HIGHLANDER Velebit

HIGHLANDER Velebit ultimativni je planinarski festival. Održava se već šestu godinu, njegova je trasa duga 104 kilometra, a prolazi nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica. Ove godine HIGHLANDER Velebit traje od 25. do 30. rujna

Ljepota prirode, bijele stijene, više od 100 kilometara čistog osjećaja slobode. Netaknuti dijelovi prirode u nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica čine idealno mjesto gdje se planinarenjem može doživjeti drugačiju Hrvatsku i Mediteran. Sa svom potrebnom logistikom te prekrasnom planinarskom rutom prolazi se putem iskonskih prašuma do golih bijelih stijena. Mjestimice će staza izvući ono najbolje iz sudionika, no uz pripreme i dobru volju svatko je može ukrotiti. Svaki od sudionika doživjet će prekrasnu Hrvatsku i njezinu netaknutu prirodu i steći nove prijatelje koji dijele ljubav prema planinarenju i boravku u prirodi.

HIGHLANDER Velebit događaj je koji s ponosom promovira hrvatske planine i nacionalne parkove te stavlja naglasak na Hrvatsku kao zemlju raznolikih ljepota netaknute prirode i surove divljine. Avanturom života naglašava se i važnost povratka prirodi te boravka u njoj, kao i njezino korisno djelovanje ne samo na tjelesno nego i na zdravlje uma. Planinarenjem se educira sudionike o važnosti očuvanja netaknute prirode.

Tri formata rute

Sudionici mogu izabrati jedan od tri različita formata, a najizazovniji je HIGHLANDER Velebit, čija ruta iznosi 104 km i traje pet dana. Kreće od Zavižana i završava u Starigradu Paklenici. Ruta slijedi Premužićevu stazu do Baških Oštarija, a potom dolazi najzahtjevniji dio – prolazak kroz Ramino korito i uspon na Panos. Nakon Panosa stiže se na Veliko Rujno, a zatim slijedi dugoočekivan cilj, smješten uz more, i dobiva se titula HIGHLANDER-a. Sudionici moraju proći četiri kontrolne točke i cilj te prikupiti pečate kojima se evidentira njihov dolazak na svaku od spomenutih točaka.

Ruta HIGHLANDER55 Velebit duga je 48 kilometara. Održava se od 25. do 27. rujna i prolazi Premužićevom stazom od Zavižana do Baških Oštarija. Sudionici moraju proći dvije kontrolne točke (spomenik Alanskom odredu i Skorpovac) prije cilja na kojem i službeno dobivaju titulu HIGHLANDER55 Finishera.

HIGHLANDEREXPERIENCE Velebit najnoviji je format, savršeno prilagođen osobama s malo slobodnog vremena, a željom za boravkom u prirodi. Tijekom 33 sata sudionici će istražiti dio Velebita i osjetiti djelić HIGHLANDER iskustva i načina života. Ruta je duga 30 kilometara, a održava se 25. i 26. rujna.


Pripadnici Hrvatske vojske imaju:

30 % popusta na registraciju za HIGHLANDER Velebit uz kod HV30

15 % popusta na registraciju za HIGHLANDER55 Velebit uz kod HV15

10 % popusta na registraciju za HIGHLANDEREXPERIENCE Velebit uz kod HV10.

Kodovi se unose prilikom registracije te vrijede samo za individualne registracije


HIGHLANDER je osoba koja:

  • olakšava put sebi i svima s kojima se na putu susreće
  • ne ostavlja ništa iza sebe, sve svoje UVIJEK nosi sa sobom
  • interese zajednice stavlja uvijek ispred osobnih interesa
  • rado dijeli svoje resurse s drugim sudionicima
  • ondje gdje je moguće koristi prirodne i biorazgradive materijale

Pripremio: Željko Stipanović