Hodočašće pripadnika 2. HRVCON-a na Brdo križeva

Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi hodočastili su 21. lipnja na Brdo križeva (Kryžių kalnas), hodočasničko mjesto u blizini grada Šiauliaija na sjeveru zemlje. Nastavili su time tradiciju, koja je počela s prošlim kontingentom, zahvale i zavjeta, ali i oproštaja od zemlje u kojoj su bili prihvaćeni i primljeni na najbolji mogući način.

Na hodočašću im se pridružio i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Hrvatske u Litvi Nj. Eksc. Krešimir Kedmenec, apostolski nuncij Svete Stolice u Litvi nadbiskup Petar Rajič, zamjenik gradonačelnika Šiauliaija Domas Griškevičius i čelnik Šiauliaijske biskupije biskup Eugenijus Bartulis, uz prisutnost generalnog vikara Sauliusa Matulisa.

Dolasku na Brdo križeva, gdje je nadbiskup Rajič predvodio misu, prethodila je dva kilometra duga procesija. Nadbiskup je nakon mise blagoslovio križ koji je kontingent nosio za vrijeme hodočašća. Križ je izrađen u Hrvatskoj kod majstora stolara Dragana Štefinovca iz Androlovca. Od kvalitetnog je drva, s ugraviranim hrvatskim pleterom i grbom. Na Brdu će ostati kao spomen na prisutnost 2. hrvatskog kontingenta u Litvi te na našu spremnost za zaštitu partnera unutar NATO saveza.

Brdo križeva danas je hodočasničko mjesto brojnih ljudi iz cijelog svijeta. Za Litavce je i spomen-mjesto otpora komunističkom režimu, a UNESCO ga je uvrstio na popis nematerijalne svjetske baštine u Europi. Točan broj križeva nije moguće odrediti, ali procjenjuje se da ih je sa svih strana svijeta doneseno i postavljeno više od sto tisuća. Papa Ivan Pavao II. posjetio je Brdo križeva 1993. i tom prilikom služio misu kojoj je prisustvovalo sto tisuća vjernika.

STRATCOM 2. HRVCON eFP BG-LTU

Foto: Sven Fischer