Generacije koje dolaze trebaju znati što se događalo 90-ih

“Kocke vedrine, njih 51, simbolika su uspomene na one koji su za Hrvatsku dali najviše, svoje živote, za našu slobodu i demokraciju i zato je važno da sve generacije koje dolaze kasnije znaju što se događalo početkom 90-ih tijekom srpske agresije na Hrvatsku i okupacije ovog dijela zapadne Slavonije. Želim zahvaliti svim hrvatskim braniteljima, vojnicima i policajcima na svemu što su učinili kako bi pridonijeli jačanju hrvatske države,” kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u Okučanima

Kod spomen-obilježja Kocke vedrine u Okučanima, uz intoniranje himne Republike Hrvatske, podsjećanje na 51 poginulog i smrtno stradalog hrvatskog branitelja i povjesnicu operacije te polaganje vijenaca i ruža na spomen-obilježje, 1. svibnja 2022. održana je središnja svečanost obilježavanja 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Počast poginulim braniteljima u VRO Bljesak odali su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obitelji poginulih, ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale u akciji i predstavnici udruga iz Domovinskog rata te najviša državna izaslanstva među kojima i predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović s izaslanstvom, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ministra obrane Marija Banožića te državnih tajnika Ministarstva hrvatskih branitelja Darka Nekića i Špire Janovića. Zajednički vijenac također su položila i izaslanstva Brodsko-posavske županije i Općine Okučani.

Molitvu i blagoslov za sve poginule i ranjene održao je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Ističući značaj VRO Bljesak i ostalih operacija koje su slijedile predsjednik Zoran Milanović istaknuo je kako je to velika pobjeda Hrvatske vojske, jedna u nizu koje su uslijedile nakon pokušaja ubojstva i uništenja Vukovara krajem ’91. godine. “Prvim operacijama oslobođenja zapadne Slavonije, s malo vojnika i s još manje opreme i streljiva, u uvjetima međunarodne izolacije, embarga na oružje, Hrvatska je vojska preuzela inicijativu i do pobjede na kraju – u Oluji i u operacijama Maestral i Južni potez, gdje su do 10. mjeseca ’95. godine ginuli hrvatski zapovjednici i vojnici – nije gubila inicijativu. Slava i čast onima koji su ovdje, njih više od pedeset, poginuli za Hrvatsku jer bili su nadomak slobode i pobjede, a nisu je dočekali,“ zaključio je svoju izjavu Predsjednik.

Prisjećajući se operacije Bljesak i njezine važnosti u Domovinskom ratu predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je: “Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu, stvorila državu i izborila slobodu i demokraciju za hrvatski narod. Danas se sjećamo operacije Bljesak u kojoj smo nažalost izgubili 51 život, ali ti su ljudi čvrsto ugrađeni u temelje moderne Hrvatske.”

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je važnost obljetnice i na ovom mjestu prisjećanja  heroja Domovinskog rata. “Kocke vedrine, njih 51, simbolika su uspomene na one koji su za Hrvatsku dali najviše, svoje živote, za našu slobodu i demokraciju i zato je važno da sve generacije koje dolaze kasnije znaju što se događalo početkom 90-ih tijekom srpske agresije na Hrvatsku i okupacije ovog dijela zapadne Slavonije. Želim zahvaliti svim hrvatskim braniteljima, vojnicima i policajcima na svemu što su učinili kako bi pridonijeli jačanju hrvatske države,” kazao je Plenković.

Ministar obrane Mario Banožić osvrnuvši se na vojno-redarstvenu operaciju Bljesak rekao je kako nije imao dovoljno godina za sudjelovanje u Domovinskom ratu, ali imao je dovoljno godina kako bi se sjećao svega što se dogodilo na ovaj dan prije 27 godina. ”Taj je dan preokrenuo cijelu priču o cjelovitosti hrvatskog područja. Danas, kao ministar obrane, želim zahvaliti svima koji su bili dio Hrvatske vojske i sudjelovali u VRO Bljesak, kojom je Slavonija započela put k slobodi, ali isto tako, izgubila i mnoge živote. Ovom operacijom oslobođen je velik dio terena, a stvorio se i jedan ponos koji nam je dao snage za sve daljnje operacije koje su dovele do završetka Domovinskog rata.” Za sve one koji bi operacije u kojima je sudjelovala Hrvatska vojska pokušali nazvati pogrdnim imenima, ministar je poručio: ”Mi smo se borili za hrvatski teritorij, za hrvatske granice i tako će naše operacije uvijek biti časne i ponosne.”

Ministar Banožić ujedno je otvorio sportske igre hrvatskih branitelja u organizaciji UDVDR Brodsko-posavske županije te istaknuo kako slavimo dan za koji su oni zaslužni te kako je Domovinski rat temelj i uzor svega što činimo.

Misu zadušnicu za sve  poginule hrvatske branitelje te civilne žrtve predvodio je u crkvi sv. Vida mons. Jure Bogdan.

U sklopu cjelodnevnog programa obilježavanja obljetnice, u Okučanima je održan i taktičko-tehnički zbor s izložbom naoružanja te borbene i neborbene tehnike i opreme kao i prezentacija vojnog i policijskog poziva. Održana je također i demonstracija sposobnosti pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga, Pukovnije Vojne policije, Vojnoobavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske vojske, Antiterorističke jedinice Lučko i operativnih snaga sustava Civilne zaštite te letački program akrobatske grupe ”Krila Oluje”.


Operacija Bljesak počela je 1. svibnja 1995. u 5:21 sati, na oko 80 kilometara dugoj bojišnici. Jakim udarima hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga presječeno je okupirano područje zapadne Slavonije, slomljen je otpor neprijateljskih snaga i oslobođeni su Jasenovac, Okučani i Stara Gradiška. U manje od 32 sata, 1. i 2. svibnja hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

U vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak sudjelovalo je oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.

TEKST  Vesna Pintarić

Foto  Josip Kopi