Hrvatska vojska SIMBOL SNAGE I PONOSA

“Hrvatski vojnik najvažniji je dio obrambenog sustava, stoga ću osobitu pažnju posvetiti dodatnom jačanju materijalnih prava i poboljšanju uvjeta života, obuke i rada hrvatskog vojnika, dočasnika i časnika”, rekao je novi potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić

Od 16. studenog dužnost potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH obnaša Ivan Anušić. Novoimenovanom je potpredsjedniku Vlade i ministru obrane državni tajnik Morh-a Zdravko Jakop zaželio uspješno obnašanje dužnosti, upoznao ga s najvažnijim projektima i aktivnostima u Ministarstvu te istaknuo: “Svi u MORH-u i Hrvatskoj vojsci stoje vam na raspolaganju. Svi radimo s istim ciljem na dobrobit Republike Hrvatske, Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.”

Novi ministar obrane tom je prigodom istaknuo: “Iznimna mi je čast preuzeti dužnost potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske. S ciljem jačanja obrambenih kapaciteta i unapređenja sigurnosti naše domovine, istinski ću se posvetiti osnaživanju i moderniziranju Hrvatske vojske, simbola snage i ponosa hrvatskog naroda. Hrvatski vojnik najvažniji je dio obrambenog sustava, stoga ću osobitu pažnju posvetiti dodatnom jačanju materijalnih prava i poboljšanju uvjeta života, obuke i rada hrvatskog vojnika, dočasnika i časnika.”

Ivan Anušić rođen je 13. listopada 1973. u Osijeku. Od 2017. do 2023. obnašao je dužnost župana Osječko-baranjske županije. Dragovoljac je Domovinskog rata. U obranu domovine uključio se 1991. godine. Bio je pripadnik 106. i 130. brigade Zbora narodne garde, pripadnik Specijalne policije MUP-a Orao, Vojne policije i 3. gardijske brigade Hrvatske vojske, a 2001. godine umirovljen je iz 3. gardijske brigade Hrvatske vojske. Od 1991. do 1995. prošao je brojna bojišta: od istočne Slavonije do dubrovačkog područja, gdje je u kolovozu 1992. sudjelovao u oslobađanju dubrovačkog zaleđa pod zapovjedništvom generala Janka Bobetka. Bio je sudionik VRO Maslenica. U kolovozu 1993. sudjelovao je u akcijama na području Bosne i Hercegovine. Sa Specijalnom policijom MUP-a Orao sudjelovao je od 1993. do 1995. u akcijama na Velebitu, a s tom je postrojbom sudjelovao i u akciji Bljesak te oslobađanju zapadne Slavonije. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata te za sudjelovanje u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak. Više je puta pohvaljen i nagrađen.

Kao novoimenovani potpredsjednik Vlade i ministar obrane, Ivan Anušić sudjelovao je na 263. sjednici Vlade RH, održanoj 16. studenog, na kojoj su usvojeni nacrti prijedloga odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga u operacijama, misijama i drugim aktivnostima u inozemstvu u 2024. godini, koji su upućeni u Hrvatski sabor. Riječ je o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj, u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u Mađarskoj, u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u Bugarskoj, u misiji potpore miru “NATO misija u Iraku”, u operaciji potpore miru Sea Guardian na Sredozemlju, u operaciji Koalicijskih snaga Inherent Resolve, u operaciji Europske unije EUNAVFOR – ATALANTA i u operaciji Europske unije EUNAVFOR MED IRINI.

Ministar Anušić tom je prilikom izvijestio da Hrvatska vojska trenutačno sudjeluje u 11 operacija, misija i drugih aktivnosti u inozemstvu, s ukupno 333 pripadnika. “Oružane snage Republike Hrvatske sudjelovanjem u operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu dodatno razvijaju svoje sposobnosti, povećavaju razinu interoperabilnosti sa snagama drugih država članica te izravno pridonose jačanju odvraćanja i kolektivne obrane”, rekao je. Ministar se osvrnuo i na Novi NATO-ov model snaga, koji su saveznice dogovorile na samitu u Madridu 2022., te istaknuo: “Budući da dio Novog modela snaga sadrži NATO-ove snage visoke spremnosti u spremnosti kraćoj od deset dana, predlaže se donijeti odluku o prelasku granice Republike Hrvatske oružanih snaga država članica NATO-a i Oružanih snaga Republike Hrvatske angažiranih u okviru Novog modela snaga NATO-a u 2024. godini.”

PRIPREMILE: Janja Marijanović Šaravanja, Irena Rački: FOTO: Tomislav Brandt, Josip Kopi