In memoriam: Ivica Matešić Jeremija

Kad je 21. lipnja 2020. stigla vijest da je hrvatski publicist, književnik, nekadašnji vojnodiplomatski predstavnik i umirovljeni časnik Hrvatske vojske Ivica Matešić Jeremija preminuo, mnogi koji su ga poznavali na tren su zastali i zašutjeli.

Tijekom bogatog života koji je počeo 27. veljače 1959. u Arbanasima kod Zadra, Ivica Matešić nije se štedio, radio je i stvarao, a mnogi koje je na svojem putu susretao pamte ga kao iznimnog čovjeka, hrabrog suborca, predanog pisca.

Ivica Matešić Jeremija bio je dragovoljac Domovinskog rata 1990. – 1995., dozapovjednik nenaoružanih odreda MZ Arbanasi i Ričine, predsjednik Skupštine MZ Ričina, zapovjednik Voda veze Sv. Ivan-Poličnik i zapovjednik Diverzantskog voda bataljuna “Sveti Mihovil”. Bio je i pomoćnik zapovjednika 7. domobranske pukovnije te pomoćnik zapovjednika Zbornog mjesta Zadar.

U ratu je bio ranjen, a već tijekom 1994. objavljuje prvu zbirku, “Križ moje braće”, kojom se kroz kratku pripovjednu formu, nižući oštro rezane, dinamične rečenice predstavlja kao autor kojem će Domovinski rat biti trajan stvaralački izazov. Bio je dugogodišnji kolumnist “Narodnog lista” (Izravno s bojišnice, Civilna bojišnica), “Zadarskog lista” (Četiri kantuna), a brojne od tih kolumni poslije su uvezane u korice knjiga. 

Ivica Matešić bio je od 2005. do 2008. vojni izaslanik Republike Hrvatske u Italiji te prvi hrvatski polaznik Visokih studija obrane (IAZD) Talijanske Republike. Magistrirao je 2009. godine na Fakultetu političkih znanosti i novinarstva na Sveučilištu u Perugii, a stručni magisterij iz komunikologije stekao je 2010. u Zadru. Od 2010. do 2013. bio je načelnik Službe za međunarodnu suradnju MORH-a, a od 2013. do 2017. vojni izaslanik RH u Makedoniji, Kosovu i Albaniji.

Na Međunarodnom festivalu vojno-dokumentarnog filma Narod i vojska u Braccianu kod Rima film Darka Dovranića nastao po scenariju Ivice Matešića Jeremije “Križ moje braće” nagrađen je plaketom festivala za 2006. godinu. “Bombardiranje Zadra 1991.”, koji potpisuje Miljenko Dujela i Ivica Matešić, nagrađen je 2007. na spomenutom festivalu. Svijetli niz priznanja nastavlja se 2008., kad je zajedno s Bernardom Kotlarom nagrađen za film “Zadar-Maslenica 1993.”

Od prvog dana Domovinskog rata Ivica Matešić opisivao je stradanja, muke, poraze i pobjede Garde Hrvatske. Da nije bilo njega, za mnoga velika junaštva i pothvate ne bi se znalo, a kao jedan od rijetkih heroja i poslije rata nastavio je svjedočiti. Bio je neumoran, posvećen, ispunjen duhom, dobrotom, snažnim dubokim emocijama, ljudskošću i vjerom, bio je ratnik s puškom i perom, vojnik i sanjar, bio je duša ratnika i ratnik s dušom. Nama koji smo imali tu privilegiju poznavati ga ostat će u vječnom sjećanju. A posveta na svakoj njegovoj knjizi koju je darovao redakciji “s ljubavlju i spomenom na Gardu Hrvatsku” neka se pretoči u “Mir tebi Gardo”, naš posljednji pozdrav osebujnom hrvatskom gardistu, ratniku i prijatelju.

Tekst: Uredništvo

Foto: Mladen Čobanović