“Heroji na koje Hrvatska može biti ponosna”

Zahvaljujući intervenciji vatrogasaca i pripadnika OSRH, veliki požari koji su sredinom lipnja pogodili Makarsko primorje uspješno su stavljeni pod nadzor

Protupožarna sezona 2017. započela je 1. lipnja, a Oružane snage RH u spremnosti su tijekom cijele godine. Nakon nekoliko intervencija zračnih snaga u ožujku te jedne u travnju, lipanj je donio nove izazove pred pripadnike OSRH. Ovaj je put bio potreban angažman većih snaga i većeg intenziteta i to zbog razmjera požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji, točnije, na Makarskom primorju. Prvo su 18. lipnja u noćnim satima zbog požara u Gornjoj Podgori upućena tri Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Međutim, zbog jakog vjetra u Bračkom kanalu, vratili su se u 93. zb. Poslije je jedan Canadair upućen na gašenje požara u Tučepima, ali širenje vatre zahtijevalo je intervenciju još dvaju aviona. Idući je dan, 19. lipnja, tražio i dodatne, kopnene snage: na požarište kod Makarske iz vojarne “Kralj Zvonimir” u Kninu upućeno je 50 pripadnika OSRH iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga (PP NOS) Hrvatske kopnene vojske. U jednom je dijelu tog dana u gašenju sudjelovalo 75 pripadnika HKoV-a i četiri Canadaira, zajedno s 350 vatrogasaca s makarskog područja. Zadnji dan koji je tražio angažman OSRH bio je 20. lipnja, kad su u sanaciji požarišta bila angažirana 84 pripadnika HKoV-a te dva Canadaira.
Zadaća je OSRH tijekom protupožarne sezone pružanje pomoći i potpore lokalnoj zajednici i vatrogasnim postrojbama RH u gašenju požara otvorenog prostora; izviđanje iz zraka; prevoženje vatrogasnih snaga i snaga kopnene vojske te materijalno-tehničkih sredstava zrakom; opskrba vodom pripadnika vatrogasnih snaga i kopnene vojske te stanovništva ugroženog požarom; spašavanje i evakuacija svih sudionika u gašenju požara, kao i stanovništva ugroženog požarom.
Požarište na Makarskom primorju obišao je 19. lipnja potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević u društvu zapovjednika Zapovjedno-operativnog središta OSRH brigadnog generala Kreše Tuškana, ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragana Lozančića te glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića.
Ministar Krstičević razgovarao je tijekom obilaska s vatrogascima koji su ga upoznali sa situacijom. U ime Vlade zahvalio je svima na terenu, vatrogascima, lokalnoj zajednici i pripadnicima Oružanih snaga na velikom angažmanu u sanaciji požarišta.
“Iznimno cijenim angažman i napor svih ljudi na terenu, koji su danonoćno radili kako bi se situacija stavila pod nadzor. Kroz sustav domovinske sigurnosti, sinergiju i koordinirano djelovanje, zajednički radimo kako bi se situacija što prije sanirala. Pripadnici naše Protupožarne eskadrile u sinergiji s vatrogascima pravi su heroji na koje naša Hrvatska može biti ponosna,” istaknuo je ministar Krstičević. Županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina istaknuo je kako je požar u Tučepima uspješno stavljen pod nadzor gasitelja. Zahvalio je također ministru obrane na potpori koju Oružane snage RH pružaju u sanaciji požarišta.

Pripremio Domagoj VLAHOVIĆ, Foto: Leida PARLOV