Hrabrost i jedinstvo učinili su nas nepobjedivima…

“Ponosan sam što sam bio dio stroja nepokolebljive, domoljubne, pobjedničke hrvatske garde, one koja je znala da slobodu nitko ne poklanja, da se za slobodu treba izboriti – viteški, časno, onako kako je to radila Četvrta,” kazao je ministar obrane Damir Krstičević u prigodi obilježavanja 26. obljetnice 4. gardijske brigade Paukova

U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu 28. travnja održana je svečana akademija povodom proslave 26. obljetnice ustrojavanja 4. gardijske brigade, jedne od najistaknutijih ratnih postrojbi Hrvatske vojske.
Uz pripadnike Udruge veterana 4. gbr koja je organizator proslave pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike, članove obitelji pripadnika Brigade te pripadnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, proslavi su nazočili i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici MORH-a, OSRH i drugih državnih institucija, lokalne uprave i samouprave i drugi.
U prigodnom obraćanju Predsjednica je istaknula da je 4. brigada u Domovinskom ratu bila na mnogim ratištima i pobjeđivala, a kruna svih pobjeda bila je operacija Oluja kojom je oslobođena Hrvatska. Nakon tih dana, ime legendarnih Paukova ostalo je upisano velikim slovima u hrvatskoj povijesti. “Zajedništvo kojem smo svjedočili devedesetih godina prošlog stoljeća bilo je presudno za oslobađanje hrvatske države,” rekla je Predsjednica, dodavši da nam je takvo zajedništvo bitno i danas za dostizanje hrvatskih strateških i nacionalnih ciljeva.
Ministar obrane i ratni zapovjednik 4. gbr Damir Krstičević istaknuo je: “Ponosan sam što sam bio dio stroja nepokolebljive, domoljubne, pobjedničke hrvatske garde, one koja je znala da slobodu nitko ne poklanja, da se za slobodu treba izboriti – viteški, časno, onako kako je to radila Četvrta! S ponosom se sjećamo veličanstvenog djela naše garde, ali i riječi ratnog ministra Gojka Šuška: Hrvatska vojska u svojem sastavu ima sedam gardijskih brigada, sve dobro obučene i naoružane, ali samo je jedna koja je udarna, a to je Četvrta gardijska brigada.”
Odavši posebnu počast pripadnicima Brigade koji su za pobjedu u Domovinskom ratu založili svoje zdravlje i svoje živote, ministar je rekao da su “sanjali onu bolju Hrvatsku, onu domovinu o kojoj s ponosom govorimo – da, u njezinim su temeljima snovi najboljih sinova, snovi naše braće koji su naš bol, ali i naš ponos! Nikad ne smijemo zaboraviti kako je temelj naše sadašnjosti, zalog naše budućnosti upravo Domovinski rat!“ zaključio je ministar, dodavši da pobjednički duh, zanos i domoljublje Brigade danas žive i u novoj mladosti koju predstavljaju pripadnici gardijske bojne Pauci.
Načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, također jedan od ratnih zapovjednika 4. gbr, rekao je da je Četvrta tijekom Domovinskog rata ispisala najsvjetlije stranice povijesti naše domovine. Njezina najveća snaga bili su njezini pripadnici, mladići i djevojke puni prkosa i odvažnosti, temperamentni i tvrdi u borbi za opstojnost svojeg naroda i domovine.“ Zaključivši da su pripadnici 4. gbr dali svoj golem doprinos stvaranju slobodne i neovisne hrvatske države, general Šundov istaknuo je da su time postavili temelj razvoja naše domovine i naših Oružanih snaga. “Naša domovina danas je članica Europske unije i NATO-a. To je bio cilj kojem smo težili kad smo se devedesetih godina borili za neovisnost i slobodu,” zaključio je general Šundov.
Predsjednik Udruge veterana 4. gbr Božo Zadro rekao je da je počašćen što pred ovim skupom može “podsjetiti na generaciju koja nas je obranila, koja je, ne posustajući na tegobnom putu ka slobodi – stvorila suvremenu Hrvatsku. Posebno mjesto u ostvarivanju tog cilja imala je 4. gardijska brigada, stvorena s mnogo želje i malo naoružanja, s puno dalmatinskog dišpeta i hercegovačkog inata. Sazdana od snage i jedinstva u težnji za slobodom i nezavisnošću. Okupili smo se, stoga danas, upravo da bismo podsjetili na tu hrabrost i jedinstvo koji su nas učinili nepobjedivima.”
U sklopu proslave obljetnice 4. gbr održana je večer domoljubne poezije, a u spomen na poginule pripadnike Brigade kod spomen-ploče u Vili Dalmacija i spomen-kapelice Sveti Križ u Dračevcu izaslanstva su položila vijence i upalila svijeće. Potom je u spomen-kapelici služena misa za poginule, nestale i umrle pripadnike 4. gbr.

Domagoj Vlahović, OJI
Foto: Josip Kopi