Hrvatski film predstavljen na festivalu u Varšavi

U kolektivnoj svijesti svakog naroda postoje traumatični događaji, a naša je odgovornost prema budućim generacijama ne dopustiti da se oni zaborave, istaknula je hrvatska  veleposlanica u Poljskoj Andrea Bekić u prigodi predstavljanja hrvatskih filmova tematski vezanih uz stradanja Vukovara…

U Varšavi se od 8. do 11. rujna održavao 6. međunarodni festival povijesnih i vojnih filmova (IH&MFF 2015) na kojem su ove godine sudjelovala i dva hrvatska filma, kratki dokumentarac u produkciji Ministarstva obrane RH po nazivom Bitka za Vukovar te drugi Zaustavljeni glas autorice Višnje Starešine. Na festival su prijavljena 73 filma  iz 21 zemlje, a projekcije su se održavale u Muzeju nezavisnosti gdje je organiziran i Susret s hrvatskim filmom te njihova projekcija kao i razgovor s autorima kratkog dokumentarca Bitka za Vukovar. Predstavljanje hrvatskih filmova uveličali su i veleposlanica RH u Poljskoj Andrea Bekić, programski direktor festivala Andrzej Brzoza, predstavnici hrvatsko-poljskog društva prijateljstva, te kulturnog i društvenog života Varšave. Oba su hrvatska filma, tematikom vezana uz ratna događanja u Vukovaru 1991., pobudila veliko zanimanje.
Veleposlanica Bekić zahvalila je na prigodi da se u sklopu festivala dodatno promoviraju hrvatski filmovi koji govore o nedavnoj hrvatskoj prošlosti i Domovinskom ratu. Naglasila je kako u kolektivnoj svijesti svakog naroda postoje traumatični događaji, a naša je odgovornost prema budućim gereracijama ne dopustiti da se oni zaborave. Jedan od takvih događaja svakako je i pad Vukovara, simbola nemilosrdnog razaranja i nastojanja hrvatskog naroda da se izbori za slobodu. Vrijednost hrvatskih dokumentaraca jest u njihovoj autentičnosti, snimkama nastalim u vremenu u kojem su se događale ili neposredno poslije njih te izjavama svjedoka tih tragičnih događaja od kojih su neki tada zadnji put bili među živima, kazala je veleposlanica Bekić posebno istaknuvši kako ova bilješka povijesti ima i edukativni karakter za mlade naraštaje učeći ih da ekstremne ideje i politike mogu imati strašne posljedice.
”Svi mogu učiti iz povijesti, iz povijesnih filmova, kako bi naše djelovanje u budućnosti bilo svjesnije, kako ne bismo izgubili vjeru u temeljne ljudske vrijednosti i kako se slične  tragedije iz prošlosti ne bi nikad ponovile,” naglasio je programski direktor festivala Andrzej Brzoza dodavši kako upravo filmska umjetnost i osjetljivost tvoraca koji su fokusirani na povijesne teme mogu pomoći u boljem razumijevanju događaja i fenomena koji su se dogodili.
Poljaci i Varšava kao poprište mnogih dramatičnih događaja u XX. stoljeću, koja nosi bolna sjećanja, posebno su svjesni te povijesti i osjetljivi na problem društvenih patnji tijekom rata, te pokretanje ovakvog filmskog projekta, osim što ima za cilj promociju filmske umjetnosti  ujedno je posvećen i upoznavanju s poviješću država i nacija i populariziranje obrambene tradicije tih zemalja kao i predstavljanje današnjih vojnih nastojanja u misijama održavanja mira u svijetu. Upravo je stoga ovaj festival kombinacija povijesnog i vojnog filma, koji u fokusu ima vojnika i postignuća na bojnom polju smatrajući to najučinkovitijim načinom populariziranja i promocije povijesti država i nacija i vrijednosti vojničkog poziva.
Festival je pokrenut 2009. na inicijativu grupe nezavisnih autora jedne od najstarijih  nevladinih organizacija Defence Knowledge Society  koja njeguje poljsku povijest i vojnu tradiciju i kojoj je cilj promocija povijesnog naslijeđa i vojne tradicije, a održava se uz potporu poljskog Ministarstva obrane te Instituta filmske umjetnosti i pod pokroviteljstvom je poljskog ministarstva obrane, gospodarstva i kulture. Ove se godine održavanje festivala poklopilo s nekoliko povijesno značajnih obljetnica i kulturnih događaja u Poljskoj, prije svega 120. godišnjicom rođenja kinematografije, 90. godišnjicom utemeljenja poljske Akademije zračnih snaga te 70. godišnjicom oslobađanja nacističkog logora smrti Auschwitz-Birkenau.


Na ovogodišnji festival prijavljena su 73 filma  iz 21 zemlje od kojih je 36 ušlo u nominacije za neku od festivalskih nagrada koje su se dodjeljivale u tri kategorije i to za dokumentarni, vojni i igrani film, a svečana je dodjela priređena u kinu Praha. Među nagrađenima prema ocjeni stručnog četveročlanog žirija našao se i hrvatski film Zaustavljeni glas, dojmljiva priča o Vukovaru i njegovim braniteljima te ratnim izvjestiteljima Hrvatskog radija Vukovar među kojima su i novinar Siniša Glavašević i tehničar Branko Polovina, ubijeni nakon pada grada na masovnom stratištu Ovčara.


Kratki film Bitka za Vukovar dio je serijala pod nazivom ”5 minuta za sjećanje“, u kojem je još nekoliko kratkih dokumentaraca koji govore o najznačajnijim događajima i operacijama  iz Domovinskog rata u Hrvatskoj  početkom 90-ih. Bitka za Vukovar tek je sažeti prikaz stradanja Vukovara, njegovih branitelja i života civila tijekom agresije i okupacije, te naposljetku i kalvarije koju su prošli zarobljeni vukovarski branitelji. Namjera je bila izdvojiti ono najbitnije i podsjetiti na činjenice. Korišteni su arhivski snimci iz raznih izvora te službeni podaci o žrtvama stradanja.Video ima dokumentarnu vrijednost i pruža osnovni uvid u taj povijesni trenutak.


Vesna Pintarić, Snimio Željko Stipanović