Nezaboravan planinarski događaj

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska prepoznali su Highlander pokret, izvorni hrvatski proizvod, kao događaj koji bi mogao biti zanimljiv, izazovan, ali i relaksirajući za svoje pripadnike pa je tako na ovogodišnjem Highlanderu sudjelovalo njih 40

foto: Mirna Bajčetić Šijansk

I ove godine, krajem rujna Velebit je bio poprište najvećeg planinarskog događaja u Hrvatskoj – Highlander Velebit. Bilo je to njegovo peto izdanje na kojem iz godine u godinu sudjeluje sve više pripadnika Hrvatske vojske i Ministarstva obrane RH koji ovaj ultimativan događaj prepoznaju kao priliku za kvalitetnu rekreaciju, odmak od svakodnevnih obveza i provođenje slobodnog vremena s obitelji, prijateljima i kolegama.

Highlander Velebit omogućio je avanturistima i zaljubljenicima u prirodu da upoznaju i dožive Velebit te prema vlastitim mogućnostima i željama izaberu jednu od tri ture. Highlander – pet dana 100 kilometara od Zavižana u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, Premužićevom stazom, preko Baških Oštarija, kroz posljednju hrvatsku prašumu Ramino korito, do Velikog Rujna i dalje kroz nacionalni park Paklenica do cilja u Starigradu. Za one malo manje odvažne, tu su Highlander55 – tri dana 50 kilometara od Zavižana do Baških Oštarija i Highlander Experience – dva dana 30 kilometara kružnom stazom Zavižan – Alan – Zavižan. Sve što je potrebno highlanderi nose sa sobom: opremu za orijentaciju, za spavanje, pripremu hrane, prvu pomoć, adekvatnu odjeću, hranu i vodu. Spava se na otvorenom, u šatorima, na velebitskim livadama uz zvuk tišine, daleko od svakodnevnih šumova koji nas udaljavaju od iskonske prirode.

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska prepoznali su Highlander pokret, izvorni hrvatski proizvod, kao događaj koji bi mogao biti zanimljiv, izazovan, ali i relaksirajući za svoje pripadnike te su ih putem komunikacijskih kanala informirali o samom događaju. Potvrda dobre inicijative jest sudjelovanje njih 40 na ovogodišnjem Highlanderu. Sa starta Highlandera 2021. na Zavižanu u novu avanturu života krenuli su pripadnici svih grana i postrojbi Hrvatske vojske. Highlander, izazov koji je za svakog pripadnika Hrvatske vojske test sposobnosti u kojem se očituje sva vrijednost vojničke obuke, bio je okidač za prijavu šesteročlane ekipe iz sastava Počasno-zaštitne bojne na 100 kilometara velebitske avanture. Izazov su započeli izlaskom iz ureda i odlaskom na Zavižan noseći opremu težine 19 pa čak i do 28 kilograma. Za stazu kažu da je bila tehnički vrlo zahtjevna te im je omogućavala testiranje granica tjelesne izdržljivosti, a ponajviše testiranje mentalne snage koju kroz svakodnevne treninge i aktivnosti podižu na višu razinu. Boravkom na Velebitu, uz druženje, šalu i uživanje u prirodi jačali su svoj timski duh koji je temelj svih vojnih aktivnosti. Dolaskom na cilj u Starigrad i preuzimanjem certifikata o uspješno završenoj 100 kilometara dugoj planinarskoj avanturi zaboravili su na bolove i žuljeve koji su im bili vjerni pratitelji tijekom putovanja. “Svi mi koji smo krenuli na ovaj izazov, više nismo isti, jer poslije Highlander Velebit 2021 čekamo sljedeći,” zaključuje svoje dojmove stožerni narednik Mijo Šojić.

Testiranje granica tjelesne izdržljivosti

foto: Mirna Bajčetić Šijanski

Poručnik Ante Lešina (HRM) krenuo je sam, htio je doživjeti jedno novo iskustvo i upoznati nove ljude. Očekivanja su se počela ostvarivati već prvog dana. Spletom okolnosti, on i još troje pojedinaca, postali su tim za koji Ante kaže: “Četiri različite osobe, različitih zanimanja i životnih putova, kao takvi bili smo savršeni. Bili smo ekipa koja je dijelila teret opreme, imala kombinaciju fizičke snage, jaku međusobnu motivaciju kad je trebalo te različita iskustva koja su pomogla kad je bilo potrebno.” Zajedničkim snagama, podupirući jedni druge doživjeli su sve čari Velebita i došli do cilja u Starigradu, koji je ujedno početak velikog prijateljstva i stvaranja ekipe koja će sigurno nastaviti osvajati najljepše krajeve Hrvatske. Satnik Mirko Ištuk (HVU) nastavnik geografije zajedno sa suprugom, sudjelovanjem na Highlanderu spojio je svoje dvije strasti: kao prirodoslovac istinski je zaljubljenik u prirodu u koju odlaze u svako slobodno vrijeme i trail trčanje te su tako pretrčali Highlander55 sa svojom obveznom i dodatnom opremom za 22 i pol sata. Po dolasku na cilj odmah je pao dogovor o prihvaćanju novog izazova sljedeće godine – Highlander Velebit i 100 kilometara surove divljine proći trčeći s cjelokupnom opremom. Stožerni narednik Vjekoslav Klobučar (HRZ) planinari svega nekoliko godina, a isto toliko pratio je Highlander na društvenim mrežama

“Ove godine jednostavno više nisam mogao propustiti sudjelovanje. Htio sam testirati samog sebe, vidjeti jesam li i nakon 30 godina službe u stanju napraviti nešto novo. U proljeće sam se počeo pripremati za ono što me je čekalo u avanturi života, pri tome prije svega mislim na težinu naprtnjače – trebalo je naviknuti leđa na teret od 20-ak kilograma. Ali, jedno je raditi pripreme kad znaš da te uvečer čeka tuš i krevet, a nešto potpuno drugo pet dana ‘svoju kuću’ imati na ramenima. Kad nakon dana i dana iščekivanja konačno kreneš – kreneš u neki drugi svijet, isključiš se iz svakodnevice i uživaš u svakom trenutku. Na stokilometarskoj stazi bilo je lakših, ali i težih dionica. Koliko god u pojedinim trenucima bilo teško, napraviš pauzu, odmoriš, prepustiš se prirodi koja liječi i kreneš dalje, a ljudi koje srećeš putem pune te pozitivnom energijom. Proći pojedine dijelove staze od kojih je svaki poseban na svoj način, ispenjati nove vrhove – iskustvo je koje se mora doživjeti. Sav umor i bol nestaju kad se pred tobom prostre nezaboravan zalazak sunca na Panosu. Kako biste dobili nalet nove energije potrebne za nastavak avanture života, dovoljno je okrenuti se iza sebe i pogledom ispratiti golemo planinsko prostranstvo koje si prošao. Na kraju svega dolazi osjećaj ponosa i zadovoljstva jer smo nakon 100 kilometara Velebita postali izdržljiviji i ustrajniji,” kaže satnik Ištuk.

 U cilj s osmijehom na licu

Bojnica Dragana Blažeković Babić (HKoV) i satnica Gorana Orlović (ZzKP) kolegice su, ali i prijateljice iz vojnih školskih klupa koje osim dugogodišnje vojne karijere veže i činjenica da nikad nisu planinarile Velebitom. Ovo je priča o njihovu prvom Highlanderu55.

Gorana, osoba koja voli prirodu, akciju, dobro društvo i avanturu, prateći Highlander na društvenim mrežama poželjela je i sama doživjeti netaknutu prirodu i ljepote Velebita, odbaciti svakodnevan stres i udahnuti punim plućima. Susret s Draganom nakon jednog sastanka na HVU-u potaknuo je priču o Highlanderu. Čim je izazov u pitanju, jedna kava bila je dovoljna i vojnička odluka je pala – prijavit će se! Znale su da će im se treća školska prijateljica Mirna s veseljem pridružiti i pomoći im u pripremi svojim iskustvom iz prijašnjih Highlandera – dogovaraju sljedeći sastanak! Zajedno kreću u planiranje avanture života, ili kako Dragana kaže “žensko planinarsko druženje”. Prikupljaju podatke o ruti i terenu, kompletiraju opremu i logističku potporu, planiraju na Japetiću uvježbavanje prije provedbe. Veselje i uzbuđenje sve je više raslo kako se približavao taj dan. Bile su spremne za izvršenje zadaće!

Foto: Predrag Vučković

Sa Zavižana prema Baškim Oštarijama krenule su s poprilično teškim naprtnjačama na leđima koje sadržavaju sve ono što je potrebno za tri dana života na planini. Velebit ih je nagradio prekrasnim vidicima na Jadransko more i otoke, čarima velebitske bure, ali doživljajem grmljavinske kišne noći provedene u šatoru. Nakon 55 kilometara punih prepreka i izazova, doživljenog osjećaja slobode i jačine prirode, s osmijehom na licu ušle su u cilj, odlučne da iduće godine slijedi izazov od 100 kilometara Velebita sve do Paklenice sa željom da im se pridruže i druge kolegice. Bila su to tri nezaboravna dana druženja žena koje se poznaju od prvih vojničkih dana.

Pripadnici Hrvatske vojske na Highlanderu 2021 bili su u dvojakoj ulozi, kao sudionici, a prvi put i kao potpora provedbi samog događaja. Oružane snage RH pružile su potporu organizatoru u području logistike, osiguranju veze i edukativnom programu. Zapovjedništvo za potporu s jednim je transportnim kamionom bilo u potpori logistike Highlandera i uvelike pridonijelo kvalitetnijoj organizaciji i opskrbi sudionika duž cijele trase. Ključnu ulogu tijekom pet dana trajanja događaja odigrali su pripadnici Zapovjedništva za kibernetički prostor koji su osiguravali vezu. Komuniciranje putem sredstava veze duž cijele trase Highlandera tehnički je bilo vrlo zahtjevno zbog konfiguracije terena i tu su četiri djelatnika ZzKP-a s dva vozila i pripadajućom tehnikom pokazali visoku razinu znanja i sposobnosti neprekidno osiguravajući kvalitetnu komunikaciju što je za koordinaciju i prije svega sigurnost svih sudionika, bilo od ključnog značaja.

Također, doprinos ovom ultimativnom planinarskom događaju dali su i pripadnici Zapovjedništva za specijalne operacije. Na sredini highlanderske rute u Baškim Oštarijama održali su predavanje na temu Preživljavanje u ekstremnim planinskim uvjetima, što je sudionicima bilo iznimno zanimljivo, ali i korisno jer se s vojnim vještinama preživljavanja vrlo rijetko susreću.

Tekst: Mirna Bajčetić Šijanski