji je branio i njihovo selo. Petar je posjetio i obitelj Tukera u čijoj je kući tijekom 1991. godine bio smješten, a prisjetio se i vremena kad je bio u obrani naselja.
“Sve je bilo razrušeno no danas sam radostan što vidim da su kuće u Starom Grabovcu obnovljene, da su se mještani vratili u svoje domove,” kaže Petar.
Kako Petar nije imao plakat, autor fotografije Željko Gašparović, uručio mu je uokvireni originalni primjerak koji će Petar ponijeti i staviti na zid svojeg doma u Francuskoj.
Petar je sa suborcima zapalio svijeće za poginule hrvatske branitelje, kod kapele sv. Križa, spomen-obilježja u selu, kod spomenika stradalima u Gradskom parku u Novskoj, a susreo se i s predstavnicima braniteljskih udruga u Domu branitelja.

Željko Stipanović, Željko Gašparović, Snimio: Željko Gašparović, Željko Sajko