Harpun 19 – prikaz združenog djelovanja HV-a

U odnosu na prethodna izdanja, vježbu Harpun 19 obilježilo je uvođenje novih sredstava i opreme – gađanje zračnog cilja LPRS-om Strijela te gađanje površinskog cilja na moru helikopterima OH-58D Kiowa Warrior iz sastava HRZ-a. Na vježbi je sudjelovao i novi brod HRM-a – obalni ophodni brod OOB-31

Protivničke snage zauzele su otok Žirje, pripremajući se uvesti nove snage za ojačanje obrane otoka. Snage mornaričko-desantnog pješaštva dobivaju zapovijed za provedbu pomorsko-desantne operacije. Uz vatrene pripreme, zračne udare i ubacivanje snaga nastavljaju napadnu operaciju i oslobađaju otok…

Srećom, Hrvatska se nije našla u pomorskom ratovanju, nego je riječ bila o jednom od scenarija vojne vježbe Harpun 19, provedene od 21. do 25. listopada u akvatoriju srednjeg Jadrana. Ekipa Hrvatskog vojnika provela je dan na desantnom brodu minopolagaču klase Cetina, gdje je iz prve ruke mogla vidjeti kako izgleda uvježbavanje pripadnika Hrvatske vojske za ovogodišnje izdanje vježbe.

“Riječ je o najznačajnijem obučnom događaju Hrvatske ratne mornarice u ovoj godini,” istaknuo nam je zapovjednik snaga za desantiranje i snaga za prevoženje na vježbi Harpun 19 kapetan bojnog broda Vlade Zoko. “Vježba je kruna cjelogodišnje obuke i dokaz visoke razine obučenosti i osposobljenosti svih snaga Hrvatske ratne mornarice,” objasnio nam je te dodao kako je nositelj aktivnosti Zapovjedništvo HRM-a, ali Harpun 19 kao intergranska vježba koristi sve aspekte sposobnosti Hrvatske vojske.

Kako bi se osnažile sposobnosti združenog djelovanja Hrvatske vojske, ovogodišnje izdanje vježbe primjenjuje naučene lekcije i preporučene nove elemente proizišle iz prošlogodišnje vježbe združenih snaga Velebit 18.

 

Upravljački stožer u vojarni Zečevo

Sama vježba počela je 21. listopada u vojarni “Zečevo”, gdje je uspostavljeno glavno zapovjedno mjesto i upravljački stožer.

Na dan našeg posjeta uvježbavana je spomenuta pomorsko-desantna operacija, što nam je detaljnije objasnio zapovjednik broda DBM-81 poručnik bojnog borda Kristoforo Bedrina: “Danas ste vidjeli obučenu posadu, koja je osposobljena izvršiti sve zadaće na moru kroz svoje misije. Jedna je od tih misija prevoženje i prebacivanje mornaričkih vodova i mornaričkog pješaštva s velikog desantnog broda na mali desantni čamac.” Dodao je kako su se prethodnih dana obučavali u područjima pomorskog desanta, zračne potpore, topničke potpore, specijalnih operacija, elektroničkog ratovanja…

Novost je na ovogodišnjem izdanju vježbe gađanje zračnog cilja LPRS-om Strijela 2M, koje se uz potporu Pukovnije PZO-a i HKoV-a provodilo s desantnog broda minopolagača DBM-82. Skupnik Ivan Đuka, koji je na vježbi sudjelovao kao prenositelj na prijenosnim raketnim sustavima, rekao je kako je riječ o obnovljenoj sposobnosti HRM-a, a u prilog razvoju i jačanju protuzračnog djelovanja. “Radi ograničenog prostora na brodu i mogućosti valjanja potreban je velik oprez,” objasnio nam je skupnik Đuka.

Potpuno operativan, na vježbi je sudjelovao novi brod HRM-a – obalni ophodni brod OOB-31 “Omiš”, a prvi smo put imali priliku vidjeti i gađanje površinskog cilja na moru helikopterima OH-58D Kiowa Warrior iz sastava HRZ-a.

U odnosu na prethodna izdanja, Harpun 19 obilježilo je uvođenje novih sredstava i opreme. No, i dalje je zalaganje pojedinaca i zapovjednika svih razina ono što iz godine i godinu pridonosi uspješnoj provedbi vježbe. Zamjenik zapovjednika Satnije mornaričko-desantnog pješaštva satnik Ante Šarić naglasio je: “Spojem iskustava iz Domovinskog rata i mladih pripadnika došli smo do vrhunca obuke. Mogu reći kako sam iznimno zadovoljan motiviranošću pripadnika Satnije te provedbom svih zadaća.”

Vježbu su zadnjeg dana s motorne jahte “Učka” pratili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, direktor GS OSRH viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli, ujedno zapovjednik vježbe, predstavnici grana i uprava GS-a te vojni izaslanik Republike Poljske.

 “Cilj vježbe – demonstrirati obučenost, osposobljenost i uvježbanost u pripremi i provedbi borbenih djelovanja kroz usklađeno međurodovsko i intergransko djelovanje – ispunjen je u potpunosti,” rekao je kontraadmiral Raffanelli te ocijenio jedanaesto izdanje vježbe Harpun uspješnim.

Kao promatrači, na vježbi su prvi put sudjelovali i pripadnici oružanih snaga Poljske, Italije, Francuske i SAD-a, na što se posebno osvrnuo general Šundov. Rekao je kako je povezivanje s partnerima i susjedima dodatna vrijednost vježbe Harpun 19 te da čvrsto vjeruje kako će u skorije vrijeme vježba poprimiti međunarodni karakter s nacionalnom komponentom.

Zadovoljan viđenim bio je i direktor vježbe komodor Damir Dojkić: “Uz već potvrđene sposobnosti provedbe pomorsko-zračnog desanta, površinskog i minskog ratovanja, sa zadovoljstvom mogu zaključiti kako je tijekom vježbe potvrđeno i značajno unapređenje sposobnosti protuzračne obrane, kao i sposobnosti pružanja vatrene potpore pomorskim snagama iz zraka.”

Ekipa Hrvatskog vojnika uvjerila se kako je Hrvatska vojska jamac sigurnosti na našem moru te za kraj ostavljamo riječi generala Šundova: “Jadransko more najvažniji je resurs u Republici Hrvatskoj i odgovorni smo kao Hrvatska vojska čuvati ga za sva vremena.”


Sudionici vježbe

Iz sastava Flote HRM-a na vježbi je sudjelovalo devet brodova, raketna bitnica, dio snaga Satnije MDP-a i Voda protuminskih ronitelja (vPMR). Sudjelovalo je i pet brodova Obalne straže RH, motrilačke postaje Bojne obalnog motrenja i navođenja (bOMiN) HRM-a, dva zrakoplova i četiri helikoptera HRZ-a, snage Gardijske motorizirane brigade HKoV-a, snage ZSS-a, ZzP-a, OP-a te ZzKP-a i pVP-a.

Potporu vježbi pružili su Ministarstvo unutarnjih poslova (Pomorska policija), Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (brodovi Lučke kapetanije), kao i Dobrovoljno vatrogasno društvo Rogoznica.

Doris RAVLIĆ

FOTO: Mladen ČOBANOVIĆ