HVU – jedina organizacija posvećena cjeloživotnom vojnom obrazovanju

“HVU je danas u novoj fazi razvoja jer imamo obrazovni sustav povezan sa sveučilišnom zajednicom i usklađen s bolonjskim procesom. Pokazali ste da ste spremni na nove izazove. Razvijajte se i dalje, i ono što je važno, danas u svjetlu brzih promjena, prilagođavajte se,” zaključio je ministar obrane Damir Krstičević i pritom svima poželio puno uspjeha u budućem radu

Iza Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” 25 je godina rada, napora i zalaganja kako bi iz učionica te vojnoobrazovne ustanove svake godine izišle na stotine pripadnika OSRH s novousvojenim znanjima, vrijednostima i vještinama. Pod motom Znanje je moć, Učilište djeluje i danas, kad uz postojeće programe nudi i sveučilišne programe za izobrazbu mladih časnica i časnika.
Središnja svečanost obilježavanja 25. obljetnice Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” održana je 20. prosinca u Velikoj dvorani Časničkog doma na HVU-u, a nazočili su joj predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Davor Romić, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-pukovnik Slavko Barić, predstavnici sveučilišne zajednice te ostali visoki civilni i vojni uzvanici. Svečanosti su, uz bivše i sadašnje djelatnike HVU-a, nazočili i članovi obitelji hrvatskih velikana čija imena nose sastavnice HVU-a: obitelji Tuđman, Bobetko, Zadro, Matijaš i Tomljanović.
Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo što kao vrhovna zapovjednica OSRH može čestitati 25. obljetnicu osnivanja Učilišta, koje od 2015., kako je naglasila: “Primjereno nosi ime prvog hrvatskog predsjednika Dr. Franje Tuđmana, vizionara hrvatske državnosti.” “Takvo vizionarstvo neka i vama na HVU-u bude misao vodilja. Na vama je golema odgovornost za buduće naraštaje Oružanih snaga, a time i za budućnost naše domovine,” rekla je predsjednica Grabar-Kitarović istaknuvši važne promjene koje su se dogodile na HVU-u zadnjih godina s razvojem i akreditacijom sveučilišnih studija Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje. Dodala je kako vjeruje da će se taj proces nastaviti jednakom, ako ne i većom brzinom, jer predstavlja istinsku dodanu vrijednost sustava vojne izobrazbe.
Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević u ime predsjednika Vlade RH i u svoje ime čestitao je 25. obljetnicu osnutka HVU-a i njegova doprinosa u jačanju razvoja hrvatskih Oružanih snaga i Ministarstva obrane. “Uloga Hrvatskog vojnog učilišta iznimno je važna u stvaranju suvremenih hrvatskih Oružanih snaga,” istaknuo je ministar te dodao da Učilište i dalje mora pratiti trendove i razvoj tehnologije, prilagođavati svoje programe i sadržaje uz primjenu najboljih svjetskih iskustava. “HVU je danas u novoj fazi razvoja jer imamo obrazovni sustav povezan sa sveučilišnom zajednicom i usklađen s bolonjskim procesom. Pokazali ste da ste spremni na nove izazove. Razvijajte se i dalje, i ono što je važno, danas u svjetlu brzih promjena, prilagođavajte se,” zaključio je ministar i pritom poželio puno uspjeha u budućem radu.
Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov čestitao je te istaknuo kako je tijekom 25 godina HVU izrastao u odgojno-obrazovnu instituciju na koju su svi ponosni. “Danas, zahvaljujući osposobljavanju polaznika na HVU-u, naši pripadnici širom svijeta stoje rame uz rame s pripadnicima savezničkih i partnerskih oružanih snaga u operacijama i misijama potpore miru, uspješno provodeći zadaće na temelju suvremene obuke i iskustava iz Domovinskog rata,” naglasio je general Šundov. U svojem je obraćanju general-pukovnik Slavko Barić uputio iskrene čestitke svima koji su sudjelovali u procesu stvaranja HVU-a i svima koji nastavljaju izgradnju započetog te transformaciju HVU-a kao suvremene sastavnice sveučilišne zajednice. “HVU je danas jedina organizacija u Republici Hrvatskoj posvećena izobrazbi kadeta i cjeloživotnom obrazovanju vojnih osoba. Sljedeći korak treba biti pretvaranje HVU-a u krovnu instituciju za edukaciju profesionalnog osoblja na svim područjima nacionalne sigurnosti,” poručio je general Barić te još jednom zahvalio svim dosadašnjim i sadašnjim djelatnicima HVU-a na njihovu doprinosu. Tom su prigodom uručena odlikovanja, nagrade i pohvale pripadnicima i djelatnicima HVU-a.


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svečano otvorila Kadetski klub
Uoči središnje svečanosti, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je prostore Kadetskog kluba na HVU-u. Dobrodošlicu u ime svih kadeta poželio joj je kadet Anto Tomić, predsjednik Kadetskog zbora. Kadeti su Zbor osnovali prije godinu dana kako bi kroz njega radili na poboljšanju svojeg života i slobodnog vremena. To je urodilo sjajnim rezultatom – otvorenjem Kadetskog kluba.
Zgrada u kojoj se nalazi Klub bila je radionica još iz doba Austro-Ugarske, objasnili su kadeti Predsjednici dok su je vodili kroz prostor Kluba i opisivali kako su tekli radovi na uređenju. Kadeti su prije samih radova očistili prostore, a zatim su nakon posla, koji su obavili pripadnici Zapovjedništva za potporu, uredili interijer. No, kažu, to nije kraj jer će i dalje nastaviti dorađivati i dotjerivati prostor.
Taj su lijep i ugodan prostor u koji je uloženo puno rada kadeti nazvali Četiri stupa. Naziv je, kažu, prikladan zbog četiri uočljiva stupa u prostoru, ali i zato jer se koncept razvoja časnika u Kadetskoj bojni bazira na četirima stupovima: akademskom, vojnom, psihofizičkom i moralno-etičkom, a sve to odlikuje pravog časnika. Prostor Kadetskog kluba, naravno, prožima vojna tematika pa tako dijelovi tenka čine potporni dio stolova, a tu su i jastuci za sjedenje u maskirnoj varijanti. Kadeti su svojom kreativnošću doista napravili nešto jedinstveno u svijetu, a potvrdila je to i Predsjednica koja je rekla da nikad ništa slično nije vidjela. Kadeti su Predsjednici simbolično uručili ključ svojeg Kluba i rekli kako je uvijek dobrodošla tamo, a zatim je zamolili da im ukaže tu čast i prva se upiše u knjigu dojmova. U knjizi dojmova Predsjednica je kadetima poželjela još puno sretnih i plodonosnih trenutaka u duhu zajedništva.
Prostore je zatim blagoslovio vojni biskup mons. Jure Bogdan koji je tog dana, uoči središnje svečanosti, na Učilištu predvodio misu zornicu u povodu obilježavanja velike obljetnice.


Premijera dokumentarnog filma
U sklopu središnje svečanosti obilježavanja 25 godina HVU-a, premijerno je prikazan dokumentarni film te postavljena izložba fotografija Od Domovinskog rata do sveučilišne zajednice, kao i izložba akvarela Zvjezdane Marguš-Prohaske.
Iznimno zanimljivim i sadržajnim dokumentarnim filmom nastalim u vlastitoj produkciji sažeto je prikazan osnutak, rad i djelovanje Hrvatskog vojnog učilišta. Film prikazuje život i rad HVU-a od brzih praktičnih tečajeva izobrazbe časnika i dočasnika za zapovjedne dužnosti u Domovinskom ratu, razvoj vojnog školstva kroz slijedno rastuće izobrazbe od Dočasničke, Časničke, Zapovjedno-stožerne i Ratne škole, Središta za strane jezike pa sve do integriranja Učilišta u sveučilišnu zajednicu osnivanjem vojnih studijskih programa. Dodatnu vrijednost daju izjave djelatnih i umirovljenih generala koji kao svjedoci vremena u filmu iznose niz zanimljivih informacija i razmišljanja koja osvjetljavaju zadaću i misiju Hrvatskog vojnog učilišta u razdoblju njihova rada i djelovanja. Film je snimala i montirala Anela Stubičar, a scenarij i režiju potpisuje Miljenko Majnarić.


Tijekom 25 godina postojanja HVU-a, kroz njegove su tečajeve i vojne škole prošla ukupno 41 794 polaznika, te 292 strana polaznika.


Povijesni osvrt na razvoj sustava vojne izobrazbe na HVU-u

Vojna izobrazba za potrebe Hrvatske vojske započela je u listopadu 1991. godine provedbom kratkih tečajeva za pripadnike Zbora narodne garde koji su uglavnom dolazili s bojišta i koji su se nakon provedene izobrazbe vraćali u svoje postrojbe. Časnički centar, u kojem su se počeli razvijati institucionalni oblici izobrazbe, ustrojen je u prosincu 1991. godine, a poslije je preimenovan u Hrvatsko vojno učilište “Petar Zrinski”.
U sastavu HVU-a prvo je 1992. ustrojena Dočasnička škola, a zatim iste godine i mornarički i zrakoplovni nastavni centri u sastavu HRM-a i HRZ-a i PZO-a. Zapovjedno-stožerna škola “Blago Zadro” ustrojena je 1993., Škola stranih jezika 1995., a Ratna škola “Ban Josip Jelačić”, kao najviša razina vojne izobrazbe, ustrojena je 1998. godine.

Ratno razdoblje 1991. – 1996.
Težište je bilo na pripremi, organizaciji i provedbi borbenih operacija na ratištu. Sustav izobrazbe bio je u izravnoj potpori provedbe operacija. Izobrazba je bila u odgovornosti grana na taktičkoj razini, a na operativno-strategijskoj u odgovornosti Glavnog stožera HV-a na HVU-u.

Razdoblje 1996. – 2002.
Razdoblje u kojem se sustav izobrazbe okrupnjava i organizira u tri granska učilišta (kopnena vojska, mornarica i zrakoplovstvo) na taktičkoj razini, škole na operativno-strategijskoj razini (Zapovjedno-stožerna škola, Ratna škola) i Škola stranih jezika (engleski, njemački, francuski i talijanski). Intenzivno su provođeni programi koji su znatno utjecali na promjenu načina promišljanja, organizaciju i provedbu sustava slijedno rastuće izobrazbe i uspostavu sustava borbeno usredotočene obuke.

Razdoblje 2002. – 2007.
Sustav izobrazbe bio je organiziran na granskoj razini (zapovjedništva za izobrazbu i obuku HKoV-a, HRM-a te HRZ-a i PZO-a) te na operativno-strategijskoj razini (Zapovjedništvo za združenu izobrazbu i obuku – ZSŠ, RŠ, ŠSJ). Glavno je obilježje te faze organizacija i provedba izobrazbe na razini grana (Zapovjedništvo za izobrazbu i obuku) i združenoj razini (Zapovjedništvo za združenu izobrazbu i obuku). U tom razdoblju započinje provedba izobrazbe kadeta u suradnji sa sveučilištima u Zagrebu i Splitu. Vojnoobrazovni sustav definiran je odrednicama Dugoročnog plana razvoja OSRH i usvojen je Koncept izobrazbe.
 
Razdoblje 2007. – 2012.
Krajem 2007. započeo je preustroj kojim se sustav izobrazbe ponovno organizira i provodi u jedinstvenoj ustanovi, HVU-u “Petar Zrinski”, ali s novom, manjom i racionalnijom organizacijskom strukturom i s manje osoblja. Glavno je obilježje izrada novih programa, nastavak provedbe izobrazbe kadeta, integracija i razvoj sustava civilno-vojnog školovanja, intenziviranje modernizacije učioničkih i smještajnih kapaciteta, primjena novih nastavnih metoda i provedba specijalističkog dijela izobrazbe u suradnji s obučnim postrojbama i središtima za obuku HKoV-a i središtima za obuku HRM-a, HRZ-a i PZO-a te Zapovjedništva za potporu. Usvajanjem Koncepta izobrazbe za potrebe OSRH 2007. godine, izvršena je prilagodba sustava školovanja na HVU-u i otad se svi programi izvode u skladu sa zahtjevima koji su definirani tim dokumentom.
 
Razdoblje 2012. – 2014.
HVU se nastavlja razvijati prateći potrebe kao i strateške planske dokumente OSRH i MORH-a, pri čemu se naglasak stavlja i na aktivnosti vezane uz pokretanje novih sveučilišnih studijskih programa. U tom je razdoblju i završen postupak akreditacije novih sveučilišnih studijskih programa. Preddiplomski studijski program Vojno inženjerstvo i preddiplomski studijski program Vojno vođenje i upravljanje upisani su u Upisnik studijskih programa pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Čvršće povezivanje HVU-a sa sveučilišnom zajednicom dio je transformacije sustava vojnog školovanja.

Razdoblje 2014. – 2016.
Na HVU-u je započela provedba novih sveučilišnih studijskih programa za potrebe MORH-a i OSRH – Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo. Osnovan je Centar za obrambene i strateške studije “Janko Bobetko” kao referentno mjesto za vojne i strateške analize. Ustrojbenim promjenama Škola stranih jezika postaje Središte za strane jezike “Katarina Zrinska”.


Petra Kostanjšak, Stjepan Brigljević, Marija Sever