Helikopter HRZ-a i PZO-a u novoj akciji potrage za nestalom osobom

Posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a s helikopterom Mi-8MTV uključila se 28. kolovoza oko 9:30 sati u akciju potrage za nestalom češkom državljankom na području Anića kuka u Nacionalnom parku Paklenica u Zadarskoj županiji.
To je drugi dan zaredom da letačke posade sudjeluju u potražnim akcijama za stranim turistima, a uz pretraživanje terena iz zraka posada pruža potporu i u prijevozu pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja. U akciju potrage i spašavanja krenula je posada koja je prethodnog dana u popodnevnim satima pronašla i zbrinula slovenskog državljanina na otoku Hvaru. Akcija potrage za nestalom češkom turisticom uspješno je završena oko 11,00 sati kada je nakon pronalaska i izvlačenja sa Anića kuka prevezena helikopterom u Starigrad kod Zadra.
Kopilotkinja posade helikoptera Mi-8 MTV poručnica Monika Tržić kazala je kako su nakon nadlijetanja dva-tri kruga oko vrha Anića kuka nestalu osobu uočili na stijeni, a brzom pronalasku doprinijela je i Čehinja koja im je mahanjem ruku signalizirala mjesto gdje se nalazi. „Vidjeli smo kako je bez ozljeda no iz predostrožnosti spustili smo najprije liječnicu iz tima spašavatelja Hrvatske gorske službe spašavanja, a nakon toga krenuli u izvlačenje. Kasnije nam je rekla kako je dosta iscrpljena jer  se od jučer od podneva sama nalazi na stijeni, a ostala je i bez vode tako da je dolazak helikoptera bio spasonosan“, istaknula je poručnica Tržić uz koju su u posadi spašavanja još bili kapetan natporučnik Ante Franić te tehničari letači časnički namjesnik Saša Lukić i nadnarednik Milan Jelović.
Riječ je o 15. ovogodišnjoj akciji potrage i spašavanja u kojoj su sudjelovale letačke posade Eskadrile transportnih helikoptera.

Marinko Karačić
Foto: arhiva HRZ-a i PZO-a