Grčki brod klase Super Vita – brzi, napadački, raketni

Super Vita je posljednja derivacija visokouspješne serije 56 metarskih patrolnih brodova klase Vita koji su kao brzi napadački raketni brodovi isporučeni ratnoj mornarici Katara. Projekt Super Vite nudi kupcima visoke pomoračke performanse i izvrsne senzorske mogućnosti

Super Vita u vožnji

Vosper Thornycroftov (VT) projekt brzog napadnog 62-metarskog broda Super Vita izabran je za grčku ratnu mornaricu, a njegova gradnja povjerena je renomiranom grčkom brodogradilištu Elfesis. Projektna dokumentacija i ugovor o izgradnji potpisan je 31. ožujka 2000. godine.
Elfesis je po ugovoru odgovoran za izgradnju a VT kao supotpisnik ugovora ima punu odgovornost za kompletan projekt, integraciju borbenih sustava i materijalno osiguranje tehnike i uređaja predviđenih za ugradnju.
Elfesis industrial Enterprises SA dobilo je ugovor za isporuku tri brza napadačka etna broda klase Super Vita. Brodovi znani kao Roussen klasa grade se u brodogradilištu Elfesis blizu Atene. VT je preko svoje grčke podružnice VT Hellas SA osigurao svu potrebnu tehničku pomoć tijekom izgradnje brodova zajedno sa uvježbavanjem posade kao dijela “paketa” transfera tehnologije.
VT je osigurao servis i opremu za grčku obrambenu industriju u sklopu offset programa koji uključuje i dopunsku opremu za inače uspješni projekt broda. Kao dodatak tog offset programa je i isporuka dva bivša britanska protuminska broda koji će uskoro biti primljena u službu grčke ratne mornarice.
Početni zahtjev za izgradnjom tri broda dio je većeg međudržavnog ugovora koji uključuje također i britansku isporuku dva protuminska broda klase Hunt koje je Royal Navy otpisala.
Brzi napadni brodovi koji se grade za grčku ratnu mornaricu imaju puni deplasman od 580 tona. Prvi brod iz serije HS (Hellenic Ship) Roussen (P 67) porinut je u studenom 2002. godine i s njime su obavljena ispitivanja na moru prije isporuke mornarici tijekom ove godine. Drugi brod iz serije HS Daniolis (P 68) porinut je u more u lipnju prošle godine i bit će isporučen mornarici koncem ove godine. Treći brod iz serije HS Kristallidis (P 69) porinut je u travnju ove godine i bit će spreman za isporuku grčkoj mornarici u studenom 2005. godine.
Tijekom rujna prošle godine ugovor s Vosper Thornycroft je proširen na izgradnju još dva dodatna broda iste klase i karakteristika koji bi u sastav grčke mornarice trebali ući 2006. i 2007. godine. Uz pomoć britanskih partnera Grci su u brodogradilištu Elfesis izgradili nove proizvodne kapacitete, kako za taj posao tako i za buduće projekte.
Elfesis Shipyard je jedno od najpoznatijih brodogradilišta na Mediteranu. Utemeljeno je 1962. godine i otad neprekidno djeluje do danas. Glavni poslovi su mu brodogradnja, projektiranje i industrijski radovi. Dosad je s navoza Elfesis Shipyarda isporučeno višeo od 40 različitih tipova brodova uključujući i najveće dosad izgrađene brodove u Grčkoj – seriju od 3 bulk karijera od 44 000 DWT.

Bočni pogled na brod

Dizajn napadačkih brodova
Dizajn tih brzih napadačkih raketnih brodova zasniva se na nešto manjoj klasi raketnih brodova klase Vita koju je Vosper Thornycroft izgradio i isporučio ratnoj mornarici Katara te sličnoj klasi raketnih brodova isporučenoj Omanu i još nekoliko drugih zemalja.
Trup broda izrađen je od čelika, a nadgrađe od aluminijskih legura. Vosper Thornycroft Controls isporučila je svu električnu opremu, električne strojeve, bazni upravljački sustav i minsko-protuminski sustav.
Trup broda i njegovo nadgrađe su vrlo pažljivo konstruirani zbog reduciranja radarskog odraza broda. Isto tako posebna pažnja posvećena je mjerama za smanjenje IR (infracrvene) slike broda. Konstrukcija brodskog trupa omogućava postizanje zahtijevanih brzina uz vrlo dobre manevarske sposobnosti i “držanje” pri visokom stanju mora.

Naoružanje
Osnovu vatrene moći brzog napadačkog raketnog broda klase Super Vita čine MBDA (bivši EADS Aerospatiale-Matra) Exocet ITL 70A MM40 Block II protubrodske rakete. Exocet rakete se rabe aktivnim radarskim traženjem ciljeva i imaju domet od 70 km. Dva četverocijevna lansera postavljena su na raketnoj platformi koja se nalazi odmah iza nadgrađa broda u međusobno suprotnim smjerovima (usmjerene su na lijevi i desni bok broda) a postavljeni su pod kutom od 90 stupnjeva na uzdužnicu broda.
Protuzračna obrana broda ostvaruje se uz pomoć RAM-a (Rolling Airframe Missile) kojeg je isporučio RAMSYS – član konzorcija MBDA (bivši Daimler-Chrysler Aerospace), Diehl i BGT. Raketni sustav GMWS Mk 31 s lanserom za 21 raketu instaliran je na samom kraju krmene palube. Rakete RIM-116 Block I imaju dvostruki sustav navođenja: radarski i termovizijski. Rakete imaju domet od 10 km.
Glavni brodski top proizvod je poznate tvrtke Oto Melara. Grčka mornarica odlučila se za njihov top Super Rapid kalibra 76 mm koji ima sposobnost ispaljivanja granata od 6 kg (brzinom od 100 granata u minuti) na površinske ciljeve udaljene 16 km.
Dva automatska topa Oto Melara kalibra 30 mm postavljena su na krmenoj strani nadgrađa, lijevo i desno od glavnog jarbola. Po nekim podacima predviđena je i ugradnja dviju torpednih cijevi za protupodmornička torpeda kalibra 533 mm. Brod je opremljen sa elektroničkim mjernim sustavom Argo Systems AR900 i sa Sippician SRBOC lanserom mamaca.

HS P 67 Roussen na vučnom vlaku prije porinuća

Brodski borbeni sustav
Brodovi klase Super Vita opremljeni su borbenim sustavom Tacticos koji je isporučila nizozemska tvrtka Thales Nederland (bivši Signaal). Protuzračni borbeni sustav omogućava automatsku procjenu prijetnje, lociranje prijetnje senzorima i određivanje oružja koje će uspješno odgovoriti na otkrivenu prijetnju.
Tacticos borbeno – nadzorni sustav omogućava:
• Protupovršinsko ratovanje protubrodskim raketama i topovima srednjeg i malog kalibra
• Protuzračno ratovanje RAM GMWS-om i topovima srednjeg i malog kalibra te ručnim PZO raketama
• Pomorsku topničku potporu
• Elektroničko ratovanje
• Taktičku izmjenu podataka s drugim oružnim platformama.
U brodskom operativnom središtu Super Vite nalaze se tri MOC Mark 3 sustava koje uključuju tri vertikalne konzole i jednu konferencijsku konzolu. Borbeni sustav Tacticos spregnut je s raketama Exocet, 76 mm topom, 30 mm topovima, sustavom RAM, DR 3000 – sustavom elektroničkog mjerenja i lanserima mamaca.
Nizozemska tvrtka Thales Nederland Sting isporučila je sustav za kontrolu vatre.

Ploveća dizalica Storman Asia od 800 tona nosivosti spušta P 67 u m

Senzori
Brodski “paket” senzorske opreme uključuje Thalesov MW08 3D G-band motrilački radar, Thales Nederland Mirador elektro-optički sustav, Thales Nederland Scout Mark II ciljnički radar i Northrop Grumman (bivši Litton) Marine Bridgemaster – E navigacijski radar.
Komunikacije
Tvrtka Redifon isporučitelj je komunikacijskih sustava. Data-link 11, model MDM 2002 isporučio je Rockwell Collins. Antena za satelitski komunikacijski sustav postavljena je na palubi nadgrađa između glavnog jarbola i 30 mm topova.
Danski Intercom Systems A/S isporučio je ICS 2000 integrirani komunikacijski sutav. Sustav IFF Mk 12 “friend or foe” (prijatelj ili neprijatelj) isporučio je Aeromaritime.

U proizvodnoj hali

Propulzija
Propulzija 62 metra dugačkog broda osigurana je s četiri njemačka brzohodna dizelska motora MTU 16V595 TE90 koji preko spojki ZF BW 1556666 / 1557 S pokreću četiri fiksna propelera. Električnu energiju osiguravaju tri generatora od 250 Kw. Brodovi klase Super Vita postižu maksimalnu brzinu od 35 čvorova. Vosper Thornycroft Marine isporučio je kormilarski sustav 900 Series kao i sustav za stabilizaciju 300 Series.
Učinkoviti propulzijski sustav omogućava brodu postizanje širokog dijapazona brzina, brzo dostizanje zone maksimalnih brzina kao i visoku ekonomsku brzinu.
Po svemu sudeći grčka ratna mornarica je dobila više nego dobre brodove izbalansiranih mogućnosti koji će se vrlo dobro uključiti u koncepciju obrane i nadzora nad grčkim akvatorijem. Tome je u svakom slučaju pridonio i izbor Vosper Thornycrofta koji ima svjetsku reputaciju u učinkovitosti, produktivnosti i visokoj kvaliteti s velikim iskustvom u transferu tehnologija izgradnje ratnih brodova i osiguranja svih potrebnih tehničkih suporta na polju projektiranja i proizvodnje plovila. Uspješnost VT Grupe ogleda se u brojnim transferima tehnologije i projekata koji su svoje mjesto našli u američkoj ratnoj mornarici i obalnoj straži, danskoj, brazilskoj, tajlandskoj i sada grčkoj ratnoj mornarici. U proteklim godinama je na takav način tim ratnim mornaricama isporučeno više od devedeset plovila.
Vosper Thornycroft je posebno poznat po svojim projektima brzih napadačkih plovila (FAC – Fast Attack Craft) u službi mnogih mornarica svijeta. Posebno se u toj klasi brodova ističu brodovi klase Ramadan izgrađeni za egiptsku ratnu moraricu, koju je slijedila serija nešto većih klase Province za omansku i Shark za kenijsku ratnu mornaricu. Taj bazni projekt evoluirao je i razvio se u klasu brzih napadačkih brodova klase Vita (nedvojbeno do tada najteže naoružanih brodova te klase) izgrađenih za katarsku ratnu mornaricu. Na vrhu te razvojne piramide projekta brzog napadnog broda sada stoji Super Vita.

Radna konzola borbenog sustava Tacticos

Tehnički podaci
Deplasman 580 tona
Duljina (preko svega) 62 m
Duljina (na kvl) 58,3 m
Širina 9,5 m
Gaz 2,6 m
Brzina 34,25 čv
v; v
Autonomnost 7 dana
Borbeni sustav Tacticos
Motrilački radar MW08 3D
Elektrooptički sustav Mirador
Sustav kontrole paljbe Sting BS
E navigacijski radar
Komunikacije ICS 2000
Protubrodske rakete MM 40 Block II “Exocet”
Pzo rakete RAM
Glavni top Oto Melara 76 mm (dvostruke namjene)
Pzo topovi 2 x Oto Melara 30 mm
Torpedne cijevi “2 x 21″” (533 mm)”
Sustav elektroničkog mjerenja DR Argo Systems AR900
Mamci Sippican SRBOC
Dizel – motori 4 x MTU 16V595 TE90
Generatori 3 x 250 Kw
Propeleri 4 x fiksni
Posada 45 (9 časnika, 24 dočasnika, 12 mornara)

Igor SPICIJARIĆ