Vojna vježba Harpun 16

U akvatoriju Dugog otoka i Žirja održava se od 16. do 23. listopada vojna vježba Harpun 16, glavni obučni događaj Hrvatske ratne mornarice u ovoj godini te jedna od ključnih aktivnosti u procesu implementacije Ciljeva sposobnosti. Vježba se provodi s ciljem povećanja operativnih sposobnosti u planiranju i provedbi združenih mornaričkih operacija u složenom pomorskom okružju s težištem na provedbi gađanja protubrodskom raketom i pomorskom desantu.
Na Danu uvaženih gostiju 19. listopada, kad su vježbu s Postaje obalnog motrenja “Vela straža” pratili zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul te vojni izaslanici akreditirani u RH, održano je raketno gađanje protubrodskom raketom RBS-15 koja je ispaljena s raketne topovnjače RTOP-42 “Dubrovnik” te topničko gađanje površinskog cilja i ciljeva u zraku s još dviju raketnih topovnjača, RTOP-41 “Vukovar” i RTOP-21 “Šibenik”.  Čestitke na uspješnoj provedbi vježbe svim je sudionicima uputio general-pukovnik Drago Matanović. Naglasio je kako je riječ o intergranskoj vježbi čiji je nositelj HRM, a cilj joj je bio uvježbavanje svih sastavnica sudionika vježbe: “Ciljevi koji su postavljeni u vježbi apsolutno su postignuti. HRM je kao njezin nositelj uspio kvalitetno koordinirati sve sudionike vježbe, HKoV, HRZ i PZO, ZSS, SOD i Središnjicu KIS-a. Vidjeli smo danas najzanimljiviji dio vježbe, raketno-topničko gađanje ciljeva na moru i u zraku, a gađanjem raketom RBS-15 potvrdili smo da imamo sposobnosti djelovanja sa svih platformi HRM-a i nosača RBS-a. To je velik iskorak u sposobnostima hrvatskih Oružanih snaga i smatramo da su obučni događaji koje smo planirali za ovu godinu što se tiče HRM-a u potpunosti postignuti.”

Zadovoljstvo provedbom vježbovnih aktivnosti i gađanja izrazio je i zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović čestitajući svim sudionicima: “Hrvatska ratna mornarica još je jednom prezentirala svoje sposobnosti, a gađanjem s raketne topovnjače RTOP-42 ‘Dubrovnik’ pokazali smo da svi nositelji tog naoružanja u HRM-u mogu uspješno odraditi tu zadaću. Raketno gađanje i uspješno pogođen cilj, te zatim i topničko djelovanje po površinskim i ciljevima u zraku, dokazuju da je hrvatski mornar osposobljen i da zna uporabiti sustave i opremu koji su mu na raspolaganju.” Direktor vježbe kapetan bojnog broda Milan Blažević naglasio je kako su rezultati provedenih gađanja maksimalno uspješni. Vježba se, napomenuo je, nastavlja i iduća tri dana na poligonu “Žirje” i na području vojnog kompleksa “Zečevo” gdje će se provoditi njezina treća, završna faza. Istaknuo je kako će se kontinuitet provedbe vježbe nastaviti i iduće godine, a s obzirom na to da je otvorena za NATO-ove snage, najavio je i mogućnost njezina međunarodnog karaktera. U vježbi Harpun 16, u združenom djelovanju sa snagama HRM-a, koje su uključivale trinaest brodova i dvije raketne bitnice iz sastava Flotile HRM-a te sedam brodova Obalne straže RH, sudjeluju i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana, Zapovjedništvo za specijalne snage, Središnjica za obavještajno djelovanje, Središnjica komunikacijsko-informacijskih sustava, motrilačke postaje Bojne obalne službe motrenja i obavješćivanja, snage GMTBR-a HKoV-a. Snage koje sudjeluju uvježbavaju se u planiranju i provedbi pomorsko-desantnih operacija s težištem na zapovijedanju i rukovođenju združenim operacijama te sinergiji uporabe svih borbenih elemenata. Uz raketno i topničko gađanje na površinski cilj, vježba Harpun 16 obuhvaća i gađanje zračnog cilja brodskim topništvom, a Zapovjedništvo vježbe i snage koje sudjeluju uvježbavaju taktike, tehnike i procedure u područjima pomorskog desanta, zračne i topničke potpore, specijalnih operacija, elektroničkog ratovanja, komunikacija, taktičkog manevriranja, zaštite snaga, provedbe posrednog raketnog udara, popune na moru, traganja i spašavanja, tegljenja havariranih brodova, medicinske evakuacije, specijalnih operacija, operacija pomorskog presretanja, protuminskog pretraživanja ograničenog dijela akvatorija vrlo plitkih voda te signalne vježbe. U vježbu je ukupno uključeno 1079 pripadnika Oružanih snaga RH, direktor vježbe je načelnik Stožera zamjenik zapovjednika HRM-a kapetan bojnog broda Milan Blažević, a sve se vježbovne aktivnosti provode sukladno NATO-ovim standardima.

Vesna Pintarić, Snimili: Tomislav Brandt, Stjepan Brigljević