Hrvatska posada sudjelovala u spašavanju speleologa na Velebitu

Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane sudjelovala je u večernjim satima 2. kolovoza u akciji potrage i spašavanja ozlijeđenog speleologa na sjevernom Velebitu.Zajedno s pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja, letačka je posada u vrlo zahtjevnoj i složenoj akciji koja je trajala četiri sata i završila oko 22:30 uspjela u podvjesnim nosilima izvući stradalog speleologa, unijeti ga u helikopter te prevesti do KBC-a Split.
Letački posadu činili su kapetan satnik Elvis Mišić, kopilot natporučnik Ante Franić te tehničari letači narednik Jakov Matković i stožerni narednik Dalibor Filipović.
Satnik Mišić rekao je kako je i ovaj put presudna bila brzina i uvježbanost posade za rad u iznimno zahtjevnim uvjetima spašavanja zbog strmog i nepristupačnog terena te vjetra. “Svaka je minuta bila jako bitna ne samo zbog težine ozljeda speleologa, nego i zbog približavanja mraka, no zajedno s timom spašavatelja HGSS-a uspjeli smo izvesti akciju sigurno i profesionalno,” istaknuo je satnik Mišić.
Bila je to 12. ovogodišnja akcija potrage i spašavanja u kojoj su sudjelovale letačke posade Eskadrile transportnih helikoptera.
Foto: HRZ i PZO / J. Matković
Marinko Karačić