Planinarska avantura kojom pomičete vlastita ograničenja

Igor Mlinarević, osnivač Highlandera Velebit

”Temeljne vrijednosti festivala i njegovih sudionika promocija su planinarenja na duge staze, brige o okolišu, povratku i poštivanju prirode i prirodnih zakona, digitalni detoks, osobni razvoj pojedinca i turistička promocija planinskih destinacija. Sudionici se nakratko isključe iz dnevnih obveza, a u prirodi se na iskonski način povezuju sa sobom i svojom nutrinom što smatram najbržim načinom za postizanje balansa koji nam je prijekopotreban kako bi u svakodnevnom životu bili efikasniji i produktivniji,” ističe osnivač Highlandera Velebit Igor Mlinarević

Uoči ovogodišnjeg, petog po redu Highlandera Velebit, koji bi se trebao održati od 25. – 30. rujna, razgovarali smo s njegovim osnivačem Igorom Mlinarevićem koji ističe kako se svake godine javlja sve veći broj sudionika svih životnih dobi. Tajna uspjeha ovog projekta jest i u tome što se svake godine u organizaciju ovog festivala planinarenja implementiraju pozitivna iskustva sudionika i zato je on svake godine sve bolji.   

Možete li ukratko predstaviti projekt Highlander Velebit?

 Highlander je planinarska avantura, festival zamišljen tako da sudionike motivira na izlazak iz zone komfora, da osvijeste svoje potencijale i na taj način pridonesu zajednici u kojoj žive, da ih educira o pravilima višednevnog boravka u planini kroz koji nauče poštivati prirodu i njezine zakonitosti, prepoznati i pobijediti svoja ograničenja, a sve na siguran i zabavan način u opuštenoj atmosferi s planinarima i ljubiteljima prirode iz cijelog svijeta.

Iskustva sudionika razlikuju se od osobe do osobe, no zajednički je nazivnik pomicanje vlastitih ograničenja, osjećaj slobode i avanture koji pružaju divlji Velebit, noćenje pod vedrim nebom u šatorima i s opremom koju svaki sudionik nosi cijelim putem.  

 Highlander Velebit ima nekoliko formata. Koje su temeljne razlike među njima?

 Highlander ima tri formata: Highlander, Highlander55 i Highlander Experience. Highlander traje pet dana ili 120 sati, dug je oko 100 km. Sudionik treba proći četiri kontrolne točke u zadanom vremenu kako bi ”osvojio“ titulu Highlandera. Highlander55 traje tri dana ili 60 sati, okvirne duljine oko 55 km s dvije kontrolne točke. Sudionik koji završi ovaj događaj postaje Highlander55 Finisher. Highlander Experience traje dva dana ili maksimalno 36 sati, a u tridesetak kilometara i nakon prve kontrolne točke sudionici dobivaju uvid u iskustvo koje ih očekuje na duljim formatima. Za HL EXP ne postoji značka, certifikat ili titula.

 Što je glavna svrha organizacije ovakvih događaja?

 Temeljne vrijednosti festivala i njegovih sudionika promocija su planinarenja na duge staze (long-distance), brige o okolišu, povratku i poštivanju prirode i prirodnih zakona, digitalni detoks, osobni razvoj pojedinca i turistička promocija planinskih destinacija. Zadnjih godina otkad festival postoji uočili smo da sudionici svjedoče koliko im je lakše vratiti se u užurbani gradski život nakon priprema i sudjelovanja na Highlander događajima. To je zbog toga što se sudionici nakratko isključe iz dnevnih obveza, a u prirodi se na iskonski način povezuju sa sobom i svojom nutrinom što smatram najbržim načinom za postizanje balansa koji nam je prijekopotreban kako bismo u svakodnevnom životu bili efikasniji i produktivniji.

Koji se profil sudionika najčešće prijavljuje za ovu aktivnost? Vraćaju li se i stari sudionici?

 Najčešće se prijavljuju sudionici u dobi između 30 i 55 godina, no dolaze i stariji i mlađi u rasponu od 5 do 76 godina starosti, a 30 % sudionika su žene. Uglavnom su to obrazovani i zaposleni obiteljski ljudi, ljubitelji prirode i putovanja. Oko 35 % sudionika redovito se vraća na naše događaje i ambasadori su događaja koji pričama o svojim iskustvima najbolje prenose informacije i benefite ovog načina aktivnog odmora u svojoj okolini i zajednicama.

Ovo je peti po redu projekt planinarenja, imate li povratne informacije sudionika s prethodnih hodnji? Jeste li neke od njih implementirali u pripremu ovogodišnje organizacije?

 Da, nakon svakog događaja svim sudionicima šaljemo upitnik kako bismo dobili uvid što možemo poboljšati, a kojim su segmentom događaja sudionici zadovoljni.To je jedan od načina razvoja događaja koji nam je jako bitan s obzirom na to da dolazi izravno od sudionika i njihovih iskustava. Svake godine uvodimo poboljšanja opreme koju osiguravamo sudionicima, poboljšavamo zemljovide, a u ponudu integriramo kvalitetniju hranu za višednevni boravak u prirodi te usavršavamo sve procese odnosa sa sudionicima.

Ima li Highlander Velebit međunarodni karakter ili je riječ isključivo o projektu za domaće stanovništvo? Kakav je odaziv? Raste li broj prijavljenih svake godine?

U zadnje dvije godine broj sudionika iz drugih zemalja malo se smanjio, no i dalje na Velebit dolazi oko 30 % stranih sudionika. Highlander Velebit godišnje prosječno naraste blizu 100 % uz sve izazove koje trenutačno imamo i uz našu intenciju da naš koncept proširimo i na okolne zemlje, a trenutačno u regiji postoje i Highlanderi u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini koji ”preuzmu“ dio sudionika s Velebita.

Što biste poručili onima koji u ovom trenutku još uvijek dvoje prijaviti se i sudjelovati ili ne?

Naravno, pozivam sve da nam se pridruže na 5. izdanju ovogodišnjeg Highlandera Velebit. Siguran sam da će sudionici i na ovom događaju imati prilike sudjelovati u vrhunskom planinarskom iskustvu te svojim domovima i najbližima ponijeti priče s jedinstvenog iskustva  avanture života.

Željko Stipanović

Foto: Highlander Velebit