Hrvatska vojska oprema se helikopterima Black Hawk

“Hrvatska vojska oprema se potpuno novim višenamjenskim helikopterima, jednima od najboljih na svijetu. Godina 2018. tako uistinu postaje prekretnica u razvoju sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, na što smo iznimno ponosni. Kad Hrvatska vojska 2021. bude slavila 30. obljetnicu, u svojem će sastavu imati izraelske avione F-16, helikoptere Black Hawk, i to će biti potvrda da je zaista izrasla u modernu vojnu silu,” rekao je ministar Krstičević…

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu predstavljeni su 12. listopada višenamjenski helikopteri tipa Black Hawk UH-60 M. Riječ je o dvjema letjelicama u sastavu KoV-a SAD-a (US Army), a slične će, zahvaljujući donaciji vlade Sjedinjenih Američkih Država Republici Hrvatskoj, od 2021. u svojoj zrakoplovnoj floti imati Hrvatska vojska. Donacija je vrijedna 53 milijuna dolara, a obuhvaća dva potpuno nova helikoptera iz proizvodnih hala američke tvornice Sikorsky, opremu i pričuvne dijelove te obuku letačkog i tehničkog osoblja. Hrvatska će tako ući na popis od gotovo 30 zemalja korisnica Black Hawka (crni jastreb).

Predstavljanju je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sa suradnicima, veleposlanik SAD-a Robert Kohorst, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers, posebni savjetnik ministra obrane RH Božo Kožul te drugi predstavnici MORH-a i OSRH te vojnog osoblja SAD-a.

“Nakon povijesne Odluke Vlade o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F-16 i nabave američkih helikoptera Kiowa Warior, Hrvatska vojska oprema se potpuno novim višenamjenskim helikopterima. Riječ je o jednom od najboljih helikoptera na svijetu, koji je zbog učinka i izdržljivosti dobio naziv radni konj. Godina 2018. tako uistinu postaje prekretnica u razvoju sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, na što smo iznimno ponosni. Kad Hrvatska vojska 2021. bude slavila 30. obljetnicu, u svojem će sastavu imati izraelske avione F-16, helikoptere Black Hawk, i to će biti potvrda da je zaista izrasla u modernu vojnu silu,” rekao je ministar Krstičević.

Istaknuo je da je ta investicija još jedan dokaz istinskog savezništva i strateškog partnerstva dviju zemalja, a dolazak Black Hawka znatno unapređuje helikopterske sposobnosti, ali i tehnološki sve ostale grane Hrvatske vojske.

“Ovom investicijom Sjedinjenih Američkih Država učinjen je prvi korak u zamjeni postojećih helikoptera istočne proizvodnje onima zapadne proizvodnje. Kao pouzdanoj i vjerodostojnoj članici NATO saveza, prelazak na zapadnu tehnologiju jedini je moguć i ispravan put,” zaključio je ministar Krstičević.

Veleposlanik Kohorst rekao je kako je riječ o najnaprednijim teretnim helikopterima u svijetu, koji podupiru zajedničku nakanu dviju zemalja da brane jedna drugu i surađuju u stvaranju sigurnosti i stabilnosti u svijetu.

“Donacija je znak predanosti SAD-a očuvanju partnerstva i osiguranju sigurnosnih ciljeva. Ovi će helikopteri pokrenuti razvoj hrvatskih zračnih snaga prema zapadnoj platformi i omogućiti Hrvatskoj interoperabilnost unutar NATO-a u budućnosti,” izjavio je veleposlanik Kohorst.

General Šundov rekao je kako je donacija dvaju helikoptera dokaz odlične bilateralne suradnje Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država te zaključio: “Uvođenje ovih helikoptera u operativnu uporabu omogućit će razvoj novih sposobnosti u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i Zapovjedništvu specijalnih snaga. Ovim prelazimo s istočne proizvodnje na zapadnu platformu te jačamo interoperabilnost sa saveznicima i partnerima.”

Glavna je značajka helikoptera Black Hawk, nazvanog po poglavici Sauka (1767. 1838.), svestranost. Višenamjenski je helikopter u punom smislu riječi, koji se, uz tradicionalne vojne zadaće, može koristiti i za zadaće pomoći civilnim institucijama – gašenje velikih šumskih požara, traganje i spašavanje, hitno medicinsko prevoženje i drugo.

Zanimljivo je da Lockheed Martin, koji je prije tri godine preuzeo tvornicu Sikorsky, upravo 2018. slavi 40. rođendan crnog jastreba. Naime, 1978. uspješno je poletio prvi UH-60A namijenjen za isporuku američkoj vojsci. No, inačica UH-60M, koju smo vidjeli na Plesu, a očekujemo je u Hrvatskoj vojsci, u mnogočemu se razlikuje od svojeg pretka. Prošla je i onaj najteži test: dokazala se u borbenim djelovanjima. Znakovito je i što su ti helikopteri raspoloživi za nadogradnju sustava i sposobnosti tako da se mogu modificirati sukladno budućim misijama i zahtjevima.

Martina BUTORAC, Iva GUGO, Domagoj VLAHOVIĆ; snimio Josip KOPI


Glavne značajke inačice UH-60M

 1. motor T700-GE-701D
 2. aktivna kontrola vibriranja
 3. vertikalno usmjeren ispušni sustav
 4. kućište reduktora poboljšane izdržljivosti
 5. dvojno računalo za upravljanje letom
 6. široke tetive krakova nosećeg rotora
 7. integrirani sustav za nadzor ispravnosti letjelice (IVHMS)
 8. upravljivi stabilizator
 9. sustav upozorenja na opasnost od raketa (CMWS)
 10. napredni sustav upozorenja od laserskog označavanja (AVR2B)
 11. integrirana digitalna kabina.

Integrirani sustav za nadzor ispravnosti letjelice (IVHMS)

          korisničko sučelje IVHMS-a u zrakoplovu

          korisničko sučelje IVHMS-a na zemlji

          automatizirano prikupljanje podataka o vibracijama sustava (automated data collection for vibration maintenance requirements).


Široke tetive na glavnom rotoru poboljšavaju performanse helikoptera UH-60M

          ramenjača od kompozitnih materijala smanjuje vrijeme potrebno za održavanje

          šire tetive povećavaju nosivost za dodatnih 213 kilograma

          napredni dizajn poboljšava upravljanje i zračnu brzinu.


SPOSOBNOSTI I PERFORMANSE

            UH-60A                      UH-60L                      UH-60M

Posada – ukupna masa 3 osobe / 330 kg                  3 osobe / 330 kg                     4 osobe / 445 kg

Vojnici s opremom 11 osoba / po 109 kg                  11 osoba / po 109 kg              11 osoba / po 132 kg

Nosivost kuke za teret                       3636 kg                       3636 kg                       4091 kg

Masa praznog helikoptera 5129 kg              5355 kg                       5687 kg

Osnovna poletna masa 7725 kg        8048 kg                      8817 kg

Maksimalna poletna masa (transportna konfiguracija) 9205 kg  1000 kg  1000 kg

Krstareća brzina (7636 kg, 1219 m, 35 °C) 140 čvorova, 150 čvorova, 151 čvor

Vertikalna brzina penjanja, stopa u minuti

7636 kg, 1219 m, 35 °C   377                                 1315                           1553

8182 kg, 1219 m, 35 °C    0                                               592                             941


Kabina UH-60M

   četiri višenamjenska zaslona

–           četverokanalni potpuno integriran komandni navigacijski uređaj (Four-axis fully coupled flight director)

–           digitalni zemljovid

–           udvojeni globalni sustav za pozicioniranje (GPS) / sustav inercijske navigacije (IGS)

–           slanje JMVF poruka

–           uređaj za detekciju meteoroloških prilika mjerenjem količine atmosferskog električnog pražnjenja

–           integrirani sustav za nadzor ispravnosti letjelice (IVHMS) s memorijskom jedinicom otpornom na štetu (CSMU).