Hrvatska vojska na 28 vježbi u inozemstvu

Ove će se godine, od veljače do studenog, u Hrvatskoj provoditi 19 vojnih vježbi, na kojima će uz OSRH sudjelovati i oružane snage saveznica i partnerskih zemalja. U tom će razdoblju pripadnici OSRH sudjelovati izvan Hrvatske na čak 28 vježbi…

“Međunarodne vojne vježbe dobar su alat za usvajanje viših standarda i novih sposobnosti kako bi se nastavilo izgrađivati i jačati Hrvatsku vojsku.” Tim je riječima potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 30. siječnja obrazložio prijedlog Odluke o prelasku granice oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga Republike Hrvatske radi sudjelovanja na zajedničkim vježbama u 2019. godini.
Vlada RH jednoglasno je prihvatila Odluku pa će se tako ove godine, od veljače do studenog, u Hrvatskoj provoditi 19 vojnih vježbi, na kojima će uz OSRH sudjelovati i oružane snage saveznica i partnerskih zemalja. U tom će razdoblju pripadnici OSRH sudjelovati izvan Hrvatske na čak 28 vježbi.
Ministar Krstičević u izlaganju je posebno istaknuo dvije vježbe – Immediate Response 19 i Udar 19.
“Immediate Response 19 provodit će se u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj, a njom će se obilježiti 10. obljetnica ulaska Hrvatske u NATO savez. Svrha je vježbe promicanje stabilnosti i suradnje, jačanje partnerskih sposobnosti i razvoj povjerenja kroz unapređenje interoperabilnosti NATO saveza i partnerskih zemalja.
Vježba Udar 19 provodit će se s OS-om Poljske radi ocjenjivanja spremnosti snaga deklariranih za Borbenu grupu Europske unije,” istaknuo je ministar Krstičević na 140. sjednici Vlade RH.

Kod kuće

Vježbe koje pripadnici naših Oružanih snaga tradicionalno provode svake godine u planu su i za ovu, poput, primjerice, vježbi Mir 19, Cyber Coalition 19, Harpun 19. Na vježbi Mir 19 OSRH sudjeluje s oružanim snagama Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Cilj je završno uvježbavanje i ocjenjivanje snaga koje se upućuju u misiju potpore miru Odlučna potpora u Afganistanu. Vježba Cyber Coalition 19 planirana je za studeni, kad će se u Hrvatskoj i drugim članicama NATO saveza kroz nju provjeravati i podizati razina sposobnosti vojske u području planiranja i organizacije kibernetičke obrane. Vježba Hrvatske ratne mornarice Harpun 19 provodit će se u listopadu 2019. u Hrvatskoj, s oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva, Poljske, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država. Cilj je uvježbavanje Zapovjedništva Hrvatske ratne mornarice i zapovjedništava postrojbi HRM-a te zapovjedništava i postrojbi drugih grana u planiranju i vođenju operacija na moru te bojno gađanje ciljeva na moru i u zraku brodova Flotile Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže Republike Hrvatske, uz provedbu pomorsko-zračnog desanta. Sredinom godine u Hrvatskoj bi se trebala provoditi vježba CMX 19, čiji je glavni cilj uvježbavanje NATO-ovih procedura u upravljanju u kriznim situacijama. U Hrvatsku će tijekom godine na različite vježbe doći pripadnici oružanih snaga Albanije, BiH, Crne Gore, Češke, Francuske, Italije, Kosova, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Njemačke, Poljske, SAD-a, Slovačke, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Izvan Hrvatske

Pripadnici naših Oružanih snaga prema ovogodišnjem planu vježbi putovat će u Albaniju, Austriju, Estoniju, Grčku, Gruziju, Italiju, Mađarsku, Njemačku, Poljsku, Rumunjsku, Sloveniju i Španjolsku. U kolovozu će otputovati u Njemačku na vježbu Combined Resolve XII. Cilj vježbe je integracija oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja, provedba združenih operacija sigurnosti i povećanje interoperabilnosti snaga u okviru NATO-a/PfP-a. U svibnju i lipnju u Sloveniji će se provoditi vježba Adriatic Strike 19. Cilj je uvježbavanje tehnika, taktika i procedura bliske zračne potpore za osposobljavanje zračnih kontrolora. Vježba Griffin Lightning II provodit će se u listopadu u Poljskoj. Cilj je uvježbavanje Stožera NATO-ove Međunarodne bojne vojne policije zbog postizanja pune kompatibilnosti i interoperabilnosti te afirmacije Bojne u Multinacionalni korpus Sjeveroistok.

 


Deset godina članstva RH u NATO-u
Ove se godine obilježava deseta obljetnica ulaska RH u NATO savez. Tom će se prigodom u svibnju i lipnju u Hrvatskoj provoditi vježba Immediate Response 19, s oružanim snagama Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova, Mađarske, Italije, Poljske, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država. Cilj vježbe je promicanje stabilnosti i suradnje, jačanje partnerskih sposobnosti te razvoj povjerenja kroz unapređenje interoperabilnosti NATO saveza i partnerskih zemalja. Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja provest će se integracijska obuka postrojbi oružanih snaga sudionica vježbe. Albanian Effort 19 provodit će se u rujnu u Albaniji s ciljem jačanja regionalne sigurnosti i suradnje. Povod vježbe je obilježavanje desete obljetnice članstva Albanije u NATO savezu, koja je u njega primljena u travnju 2009. zajedno s Hrvatskom. Pripadnici OSRH sudjelovat će na vježbi.

 

Petra KOSTANJŠAK
snimili Mladen Čobanović i Tomislav Brandt