Hrvatska treba svakog svog čovjeka

“Kad je riječ o područjima izravne nadležnosti ili sunadležnosti predsjednika Republike, ali i općenito, ne kanim biti korektivni nego – konstruktivni faktor. Prema mom shvaćanju, upravo to proizlazi iz duha našeg Ustava. Bit ću predan, prije svega, onim elementima obrane i nacionalne sigurnosti koji otvaraju mogućnosti iskoraka, kako u pogledu profesionalnih dosega i obrazovanja, tako i u pogledu stupnja transparentnosti tih važnih i osjetljivih sustava,” istaknuo je Zoran Milanović tijekom prvog obraćanja kao hrvatski predsjednik

Potpis Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović počeo je svoj prvi radni dan pregledom svečanog postroja Počasno-zaštitne bojne

U nazočnosti predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i njegovih zamjenika, predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade te najbliže rodbine i suradnika, 18. veljače prisegnuo je peti po redu hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Nakon položene svečane prisege pred sucima Ustavnog suda, nazočnima se u inauguracijskom govoru Zoran Milanović obratio prvi put kao hrvatski predsjednik, istaknuvši da će uložiti sve što ima i zna da u petogodišnjem razdoblju izraste predsjednički mandat koji će biti na korist Hrvatskoj i svim njezinim građanima.

“Prije svega, zahvala onima koji su ovaj posao i ovu dužnost obnašali prije mene, koje su birali hrvatski građani – predsjedniku Tuđmanu, kojeg nisam poznavao, predsjedniku Mesiću, predsjedniku Josipoviću i predsjednici Grabar-Kitarović, koji su svi u svom vremenu i danim okolnostima dali maksimum od sebe svatko na svoj način, ali sam uvjeren, s jednim zajedničkim nazivnikom, a to je dobra vjera,” istaknuo je Predsjednik.

Ustvrdio je da je patriotizam, za razliku od sirovog nacionalizma, kritička privrženost i negacija isključivosti. “Patriotizam je stalno i uporno nastojanje na afirmaciji onih aspekata državnosti koji su naše društvo i naše živote učinili – i čine – boljima, slobodnijima, nadahnutijima. Što bude širi i nijansiraniji taj spektar privrženosti Hrvatskoj, to će naša zemlja biti sretnije mjesto za život,” rekao je.

Pritom je dodao da patriotizam podrazumijeva neizbrisivo sjećanje i vječnu zahvalnost muškarcima, ženama i djeci koji su dali živote, patili, poginuli za našu slobodu u Domovinskom ratu, kao i onom prethodnom ratu u antifašističkoj borbi. U vanjskoj politici fokusirat će se također na one točke na kojima se može graditi suradnja i prosperitet. “Nema dvojbe da takvih točaka ima neusporedivo više od onih koje nas udaljavaju i od susjeda i od svijeta, čak i kad su posrijedi države s kojima imamo najviše neriješenih pitanja,” dodao je.

“Naša Republika treba svakog čovjeka i svaki čovjek u Hrvatskoj mora dobiti priliku da pronađe svoj put i svoje mjesto, da dostojanstveno živi od svog poštenog rada. Ovo je kuća za nas. Za sve nas. Za nas koji smo tu, za generacije koje dolaze, i za one koji će se vratiti svojoj kući. Hvala vam. Živjeli, živjela Republika Hrvatska,” zaključio je Zoran Milanović svoj govor.

Na kraju svečanosti polaganja prisege održana je i primopredaja dužnosti predsjednika Republike Hrvatske između dosadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića.

Pripremio: Željko Stipanović

Foto: HINA / Damir Senčar