HRZ ponovno posjeduje kompletnu flotu helikoptera Mi-171Sh

“Dobili smo vrijedno sredstvo, koje će u sljedećim godinama osigurati punu operativnu sposobnost i spremnost u izvršavanju svih zadaća. Drago mi je da se remontirani helikopteri koji su predani već koriste u operativnom radu i u zadaćama, što dokazuje da je remont kvalitetno obavljen,” poručio je ministar obrane Damir Krstičević

U vojarni “Pukovnik Marko Živković“ na Plesu održana je 23. rujna prezentacija završetka remonta helikoptera Mi-171Sh iz sastava Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Prezentaciju kojom je predstavljen generalni remont helikoptera Mi-171Sh održao je načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika HRZ-a brigadni general Michael Križanec. Osvrnuo se i na početak ustrojavanja Eskadrile te istaknuo kako se upravo 23. rujna obilježava njezina 28. obljetnica.

Prezentaciji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, veleposlanik Ruske Federacije u RH Anvar Sarvarovič Azimov, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović, direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, predstavnici Zrakoplovno-tehničkog centra i drugi visoki uzvanici.

“Drago mi je vidjeti ovdje postrojene remontirane helikoptere Mi-171Sh jer ste na taj način dobili vrijedno sredstvo, koje će u sljedećim godinama osigurati vašu punu operativnu sposobnost i spremnost u izvršavanju svih zadaća,” rekao je ministar i čestitao pripadnicima Eskadrile njihov dan, u spomen na 23. rujna 1991., kad je prvi transportni helikopter preletio na oslobođeno letjelište Lučko. Podsjetio je kako je upravo taj helikopter bio početak ustrojavanja Eskadrile, koja danas, 28 godina poslije, u svojem sastavu broji 24 helikoptera. “Danas se s ponosom prisjećamo tih teških trenutaka u kojima je ustrojena najstarija helikopterska eskadrila u sastavu Hrvatske vojske,” istaknuo je ministar.

Ministar je naglasio da je zadovoljan remontom: “Drago mi je da se remontirani helikopteri koji su predani već koriste u operativnom radu i u zadaćama, što dokazuje da je remont kvalitetno obavljen.”

Dodao je kako su do 1. rujna ove godine helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ostvarili 1714 medicinskih letova, prevezli 670 pacijenata te sudjelovali u 13 intervencija traganja i spašavanja. Napomenuo je kako je ovim remontom osigurana provedba svih zadaća kao i prije remonta: od vojnih zadaća unutar Hrvatske, sudjelovanja u međunarodnim operacijama te pomoći civilnom stanovništvu u sklopu sustava domovinske sigurnosti, uključujući potragu i spašavanje na kopnu i moru, hitni zračni medicinski prijevoz, gašenje požara i drugo.

“Ovim remontom na dulje su vrijeme angažirani kapaciteti Zrakoplovno-tehničkog centra, a ujedno je i povećana sposobnost vezano uz opseg i kvalitetu tehničkog održavanja helikoptera Mi-171Sh,” zaključio je ministar.

“Iako je sposobnost djelovanja u zahtjevnom međunarodnom okružju vrlo važna, za naše je sugrađane još važnije što se u potporu vas, pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, uvijek mogu pouzdati,” rekao je general zbora Mirko Šundov te napomenuo kako država čini sve kako bi u složenim gospodarskim prilikama modernizirala i opremila Hrvatsku vojsku.

Brigadni general Mato Mikić istaknuo je: “Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ponovno posjeduje kompletnu flotu helikoptera Mi-171Sh s punim letnim resursom te je raspoloživo za sve zadaće: i na zemlji, i izvan granica Republike Hrvatske.”

Veleposlanik Azimov zahvalio je na suradnji i rekao kako je Ruska Federacija otvorena za rad i pomoć na budućim projektima.

 “Iznimno smo zadovoljni remontom. Helikopteri su u potpunosti operativni i funkcionalni te podupiru sve zadaće koje pred nas stave Oružane snage, kao i one u potpori civilnim institucijama,” rekao je po završetku promotivnog leta zapovjednik Eskadrile višenamjenskih helikoptera bojnik Dubravko Radić.

Tehničar letač na promotivnom letu bio je desetnik Goran Bezuk, sin pokojnog brigadira Vladimira Bezuka, koji je zajedno s umirovljenim general-bojnikom Vladom Bagarićem te pokojnim Ivanom Kolenkovićem 23. rujna 1991. osposobio prvi transportni helikopter Mi-8 za tehnički prelet.

“Zadovoljstvo mi je letjeti na ovakvom helikopteru i jedva čekam sljedeći let,” izjavio je desetnik Bezuk.

 

 

Deset helikoptera Mi-171Sh

Ugovor o remontu deset helikoptera Mi-171Sh u vrijednosti od 206.943.143,20 kuna s PDV-om potpisan je 2017. sa Zrakoplovno-tehničkim centrom d. d.

Inozemni partner ZTC-a d. d. u provedbi remonta bila je tvrtka Russian Helicopters iz Ruske Federacije sa svojom tehničkom podrškom.

Riječ je o deset helikoptera Mi-171Sh Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na kojima je uspješno obavljen remont, operativni su stigli u postrojbu, imaju sve tražene sposobnosti i koriste se u izvršavanju zadaća. Ugovoren je i proveden remont svih sustava višenamjenske inačice helikoptera Mi-171Sh, tako da su zadržane sve sposobnosti koje su imali i prije remonta. Helikopteri se koriste za humanitarne akcije pružanja pomoći civilnim institucijama, uključujući akcije traganja i spašavanja, hitne medicinske letove, prijevoz organa za transplantaciju, gašenje požara te u NATO-ovoj operaciji potpore miru KFOR na Kosovu. Od kolovoza ove godine u toj operaciji sudjeluju dva remontirana helikoptera.

Doris Ravlić

Foto: Tomislav Brandt