Immediate Response 19 – glavni obučni događaj 2019.

Vježbom se obilježava deset godina punopravnog članstva Hrvatske u NATO-u, a planira je i usmjerava Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM). Sudjeluje više od 1600 pripadnika iz savezničkih i partnerskih zemalja, 30 helikoptera i 200 motornih vozila

Zračni desant američkih snaga s poligona “Josip Jović” u Udbini na poligon “Eugen Kvaternik” kod Slunja jedna je od niza aktivnosti kojom je sredinom svibnja počela velika međunarodna vojna vježba Immediate Response 19. Vježba se provodi na teritoriju Hrvatske, Mađarske i Slovenije, koje su ujedno domaćini i suorganizatori. U aktivnostima sudjeluje više od 1600 pripadnika iz savezničkih i partnerskih zemalja, 30 helikoptera i 200 motornih vozila, a završetak je planiran za 6. lipnja.

Vježbom se obilježava deset godina punopravnog članstva Hrvatske u NATO-u, a planira je i usmjerava Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM), s težištem na uvježbavanju snaga članica inicijative A-5. U sklopu toga, Hrvatskoj vojsci dodijeljeno je zapovjedništvo multinacionalne bojne, što uključuje zapovjednika postrojbe i vodeća stožerna mjesta. Snage Multinacionalne bojne na vježbi čine pripadnici vojski 14 zemalja: Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Litve, Sjeverne Makedonije, Njemačke i Hrvatske.

Prvo mjesto provedbe vježbe bio je poligon u Udbini, kamo je 16. svibnja iz zračne baze “Aviano”, Italija, sletjelo 17 helikoptera iz sastava američkih zračnih snaga. Helikopteri su idućih dana izvršili operacije zračnog desanta na poligon “Eugen Kvaternik”, uz sudjelovanje talijanskih specijalnih snaga koje su onamo ubačene prve kako bi prikupile podatke o snazi, broju i razmještaju protivnika. Tijekom četiri i pol sata na Slunj je desantiralo više od 400 pripadnika američkih snaga iz sastava 173. pješačke brigade OS-a SAD-a te velika količina opreme i lakih jurišnih vozila. Desant je proveden kroz četiri naleta, s tim da su svaki nalet činila dva vala, a svaki val bio je formiran od dvaju helikoptera CH-47 Chinook i četiriju UH-60 Black Hawk. Završetkom zračnog desanta pripadnici 173. pješačke brigade OS-a SAD-a zauzeli su ključne objekte u protivničkom zaleđu. Na Slunju je tako počelo ustrojavanje multinacionalne bojne, koju čini oko 650 pripadnika. U tom dijelu vježbe sudjeluje i do tisuću ljudi.

U sklopu vježbe, s ciljem dopremanja snaga do slunjskog poligona, prvi su put brodovi Hrvatske ratne mornarice prevozili snage s mjestom ukrcaja u drugoj savezničkoj zemlji. Riječ je o 63 pripadnika Oružanih snaga Republike Albanije i 45 pripadnika Kosovskih snaga sigurnosti te 23 vozila, koji su 20. svibnja ukrcani na desantne brodove minopolagače HRM-a “Krka” i “Cetina” u luci Drač u Albaniji te su se istog dana iskrcali u luci Gaženica u Zadru. Nakon toga cestovnim su putem transportirani na vojni poligon “Eugen Kvaternik”.

Idućeg su dana preko četiriju graničnih prijelaza u Hrvatsku ušli pripadnici savezničkih i partnerskih snaga s potrebnom opremom. Preko graničnog prijelaza Karasovići stigla su 22 pripadnika Vojske Crne Gore sa šest motornih vozila, a preko graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo 99 pripadnika Oružanih snaga BiH sa 17 motornih vozila HMMWV i trima teretnim vozilima. Preko graničnog prijelaza Bajakovo ušlo je 30 pripadnika Vojske Republike Sjeverne Makedonije s 12 motornih vozila, a preko graničnog prijelaza Macelj 135 pripadnika i 36 motornih vozila iz sastava Slovenske vojske.

Dolaskom snaga do slunjskog poligona kao konačnog cilja počela je druga faza vježbe, u kojoj je Multinacionalna bojna uvježbavala napad te konvoj i prelazak državne granice.

 


 

Dan uvaženih gostiju 

Na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik“ 29. svibnja 2019. održao se Dan uvaženih gostiju međunarodne vojne vježbe Immediate Response 19 u nazočnosti potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića, načelnika GS OSRH generala zbora Mirka Šundova, direktora vježbe zapovjednika Zapovjedništva američkih snaga za Europu general-pukovnika Christophera Cavolija, zapovjednika HKoV-a general-bojnika Siniše Jurkovića, zamjenika zapovjednika vježbe za Hrvatsku brigadnog generala Borisa Šerića i brojnih drugih uzvanika. Tijekom vježbe, koju je provela Multinacionalna bojna, prikazane su sposobnosti angažiranja snaga nakon kratkotrajne integracijske obuke. Cilj je vježbe demonstracija sinkroniziranog djelovanja postrojbi za manevar, koordiniranog poljskog topništva i logističke potpore u simuliranim uvjetima integriranog bojišta u pet faza: kretanje do dodira i koncentrirana topnička vatrena potpora, napad, osvajanje cilja, nastavak napada i dostizanje granice napredovanja.

Ministar Krstičević zahvalio je vojnicima na sudjelovanju u vježbi te istaknuo kako je prisutnost vojnika iz savezničkih i partnerskih zemalja učinilo vježbu najboljom proslavom hrvatskog članstva u NATO-u. “Nitko od nas nije u mogućnosti sam se nositi s novom sigurnosnom paradigmom. Stoga nam je posebno važna izgradnja savezništva i jačanje partnerstva s drugim zemljama. To smo savezništvo današnjom vježbom i pokazali. Zajedno smo jači!” rekao je ministar.

General Šundov naglasio je kako će se provedbom ove vježbe povećati spremnost i interoperabilnost među savezničkim i partnerskim zemljama te demonstrirati sposobnost premještanja Multinacionalne bojne preko državne granice unutar NATO-a čime se stupanj mobilnosti snaga podiže na višu razinu. General Šerić podsjetio je na sve aktivnosti koje su dosad provedene za vrijeme vježbe, a ujedno je i najavio buduće aktivnosti Multinacionalne bojne. (Martina Butorac, foto: Josip Kopi)


Uvježbavanje vojne mobilnosti

Direktor vježbe Immediate Response 19 je general-pukovnik Christopher Cavoli, a zamjenik direktora vježbe za Hrvatsku brigadni general Boris Šerić iz HKoV-a, zadužen za provedbu vježbe na području Hrvatske. Hrvatska vojska sudjeluje na vježbi u sastavu Multinacionalne bojne s mehaniziranom satnijom vozila Patria, zapovjednom satnijom, satnijom za potporu i vodom Vojne policije. Usto, Hrvatska vojska dodatno će sudjelovati s oko 15 pripadnika na različitim lokacijama izvan zemlje, u zapovjednim strukturama viših zapovjedništava i kontrolne grupe vježbe (EXCON). Cilj vježbe je promicanje stabilnosti i suradnje, jačanje partnerskih sposobnosti, razvoj povjerenja kroz unapređenje interoperabilnosti NATO saveza i partnerskih zemalja. Vježba je glavni ovogodišnji obučni događaj u Hrvatskoj. Od ove godine provodit će se u dvogodišnjem ciklusu. Težišni je cilj uvježbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga.


Završna faza vježbe

Završna faza vježbe provodi se od 1. do 6. lipnja, kad Multinacionalna bojna kreće kopnom do poligona u Mađarskoj, gdje će uvježbavati prelazak državne granice (Border Crossing Operations) u taktičkom rasporedu te provesti zadaće osiguranja logističke baze u Kaposváru.

Pripremila: Petra Kostanjšak

Foto: Vinko Jovanovac, Tomislav Brandt