Helikopter HRZ-a i PZO-a u akciji spašavanja na Hvaru

Posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a s helikopterom Mi-8 MTV bila je angažirana 22. rujna 2015. u popodnevnim satima u akciji spašavanja unesrećene osobe s prostora utvrde Tor iznad Jelse na otoku Hvaru. U koordiniranoj akciji s pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja najprije su iz helikoptera užetom spuštena dva spašavatelja, a nakon toga unesrećeni je izvučen i prebačen do nogometnog igrališta u Jelsi odakle je dalje vojnim helikopterom prevezen do KBC-a Split.
Kapetan posade helikoptera natporučnik Davor Furčić kazao je kako se akcija odvijala na nepristupačnom terenu tako da je jedino rješenje bilo izvlačenje helikopterom. ”Unesrećeni se nalazio uz utvrdu, uz njega su bili lokalni vatrogasci no nije bilo druge mogućnosti nego organizirati akciju izvlačenja tehnikom fix-line. Nakon uspješnog izvlačenja sletjeli smo na nogometno igralište i dalje ga transportirali do splitskih Firula,” istaknuo je Furčić.
U posadi ETH-a bili su kapetan natporučnik Davor Furčić, kopilot poručnik Marko Filipović-Grčić i tehničari letači, časnički namjesnik Leonardo Dumanić i stožerni narednik Velimir Bešić. Bila je to 17. akcija potrage i spašavanja pripadnika ETH-a iz Divulja u ovoj godini.

Marinko Karačić
Foto: HRZ i PZO/M. Filipović-Grčić