U obrani od ravne Slavonije do kršne Dalmacije

U Novoj Gradiški 29. travnja svečano je obilježena 26. obljetnica ustrojavanja 3. gardijske brigade Kune, jedne od najistaknutijih ratnih postrojbi Hrvatske vojske.

Uz pripadnike svih udruga proisteklih iz 3. gardijske brigade koje su organizirale proslavu pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja RH, kao i članova obitelji pripadnika Brigade, proslavi su nazočili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao izaslanik predsjednika Vlade RH, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov kao izaslanik Predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH i potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Denis Tretinjak te brojni drugi predstavnici Ministarstva obrane, Oružanih snaga RH i drugih državnih institucija, lokalne uprave i samouprave.
U sklopu proslave održan je svečani mimohod pripadnika ulicama Nove Gradiške, služena je misa u crkvi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije, nakon koje su položeni vijenci i zapaljene svijeće u čast svih poginulih hrvatskih branitelja i prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana, a potom je u Domu kulture održana svečana akademija.
Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov u prigodnom je obraćanju rekao da mu je iznimna čast stati pred pripadnike 3. gardijske brigade koja je bila postrojba čiji će ratni ponos, junaštvo i viteštvo naraštajima ostati moralnim i duhovnim svjetionikom, kao vječni podsjetnik kako se voli i brani domovina. “Dali ste nemjerljiv doprinos obrani slavonskih ravnica, vi pripadnici slavnih Kuna lavljeg srca ušli ste u povijest i bit ćete trajna inspiracija u pjesmama budućih naraštaja,” dodao je general Šundov.
Istaknuo je kako su pripadnici Brigade tijekom Domovinskog rata s jednakim žarom branili svaki pedalj domovine, od Vukovara i ravne Slavonije sve do kršne Dalmacije gdje je samo u mjestu Kašić u zadarskom zaleđu svoj život na oltar domovine položilo osamnaest vitezova poginulih u operaciji Maslenica. “Neka nam trajna zadaća bude skrb o čuvanju uspomene na sve poginule i nestale hrvatske branitelje i pružanje pomoći njihovim obiteljima, da što lakše podnesu teret gubitka svojih najmilijih, kao i skrb o invalidima i njihovim obiteljima,” zaključio je general Šundov.

Tekst i foto: OJI